puree - 3280 przepisów (strona:2/219)

Łosoś po mojemu. ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. 189

takie chwile, kiedy przypominam sobie, że nie mam nikogo takiego. Są takie chwile, kiedy nie ma z kim dzielić talerza. Jednak ochota pozostaje.  ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. /całkowicie autorski;/ 4 kawałki fileta łososia ze skórą 500ml czerownego półsłodkiego wina liść laurowy 8 gałązek świeżego tymianku ziele angielskie pieprz ziarnisty i mielony sok z cytryny sól(...)łyżki mąki puree: 2 średnie brokuły 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz mielony  Łososia nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka minut. Wino wlewam do głębokiej patelni/ szerokiego rondla. Dodaję ziele angielskie, 2 listki laurowe, tymianek, kilka ziarenek pieprzu. Doprowadzam do wrzenia. Do gotującego wina wkładam kawałki łososia. Gotuję ok 12 - 15 minut. Następnie łososia wyciągam

W kuchni Karmel-itki
Pieczona pierś z kurczaka z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią 251

Podanie degustacyjne - specjalnie dla Was. Potrawa idealnie sprawdzi się na wiosenny, lekki obiad :) Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią  Składniki na dwie porcje: - 2 piersi z kurczaka (po 100g każda) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sól, pieprz - 4 łyżki sosu sojowego   Puree:  - 2 buraki - łyżka(...)myjemy, oczyszczamy, osuszamy, po czym marynujemy w oliwie, sosie sojowym i drobno posiekanym czosnku (najlepiej przez noc). Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarnik około 20-30 minut. Puree: Buraki gotujemy w wodzie, aż będą delikatnie miękkie (można upiec w piekarniku). Blendujemy z łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cukinia: Cukinię myjemy, po czym obieraczką do warzyw

Sajkofanka smaku
Powrót pasternaku.Puree ziemniaczane z pasternakiem 154

Puree ziemniaczane to najczęstszy dodatek do drugiego dania.Wcale nie musi byc nudne.Wystarczy do gotowania dorzucić korzeń pasternaku,a od razu  nabierze charakteru i ciekawego smaku ,równocześnie podwyższając jego wartości odżywcze i zdrowotne.PASTRNAK wraca do łask z innymi zapomnianymi warzywami,a jest to bardzo odżywcze warzywo.Przewyższa wartościami odżywczymi marchew i brukiew.Posiada tyle witaminy C co pomidory i jest(...)popularne,bardziej niż pietruszka i leży na wszystkich stoiskach z  warzywami.Dostępne w każdym większym markecie.Sama nie wiem ,czemu tak późno siegnęłam po to warzywo.Jest naprawdę smaczne.Przepis na puree ( na 4 porcje):500 g ziemnaków250 g pasternaku150 ml   mleka lub więcejmasło 1-2 łyżkiWykonanie: Obrane ziemniaki zalać wrzącą wodą.Posolić.Po 5 minutach dołożyć obrany,pokrojony na mniejsze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowo-śmietankowy krem z mangowym puree 134

kokosowa.Kremem napelnic filizanki (przedtem wyplukane w zimnej wodzie) o pojemnosci 100 ml i ustawic w lodowce na okolo 6 godzin,a najlepiej na cala noc.Przed podaniem deseru przygotowac owocowe puree .Mango obrac,odzielic szpalty owocu od pestki,czesc zostawic do dekoracji ,reszte mango z dodatkiem 1 lyzki cukru pudru zmiksowac blenderem na gladka mase.Przetrzec przez sitko,by pozbyc sie wlokien.Niestety(...)nawet w owocach reklamowanych jako te wlokien pozbawionych.Ostrzem noza obkroic deser dookola filizanki i na krotko zanurzyc filizanke w goracej wodzie ,nastepnie odwrocic i wylozyc deser na maly talerzyk.Udekorowac puree z mango i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.  Tipp:orzeszki pistacjowe mozna zastapic podprazonymi wiorkami kokosowymi.Deser smakuje         rowniez znakomicie z malionowym puree

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Perfekcyjne puree ziemnmiaczane - III warianty 252

niż poczciwe kartofle,żeby nie wiem jak pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż.Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki.Ciepłe,aromatyczne i obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie na pewno,bo jestem wiekim ziemniaczanym smakoszem.Puree zaskoczy Cię świetnym smakiem,gdy użyjesz do jego przygotownia mączystej odmiany ziemniaków.Jest to warunek nieodzowny.A(...)wariant śródziemnomorski: zamiast masła dodać oliwę i prmezan,a zamiast gałki muszkatałowej tymianek.Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczakaII wariant azjatyckiwmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej.Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczykaIII wariant rustykalny zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj swieżo posiekaną zieloną pietruszkę.Idealne do wszystkich sycących pieczeni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni 141

Mój ulubiony kapuśniak w mocno żółtym, nieco słonecznikowym kolorze.... a to za sprawą puree z dyni, które dodałam pod koniec gotowania. Zyskał dzięki temu również lekko dyniowy aromat i porcję cennych witamin... Składniki: kawałek wędzonego boczku - ok 100 g 250 g kiszonej kapusty 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 3 średnie kremowe ziemniaki 1 szklanka(...)puree z dyni 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Boczek pokroić w grubą kostkę, włożyć wraz

Czerwień i błękit
Jajka sadzone na wodzie i okraszone puree 200

Wywrócona "wersja jajka sadzonego na boczku. Z reguły smażyłam najpierw boczek ( lub inna wędzonkę ) a na nim jajko sadzone. Do tego podawałam ziemniaki puree i jakąś surówkę. Ale tak mi się spodobało smażenie jajek po podlaniu ich wodą ( są delikatne , nie przywierają i nie są wysuszone) , że boczek dodałam do puree ziemniaczanego. W zasadzie to , żaden wielki przepis - bardziej(...)propozycja na specyficzny sposób smażenia jajek sadzonych i robienia puree ziemniaczanego z okrasą w środku. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
PUREE Z DYNI. 176

Postanowiłam, że zamieszczę ten przepis na blogu, ponieważ wiele osób z chęcią skorzysta z tej receptury. Puree z dyni stanowi świetną bazę, nadaje się do różnych zastosowań. Ciasta, desery, dania wytrawne, słodkie.. Czego tylko dusza zapragnie! PUREE Z DYNI. Dynię przekrawam na pół, usuwam wszystkie pestki. Kroję na mniejsze kawałki, ale ważne, by były tej samej wielkości, czas pieczenia(...)przy pomocy noża miąższ od skóry, po czym miksuję go na gładką pulpę przy pomocy blendera. Tak przygotowany mus może być przechowywany do 3 dni w lodówce. Pasteryzacja: Przygotowane puree przekładam do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcam. Pasteryzuję 25 minut od chwili zagotowania. Pozdrawiam! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ryba w cieście z puree z ziemniaków 270

pomysł na podanie ryby. Ryba usmażona jest w cieście naleśnikowym. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję aby nie spływało z ryby podczas smażenia. Podałam ją z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Smaczny obiad dla całej rodziny. Polecam Post Ryba w cieście z puree z ziemniaków pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Grillowana cukinia z puree z batata i jarmużem 183

dziś coś na miarę wegetariańskiego Top Chef :] Podpieczona cukinia z serem DZIUGAS i listkiem bazylii  z puree z batata z nerkowcem. Do tego kontrastowa sałatka z jarmużem, korzeniem pietruszki i orzechem włoskim w vinegrecie. Dobra alternatywa na obiad czy większą kolację. Multi odżywczy obiad da wam ogromną dawkę beta karotenu.żelaza, magnezu oraz wszystkiego co wasz umysł potrzebuje

Kuchnia PROzdrowotna
Puree z dyni 164

miałam pomysłu na dynię, która mi zalegała... Więc padło na puree, z którego można wyczarować wiele fajnych rzeczy.Składniki:dynia w dowolnej ilościSposób przygotowania:1. Dynię umyć, pokroić w kawałki i usunąć gniazda nasienne.2. Dynię ułożyć na blaszce, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C do miękkości (sprawdzamy widelcem, czy dynia jest miękka).3. Miękką dynię ostudzić, obrać, miąższ(...)zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.4. Puree przełożyć do naczynia i zamrozić.5. Przed użyciem należy rozmrozić.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki

Kuchnia domowa Ani
Puree z dyni 136

Szybkie i proste puree dyniowe to dobry sposób na urozmaicenie obiadu i nadanie mu trochę koloru :)~  Puree z dyni i gotowanych ziemniaków ~Składniki:(1 porcja)100g musu z pieczonej dyni200g ugotowanych ziemniakówRozgniatamy ziemniaki i dokładnie mieszamy z musem dyniowym

Kuchenny Skrawek Nieba
Pieczony łosoś ze szpinakiem i puree ziemnaiczanym 182

świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz5 ziemniakówszczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mlekałyżka oliwy z oliwekZiemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach. Łososia umieszczamy(...)minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy puree, na nim szpinak a obok kawałki łososia. Gotowe

Mango Papaja
Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 192

pieczenia.Ulozyc kawalki ryby z nalozona pasta.Wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 ° C.Piec 10 minut.Ostatnie 5 minut dopiekac z wlaczona tylko gorna grzalka,zeby panierka sie przyrumienila.Zycze smacznego!Aaaa,jeszcze puree z zielonego groszku.Bardzo proste,blyskawiczne do przygotowania.Swietnie zastapi ziemniaki,urozmaicajac nasze dania.Skladniki na 2-3 porcje:500 g mrozonego groszkusolsok z polowy limonkiW malej ilosci osolonej wody ugotowc groszek.Po(...)minutach groszek jest mieciutki.Po ugotowaniu odcedzic.Zostawic ze 2 lyzki,gdyby puree bylo za geste ,do rozrzedzenia masy..Zmiksowac blenderem.Dodac soki z limonki,ewentualnie odrobine dosolic.Sok z limonki powoduje,ze nadmierna slodycz z groszku momentalnie sie ulatnia ,a groszek staje sie wytrawnym dodatkiem .Smacznego!Czy warto jeść zielony groszek?Trzeba tu wspomniec,ze zielony groszek to pokarm bogaty w wartosci odzywcze.Dostarcza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dyniowe puree 150

ubiegłym roku przygotowywałam z dyniowego puree dżemy.  Były z dodatkiem pomarańczy i wanilii. W tym roku pomyślałam sobie, że lepiej zrobić taki przecier bez dodatków i wykorzystać go nie tylko na słodko, ale także jako dodatek do placków czy ciast. Przygotowanie takiego puree jest proste, choć obieranie dyni może zająć trochę czasu ;) Za to podczas zimowych

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania