osoby, które nie wyobrażają sobie świąt bez keksu na stole. Czy u Was też tak jest? P.s. Szukając innych prostych wypieków koniecznie zajrzycie do działu ciasta (klik) . Znajdziecie tam serniki, babki, ciasta czekoladowe, ciasta z owocami i wiele innych. Polecam. A wracając do przepis na mój prosty keks – jak go przygotujecie, to koniecznie napiszcie mi jak Wam smakował(...)mniejsze kawałki (nie za małe!). Mieszamy z dwoma łyżkami mąki i odstawiamy na bok. Sodę mieszamy z mlekiem. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodajemy po 1 żółtku (po każdym takim dodaniu miksujemy całość przez co najmniej 1 minutę). Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę wraz ze startą na drobnych oczkach skórką
Słodkie okruszkiDzisiaj mam dla Was wspaniałe bezglutenowe ciasto na bazie mielonych migdałów z intensywną cytrynową nutą. Bardzo lubię takie nietypowe ciasta, bo ile można jeść tradycyjne serniki i szarlotki? Od czasu do czasu warto przygotować coś niecodziennego i próbować swoich sił w innych daniach. Jak większość moich przepisów – ten też jest bardzo prosty i przygotujemy go z zaledwie(...)dekoracji – ksylitol w pudrze do dekoracji Piekarnik rozgrzewamy na 160 stopni. Żółtka oddzielamy od białek. W misie miksera umieszczamy masło i połowę ksylitolu, ucieramy do momentu otrzymania jasnej, puszystej masy. Dalej ucierając dodajemy żółtka, ziarenka wanilii oraz otartą skórkę cytrynową. Następnie dodajemy migdały, ricottę i mieszamy do połączenia składników. W osobnej misce białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo, łyżka
Be Fit Be Strongcoraz chętniej i nawet nie notuję wpadek :) - po trzecie zakochałam się z żurawinie , zarówno w deserach jak i w innych daniach No i o to powstał taki oto sernik zasypany białym puchem jak krajobraz za oknem . Popękany wierzch ciasta jest podobno oznaką ,że coś poszło nie tak ... jak dla mnie takie pęknięcia są niezwykle urocze(...)suszonej żurawiny Wykonanie : Składniki na spód połączyć ze sobą i wyłożyć na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Żurawinę namoczyć w ok pół szklanki letniej wody. Śmietanę ubić na puszystą masę ,ale nie do całkowitej sztywności. Ser ubić z jajkami , dodać pozostałe składniki . Na końcu dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać . Piec ok 70 min w 170 'C Smacznego
Malinowa KawiarenkaNo cóż sporo czasu nie publikowałem nowych przepisów, ale wreszcie powracam z nowym pysznym przepisem na ciasto czekoladowo-kawowe! Ciasto jest pyszne! Uwierzcie mi, że
Kuchnia Łukaszastwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko było do porannej kawki. Ciasto jest dość syte, po jednym(...)cukier puder do oprószenia (ja nie Użyłam) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i 100 g cukru. Zmiksować/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać żółtka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając. Dodać migdały i ricottę, zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno
moj przepis nastwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko było do porannej kawki. Ciasto jest dość syte, po jednym(...)cukier puder do oprószenia (ja nie Użyłam) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i 100 g cukru. Zmiksować/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać żółtka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając. Dodać migdały i ricottę, zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno
moj przepis nastwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko było do porannej kawki. Ciasto jest dość syte, po jednym(...)cukier puder do oprószenia (ja nie Użyłam) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i 100 g cukru. Zmiksować/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać żółtka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając. Dodać migdały i ricottę, zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno
moj przepis naciasta jak najbardziej można użyć malin mrożonych. A właśnie ciasto z mrożonymi owocami było tematem naszego wspólnego gotowania. Koniecznie więc zajrzyjcie do Ani i sprawdźcie, co ona upichciła. Sernik z białą czekoladą, musem malinowo-hibiskusowym i malinową polewą lustrzaną Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) blondie: (na formę o średnicy 16 cm) 1 żółtko 10 g cukru(...)śmietany kremówki (38%) 80 g malin 110 g białej czekolady 5 listków żelatyny różowy barwnik spożywczy dodatkowo: maliny świeże maliny liofilizowane beziki Żółtko utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie podgrzać masło z czekoladą, aż czekolada się rozpuści. Mąkę przesiać z proszkiem. Do ubitego żółtka dodać czekoladę, połączyć. Wsypać mąkę, wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzestwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko było do porannej kawki. Ciasto jest dość syte, po jednym(...)cukier puder do oprószenia (ja nie Użyłam) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i 100 g cukru. Zmiksować/utrzeć do utrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać żółtka, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dalej ucierając. Dodać migdały i ricottę, zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić na sztywno
moj przepis namiałam kremówki, więc mi się przygotowanie deseru przeciągnęło w czasie), a efekt jest naprawdę rewelacyjny. Pieczenie zajmuje sporo czasu, pod koniec trzeba puddingu pilnować - powinien mieć konsystencję sernika - ścięty wierzch, ale przy poruszeniu blaszką powinien lekko drżeć. Ostudzony i dobrze schłodzony, z dodatkiem bitej śmietany smakuje rewelacyjnie - bardzo czekoladowy, choć czekolady jest tam niewiele, trochę słodki, w dużych ilościach mógłby(...)śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka cukru waniliowego Kremówkę wlać do niedużego garnka i doprowadzić do wrzenia. W tym czasie w dużej misce ubić żółtka z cukrem i kakao na puszystą masę. Powoli wlewać gorącą śmietanę, energicznie mieszając łyżką, nie dopuszczając jednak do powstania piany. Do masy dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Masę przelać do kokilek. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybka i prosta w przygotowaniu pyszna babka marmurkowa! Przygotowanie tej babki nie zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Ciasto jest idealna dla osób, które chcą szybko
KuchniaWeDwoje.plMega pyszny, mega prosty :) Składniki: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao 100 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 4
W Moim Magicznym DomuDelikatny a równocześnie wyraźny w smaku i lekko alkoholowy serniczek :) Składniki: Biszkopt - 2 jajka - 1/2 paczki cukru waniliowego - 50 g cukru pudru - 50
Zainspirowana w kuchni