puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:99/329)

CIASTO UCIERANE Z DŻEMEM 196

cytrynowysłoik (250g) dżemu, najlepiej kwaskowatego: czarna porzeczka, aronia (ja dałam aronię)Wykonanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej,  ciągle ucierając. Następnie wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać parę kropli aromatu. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej  i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam w tortownicy(22cm). Następnie małą łyżeczką nakładać

Walijskie Pichcenie
Keks 141

sobą, a więc czas zabrać się za planowanie menu na Wielkanoc.  Święta się zbliżają i naszła mnie ochota na coś słodkiego, świątecznego, ale nie skomplikowanego. Typowo świątecznymi ciastami są babki i mazurki,ale na nie będzie czas w przyszłym tygodniu, więc dzisiaj padło na keks,którego bardzo dawno nie jadłam,a robi się go w miarę szybko. Gdybyście mieli(...)szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 100 g mieszanki keksowej Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dalej dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia,później mleko. Do ciasta wsypujemy mieszankę keksową i mieszamy.  Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto

Bon appetit mon amie
Makowiec świąteczny ( strucla z makiem ) 396

Jedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja !Składniki:CIASTO:* 800 g mąki pszennej*  50 g świeżych drożdży* 250 g masła * 1 szklanka mleka* 1 szklanka cukru* 4 żółtka* 1 łyżeczka soliMASA MAKOWA:* 400 g suchego maku* 50 g masła o temperaturze pokojowej(...)cukru - wymieszać. Mleko z drożdżami odstawić do wyrośnięcia.W rondelku rozpuścić masło - pozostawić do wystygnięcia.Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę połączyć z solą, dodać mleko z drożdżami, utarte żółtka z cukrem oraz zimne masło - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).W tym czasie przygotować masę makową.Mak opłukać na sicie, pod bieżącą wodą

kolorowotorcikowo
Ciasteczka z białą czekoladą i migdałami 192

więcej)100 g białej czekolady posiekanejrodzynkiWykonanie:Masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i mleko utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i płatki migdałów. Dosypać mąkę, kakao i dobrze wszystko wymieszać.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut lub w lodówce na 2 godziny

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kakaowe ciasteczka maślane 121

masła 120 g cukru pudru jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i dodać do masy. Ponownie utrzeć na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto

Świat Ciasta
Tort marchewkowy z ananasem 218

Zaszalałam i upiekłam tort marchewkowy. Uwielbiam ciasto marchewkowe . Tort marchewkowy jest jego bardziej wypasioną wersją. Wiadomo tort to tort ! Tort marchewkowy jest bardzo wilgotny i puszysty, a kluczem do jego smaku jest kokosowy cukier i kokosowe wiórki. Nie dodałam zbyt dużo cukru, bo marchewka przecież też jest słodka, nie mówiąc już o ananasie. Tort jest tak wilgotny, że rozpływa się(...)masą czekoladowo serową z dodatkiem białej czekolady. Jak szaleć to szaleć. Tego typu krem jest idealny do marchewkowego tortu. Tort marchewkowy to pewna karta, bo jeśli ktoś lubi marchewkowe ciasto, to tort na pewno przypadnie mu do smaku. Robię różne rodzaje tortów. Odkryłam, że marchewka świetnie pasuje z czekoladą. Upiekłam tort marchewkowo czekoladowy zimą. Tort marchewkowy z białym kremem

codojedzenia
Sernik królewski 184

ręcznie. Podzielić na 2 części, każdą owinąć folią, włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę - ciasto ma zamarznąć prawie "na kamień". MASA SEROWA: Twaróg przecisnąć 3 razy przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mięsa. Żółtka zmiksować z cukrem i  masłem na puszystą, gładką masę, dodać twaróg i budyń, zmiksować. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy(...)serowej. Spód formy i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, następnie wylać masę serową i zetrzeć pozostałe ciasto. Kiedy ciasto jest porządnie schłodzone idzie to bardzo łatwo. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C około 1 godzinę. Studzić w wyłączonym piekarniku. Ciasto nie rośnie dużo i bardzo nie opada

Cakes By Kejt
Drożdżówka z serem 241

cukru, dwoma łyżkami mąki i letnim mlekiem (wszystkie składniki wzięte ze składników odmierzonych do przygotowania ciasta). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i solą na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodać utarte żółtka, ubite białka i wyrośnięte(...)drożdże. Wyrabiać najpierw łyżką a następnie ręką lub mikserem. Dodać stopione masło i wyrabiać dalej do całkowitego wchłonięcia. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 1 godziny) MASA SEROWA Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Dodawać porcjami ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubić

UgotujmyTo.pl
Sernik „Zebra” 356

Niczym,  ”Świętego Gralla” wielu szuka przepisu na idealny sernik. Kremowy, puszysty, wilgotny i…róóóówny. W tych poszukiwaniach, u mnie chyba nadszedł kres. Mojego „Gralla” – sernik ”Zebra” - znalazłam u Pauliny, był dosłownie „utkany czekoladą”. Ponieważ nie miałam tortownicy o średnicy 20-22cm, zwiększyłam proporcje o połowę dopasowując do 26cm.   Składniki:  - 1,5kg twarogu domowego(...)30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową dzielimy na dwie połowy. Do jednej przesiewamy kakao i dokładnie miksujemy. Sernik nasz komponujemy, jak w przypadku klasycznego ciasta „Zebra”. Na spód wylewamy dwie łyżki ciasta jasnego, potem dwie  ciemnego, aż do wyczerpania składników. I teraz następuje część, która decyduje o tym, że sernik „Zebra” będzie zawsze równy. Tortownicę wstawiamy

mojewypiekiinietylko
Ucierane ciasto z chałwą - najlepsze 243

proszku do pieczenia 100 g chałwy Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrami, masłem i pokruszoną chałwą na puszystą masę. Mąkę połaczyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z utartą masą chałwową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Dużą keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Całość wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka mojej babci 220

wina 1 mała łyżeczka masła cynamon lub sok z cytryny jeśli lubicie Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy margarynę oraz śmietanę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy z żółtek i margaryny. Ciasto powinno mieć gładką i miękką strukturę. Jabłka myjemy i obieramy, ścieramy na wiórki, zalewamy winem i dusimy około

Luźna Kuchnia
Miodownik 526

zagotowujemy, jak masa zgęstnieje, zdejmujemy z gazu i studzimy.  3. W misie miksera ucieramy miękkie masło na puszystą masę, dodajemy do niej po łyżce wystudzonej kaszy manny. 4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. Przełożenie ciasta:  blat ciasta - powidło śliwkowe - połowa masy - blat ciasta - powidło śliwkowe - druga połowa masy - blat ciasta - polewa - płatki migdałów

kruche babeczki
Ciasto Malinowy Pocałunek 457

posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Mus malinowy: Maliny(...)budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i dokładnie ucieram. Następnie stopniowo dodaję budyń. Ucieram.  Dwie trzecie masy wykładam na ciasto, wyrównuję. Masę przykrywam drugim blatem biszkoptu ciemnego. Na wierzchu rozsmarowuję pozostałą masę. Całość posypuję kulkami śniadaniowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
OPONKI SEROWE 213

Złociste oponki i kulki 2w1 J . Delikatnie chrupiące a zarazem puszyste w środku rozpływające się w ustach ciastka o delikatnym smaku sera. - 50 dag białego sera - 0,5 szklanki cukru - cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast) - 3 jajka(...)mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 litr oleju do smażenia Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser i dokładnie wymieszać. Do masy serowo jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto  Powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Następnie rozwałkować na grubości około 1 cm.  Szklanką wykrawamy

RAROSSA
Czekoladowe babeczki z konfiturą truskawkową 172

ogniu nie gotując, cały czas mieszając do rozpuszczenia. Zestawiamy z palnika, studzimy. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę , wlewamy olej, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz masę kakaową, delikatnie rózgą mieszamy do połączenia składników. Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami, wlewamy ciasto do ¾ objętości foremek. Dodajemy po płaskiej łyżeczce konfitury. Pieczemy około 30 minut w temp 175*c studzimy

Wanilia i Kardamon