puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:100/329)

Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. 158

proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko na papier i wsypujemy na końcu do naszego ciasta. Lekko mieszamy na jednolitą masę. Teraz dzielimy masę na 2 połowy. Do jednej dodajemy olejek cytrynowy (możemy też dodać startą skórkę z 1 cytryny) i krótko mieszamy. Do drugiej części ciasta dodajemy przesianą łyżkę kakao i olejek rumowy,mieszamy. Foremkę o wymiarach(...)temperaturze 180 C . Gdy nasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest to bardzo dobry przepis nasza babka jest miękka,puszysta i krucha!! Wiele razy już ją piekłem i zawsze się udaje. Można też upiec ją w foremce karbowanej

Przepisy i porady kulinarne
Najlepszy Piernik 388

wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota i minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru 440 g cukru 2 jajka 250 ml oleju rzepakowego

Made By Mom And Son
Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo - Kokosowe z Masą Budyniową) 612

pieczenia (lub wysmarowanej masłem) i od razu umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy do zrumienienia przez ok. 20-30 minut. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem oraz z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń oraz mąkę, dodajemy także żółtka i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji (można do tego(...)energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia budyniu. Przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło miksujemy na jasną, puszystą masę (przez minimum 5 minut - im dłużej tym lepiej). Następnie do ubitego masła stopniowo, partiami dodajemy budyń ciągle miksując. Ciasto Kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier, na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy

Słodka Strona
Sernik krakowski 394

roku gości u mnie sernik krakowski. Puszysty, kremowy, pełen bakalii i pachnący wanilią oraz skórką pomarańczową. Może nieco mniej wytworny niż wiedeński, ale równie (a może nawet bardziej) pyszny. Polska klasyka o galicyjskim rodowodzie.Ciasto:350 g mąki pszennej2 żółtka200 g zimnego masła5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soliZ podanych składników zagnieść kruche ciasto. Umieścić je na 30 minut

Food Square
Piaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. 438

piaskowe ciasto, gdyż jest z dodatkiem śmietany, co sprawia, ze ciasto nie jest suche i zapychające, a w połączeniu z soczystymi owocami- idealne! Bardzo polecam! Składniki na piaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami:  na formę 28 x 40 cm 450 g rabarbaru 250 g truskawek 5 jajek 280 g cukru ziarenka z 1/2 wanilii (opcjonalnie) 250 g śmietany(...)Obie mąki, budyń i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sitko. Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii na puszystą, jasną masę, dodajemy śmietanę, olej i miksujemy. Teraz porcjami dodajemy mąkę, za każdym razem dokładnie miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem, na wierzchu rozkładamy rabarbar i wkładamy do piekarnika. Po około 15 minutach otwieramy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Drożdżówa z mrożonymi owocami 153

białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Ja dla ułatwienia podgrzewam lekko miskę na parze i krótko ubijam, aż masa będzie puszysta. Teraz, po godzinie gdy rozczyn jest gotowy, dodaj do niego masę jajeczną, przesianą mąkę i wyrabiaj ciasto, gdy już się składniki połączą dodawaj po troszku stopione masło. Gdy ciasto wchłonie tę odrobinę masła, dodaj kolejną i tak do końca

Pasje Jolki
Fale Dunaju 219

małym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu, kiedy całość zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem (fot.2). Wstawić do lodówki do stężenia kremu, najlepiej na całą noc. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku

Świat Ciasta
Ciastka półksiężyce z lukrem 342

Ciasto: 3 jajka 15 dkg mąki 15 dkg cukru 15 dkg roztopionej margaryny 3 dkg kakao 1 i ½ łyżki proszku do pieczenia 3 – 5 łyżek mleka Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki(...)czystej wódki ( może być rum) Wszystkie składniki należy ucierać do otrzymania jednolitej masy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy kakao, proszek do pieczenia oraz partiami mąkę i mleko. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem schłodzoną margarynę. Ciasto wylewamy na dużą formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 25 minut. Gdy ciasto odchodzi

kuchcikownia
Sernik krakowski 177

włożyć do lodówki na godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i dno wylepić większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić. Ser zmielić trzy razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce zmielonego sera. Do dobrze wymieszanej masy dodać mąkę(...)namoczone rodzynki. Białka ubić na sztywną masę i delikatnie wmieszać w masę serową. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć w kratkę na wierzchu sernika. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec około 60 minut w temp. 170 stopni C. Wystudzony sernik polukrować. Smacznego

talerz przyjemności
TRUSKAWKOWY PUSZEK – CIASTO PRZEKŁADANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWĄ 439

Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto! To jedno z tych niezwykle tanich, łatwych i szybkich, które wykonamy w mgnieniu oka! Delikatny biszkopt z dodatkiem maku , kakao i kisielu truskawkowego pokryty lekką, puszystą truskawkowo-cytrynową pianką. Takie domowe ptasie mleczko! Wspaniale orzeźwia i jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki. Ja zrobiła piankę truskawkową i cytrynową(...)śmiało możecie zrobić inną w swoim ulubionym smaku! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 28 ) CIASTO: * jajko – 4 szt * olej – 125 ml * mąka pszenna – 1 szkl * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * kisiel truskawkowy – 1 op * mak suchy – 2 łyżki * kakao- 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * sok z cytryny

Ostra na Słodko
,,Ciasto orzechowe z kawową galaretką i masą Russel” 192

rozpływa się w ustach. Orzechowy biszkopt pokryty orzechową masą Russel i galaretką kawową tworzy pyszny duet. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio, oraz Stovit. Składniki : Ciasto: 5 jajek 120 g cukru pudru 150 zmielonych orzechów włoskich Helio 2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka bułki tartej 1 płaska łyżka kaszy manny Poncz: 120 ml kawy(...)sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z bułką tartą, kaszą manną oraz kawą i miksujemy krótko. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut . Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy

Podróż w kulinaria
Pierogi na słodko z białym serem i kaszą jaglaną podane z sosem truskawkowym 252

będzie szybciej. Zuzia spała, więc nie chciałam aż tak hałasować. Ręcznie poszło fajnie. Z żółtek powstanie jasna, puszysta masa. Dodaj twaróg i utrzyj do gładkości. Dodaj kaszę jaglaną i rodzynki. Wymieszaj dokładnie. Sprawdź, czy jest dostatecznie słodkie. Możesz ewentualnie dosłodzić. Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj cienko na stolnicy lub blacie podsypanym odrobiną mąki. Szklanką wykrój krążki

Anioszek w kuchni
Tarta Niebo 316

wtedy właśnie zobaczyłam ten przepis! Przepis na delikatną tartę na kruchym spodzie z wyśmienitym kremem z białej czekolady, pokrytą puszystą bitą śmietaną, posypaną mnóstwem świeżych borówek, pokrytych pokruszonymi bezami. Po prostu niebiańskie połączenie :) Serdecznie polecam. Składniki na kruche ciasto: 130 g masła pół łyżeczki soli 35 ml mleka 175 g mąki pszennej pół łyżeczki cukru pudru 1 żółtko Krem

Świat Ciasta
Fantazyjne ciasto drożdżowe z nadzieniem dyniowo-pigwowym 210

Ciasto drożdżowe idealnie pasuje na codzienny i niedzielny stół. Ostatnio zaczęłam eksperymentować z formą jego podania i dzisiejsza propozycja jest jednym z takich eksperymentów. Jest nie tylko smaczna, aromatyczna i puszysta, ale również efektowna. Z pewnością zachwyci wyglądem. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Nadzienie 0,5 kg dyni (np. odmiany Hokkaido) 0,9 kg pigwowców(...)cukru Ciasto 50 g drożdży 100 ml wrzątku 120 ml zimnego mleka 80 g masła 0,6 kg mąki pszennej + mąka do podsypania 120 g cukru + łyżeczka 15 g cukru waniliowego szczypta soli duże jajko małe jajko (do posmarowania) łyżka nasion sezamu dwie łyżki oleju do smażenia Z pigwowców usunąć pestki. Dynię pokroić na kawałki. Dynię i pigwowce wrzucić

Weekendy w domu i ogrodzie
Radiowy sernik bez sera, bo z jogurtów naturalnych, na kruchym spodzie 242

która podała go w radiu. Muszę przyznać, że bardzo ciekawa sprawa. Mimo braku sera posiada puszystą leciutką konsystencję, a sam przepis musze przyznać, że nie jest skomplikowany, a na pewno wart wypróbowania :) Polecam wszystkim, a nieznaną radiową babcie pozdrawiam i dziękuję za przepis :) Ciasto: 1 kostka margaryny 7 żółtek ½ szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Smakowy Raj