wafel nie jest dla was. Przygotowanie wafla z masą kawową zaczynam od ubicia na parze jajek z cukrem kryształem oraz kawą instant. Dobrze ubita masa jajeczna jest puszysta i ma niemalże biały kolor. Ubite z cukrem jajka studzę i kiedy chłodne szybko łączę je z dobrze roztartym miękkim masłem. Gotową masą od razu przekładam płaty wafla , po czym obciążam(...)ubijanie do momentu, w którym masa jest letnia bądź jej temperatura jest bliska pokojowej. Gotową masę wystudzić do temperatury pokojowej. Do miski włożyć miękkie masło i rozetrzeć na kremową, puszystą konsystencję – około 5 minut. Cały czas ucierając sprawnie i w miarę szybko dodać wystudzoną masę jajeczną. Ubijać przez chwilkę ale nie zbyt długo, aby krem się nie zwarzył. Każdy
MeCooksrównomiernie. Zobacz też: Jak przygotować lukier? Łatwe ciasta na Wielkanoc ? Oczywiście sernik na szybko Sernik kojarzy nam się zwykle z bardzo pracochłonnym i wymagającym niezwykłych umiejętności kulinarnych ciastem. Jednak nie każda jego wersja wymaga od nas cukierniczej wprawy, ani poświęcania jej mnóstwa czasu. Jeśli wypróbujesz wersję sernika na szybko, z gotowej masy serowej, zorientujesz się, że jest(...)minut. Kolejne 30 minut pieczenia odbędzie się w temperaturze 120 stopni. Jak widać, samo przygotowanie sernika trwa krótko, ale trzeba pilnować czasu pieczenia, aby uzyskać rozpływające się w ustach i aromatyczne ciasto, którym zachwycą się wszyscy goście. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu sernika, lecz uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy ciastu stygnąć tam przez około 15 minut. Ciasto z jabłkami
codojedzeniamusem truskawkowym – Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? – Sernik bez pieczenia z truskawkami – Torcik jogurtowy z truskawkami – Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym – biszkopt z owocami – Sernik bez pieczenia z truskawkami Przepis na proste ciasto jogurtowe z porzeczkami i truskawkami, blaszka ma wymiary 36×25 cm Składniki na placek z owocami na jogurcie: 2 ½ szklanki(...)pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce ubijamy (ok. 6-7 minut) 2 jajka z cukrem, solą i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą jasną masę. Dodajemy do miski z masą jajeczną jogurt, olej lub rozpuszczone masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą na jednolitą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystko pięknie się zgrało i wyszło coś wyjątkowego. Nie jest to sernik kokosowy, czy sernik z pianka kokosową, a z wilgotną masą kokosową zapieczoną na wierzchu. Sam sernik jest bardziej zwarty i zbity, w smaku nieco przypomina masę z kołacza śląskiego, nie wyrasta jak szalony i nie pęka, jest płaski jak deska(...)szczypta soli Na masę kokosową: 80 g kokosu 50 g masła 10 łyżek cukru 2 łyżki mleka 4 białka szczypta soli Przygotowanie: Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce śmietany, wkropić kilka kropel aromatu. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Powstanie gęsta masa. Przelać ją na foremkę
My sweet a lifeSernik na zimno z owocami i galaretką na ostatnio towarzyszące nam upały może okazać się miłym i smacznym przerywnikiem dnia. Jest bardzo prosty w wykonaniu i praktycznie nie ma takiej opcji, aby się nie udał. 5 żółtek 1 wiaderko serka (1 litr) 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 4 galaretki owocowe owoce ciastka pepitki(...)bardzo małym ogniu, tak aby się nie przypaliły, gdyby masa była zbyt gęsta można dodać nieco gorącej wody. Cukier musi się rozpuścić a masa powinna się zrobić jasna i puszysta. Następnie dodajemy ją do sera i ubijamy do połączenia składników na samym końcu dodajemy żelatynę, nadal dokładnie miksujemy i masę wylewamy na ciastka. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie
Jadło i czytadłomieć temperaturę pokojową. Kiedy budyń wystygnie, możesz przejść do przygotowania kremu. Masło ubij na jasną, puszystą masę – ubijanie powinno potrwać 6-7 minut. Następnie dodawaj po łyżce budyniu. Czas miksowania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki budyniu powinien wynosić około minuty. Dzięki temu krem wyjdzie puszysty i gładki. Teraz dodawaj po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Na koniec dodaj aromaty(...)odstaw na kilka godzin do lodówki. Zobacz inne polecane przepisy na świąteczne ciasta: Ciasto bez pieczenia na herbatnikach – idealne na Święta Ciasto z Maltesers (Malti Keks) – PRZEPIS Sernik z powidłami i kakaowym ciastem Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Pokazy kulinarne sushi masterów jako atrakcja na imprezach firmowych Makowiec
Via Gustoachów. Torcik zasługuje na wszystkie pochwały, ochy, achy i.. chciałam napisać na szybkie upieczenie, ale to tort na zimno :). Pyszny, chmurka serowo - czekoladowa dla miłośników serników na zimno. Trzy rodzaje pysznych serków, śmietanka, czekolada, ładnie odznaczające się w przekroju warstwy. Kremowa konsystencja, taka jaką ja uwielbiam - nie zbyt mocno ścięta. Nie przedłużam - zapraszam! Składniki(...)Wykonanie: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy ściśle ciasteczka korzenne. Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukier puder, cukier z wanilią i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy serek mascarpone - miksujemy do połączenia. Dodajemy ser twarogowy i ponownie, dokładnie miksujemy. Dosypujemy szczyptę soli. Do rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny dodajemy pełną łyżkę powstałej masy serowej
Kronika PiekarnikaPoza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni to naprawdę ogromna frajda. Na początek mam jednak coś mniej oczywistego, co jednak świetnie się sprawdzi, jeśli urządzacie przyjęcie dla dorosłych. Dyniowy creme brulee - elegancki(...)łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 50 ml syropu klonowego dodatkowo: 3 łyżki cukru trzcinowego Kremówkę i mleko zagotować z przyprawami. W tym czasie żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorącą śmietanę, miskując na najniższych obrotach. Masę przelać z powrotem do garnuszka. Podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Zdjąć z palnika, dodać mus dyniowy i syrop
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś przywołuję wspomnienie lata...... Taki miętowo-truskawkowy sernik będzie elegancką oprawą każdej uroczystości, gości zachwyci nie tylko wyglądem ale i smakiem. Z uśmiechem na ustach kroiłabym go na talerzyki. Jest smaczny orzeźwiający pachnie latem ... Cudo! Nigdy wcześniej nie jadłam takiego połączenia smaków, pomysł zakiełkował w mojej głowie przypadkiem, zrobiłam i.....trzeba spróbować...:) Poza sezonem można(...)pudru 1/2 kg truskawek sok z 1 cytryny 150 ml likieru miętowego DEKORACJA: 3 łyżki mielonych pistacji truskawki świeże listki mięty Sposób przygotowania ZIELONA ŁĄKA : jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę pszenną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną wlać zimną margarynę dodać do ubitej piany oraz dobrze posiekaną drobniutko miętą -same listki bez łodyżek
Wanilia i KardamonSERNIK Z BEZĄ Przepyszny kremowy sernik o smaku waniliowym, z pięknie wyrośnięta bezą, smak wzbogacają pistacje oblane czekoladą.... ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/sernik-z-beza-i-pistacja-najsmaczniejszy.html 2. CZEKOLADOWY TORT Z BRZOSKWINIAMI Tort bardzo łatwy w wykonaniu, bardzo efektownie wyglądający. Polecam szczególnie tym, którzy lubią smak czekolady ale nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie w kuchni. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/czekoladowy-tort-z-brzoskwiniami.html 3. KARMEL BROWNIE TOWER(...)przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Dodatek orzechów włoskich sprawia, że ciasto idealnie wpisuje się w klimat Świat. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-biszkoptowa-o-smaku-orzechowym.html 6. ROLADA CZEKOLADOWA P rzepyszna, puszysta rolada, oblana czekoladą posypana kakao, o delikatnym nadzieniu z masy jeżynowej. Proste ciasto a jakże wyjątkowe http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/12/rolada-czekoladowa-z-galaretka-jezynowa.html 7. TORT CZEKOLADOWY Niepowtarzalny smak czekolady i odświeżającej mięty
SMYKWKUCHNIrevolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć sera białego . Masę serową zrobiłam z sera z wiaderka . Ilość żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa mi się nie zsiądzie , ale byłam w wielkim błędzie :) uffff na szczęście(...)proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa : 125 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania : Biszkopt : Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. W oddzielnej miseczce mieszamy budynie, 3 łyżki mąki pszennej , kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy . Wstawiamy do nagrzanego
Różne smaki w kuchninutką imbiru, cynamonu, kardamonu, goździków, pomarańczy. Czytając przepis na czekoladowo-imbirowe ciasto od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. I choć mój mąż prosi się od dłuższego czasu o sernik, a ciasta czekoladowe to nie jego bajka, to i tak nie obyło się bez dokładki. Znajomym, którzy odwiedzili nas w weekend również smakowało, zwłaszcza, że są fanami czekoladowych wypieków(...)Czekoladę, masło i wino umieszczamy w garnku. Na małej mocy palinka, ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palinka i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem, do otrzymania puszystej, lekko białej masy. Dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę. Ubijamy krótko do połączenia się składników. Dodajemy migdały, imbir i ubijamy krótką chwilę. W czystej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubitą
Made By Mom And Sonsłoneczną niedzielę i zapraszam na kolejną wersję mojego ulubionego gatunku ciacha. Serniczek Tutti, bo o nim mowa to wypiek wykonany przeze mnie w ekspresowym tempie na biszkopcie. Sam sernik to masa z serków homogenizowanych z dodatkiem jaj i proszku budyniowego i niewielkiej ilości cukru pudru. Akcentem owocowym jest dżem z czarnego bzu- idealnie łączy się z deserową, mocnoczekoladową polewą(...)każdy) 1 duży budyń waniliowy bez cukru (70 g) 2 jaja 3 kopiate łyżki cukru pudru Jaja miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy serki, następnie budyń. Miksujemy na gładko. Dodatkowo: nasączenie: ½ szklanki przegotowanej wody + 1 łyżka cukru+ sok z połowy cytryny dżem z czarnego bzu (6 łyżek) ok. 28 okrągłych
Domowe ciastawody Przygotowanie Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia(...)czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy na zmianę po trochę ajerkoniaku i po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy. Masę budyniową wykładamy na warstwę brzoskwiniową i nakrywamy drugim
e-PrzepisyKulinarneSernik zawsze mi się kojarzył z niedzielą i tak będzie chyba na zawsze. Według mnie ten rodzaj ciasta należy do bardzo wykwintnych i cenionych przez wiele ludzi, również przez ze mnie. W moim wydaniu jest bardzo delikatny i aksamitny. :) Składniki: Spód i kruszonka: 1 szklanka mąki orkiszowej 5 łyżek oleju 2 łyżki erytrytolu 2-3 łyżki zimnej wody szczypta(...)kulę dzielimy na pół. Jedną połówkę rozprowadzamy w natłuszczonej formie. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Masa Białka oddzielamy od żółtek. Białka z szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę. Żółtka ucieramy z erytrytolem. Następnie dodajemy serek, budyń i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec szpatułką dodajemy ubitą pianę. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na upieczony spód. Na wierzch rozdzielamy
Truskawkowa FiestaChlebek bananowy już od dłuższego czasu podbija cały internet. Jest to naprawdę wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie tylko najlepsze cechy: robi się sprawnie, tylko
Kuchnia Łukasza