Dziś zapraszam na pyszny sernik dyniowy z polewą z kwaśnej śmietany i sosem toffi. Pyszności <3 Przepis na niego znalazłam na stronie About Food , na której nazywa się "Polskim sernikiem" :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 180 g czekoladowych ciasteczek maślanych 40 g miękkiego masła Składniki na nadzienie: 500 g dyni 1 szklanka białego cukru 1/4 szklanki brązowego cukru(...)brązowego cukru 1/4 szklanki miodu 60 g masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Zaczynamy od przygotowania puree z dyni, bo to zajmuje najwięcej czasu. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ostrym ząbkowanym nożem kroimy dynię na równe kawałki, układamy na kratce i pieczemy 40-50 minut
My Culinary Artwystarczy tylko widelec. W dodatku jest niesamowicie pyszna! Wkrótce zamieszczę przepis z nią w roli głównej. Ostatnio podawałam przepis na rewelacyjne żytnie ciasto pierogowe. Na jego podstawie przygotowałam pierogi dyniowe a'la ruskie w wersji wegańskiej. Osobiście, zakochałam się w nich, ale ja to ja. Postawiłam sobie cel - dać spróbować pierogi mojej babci, która jest wyrocznią i specjalistą(...)zasmakowały moje pierożki, więc mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu! Przepis na ok. 76 pierogów, czyli 12-13 porcji. Składniki: - żytnie ciasto pierogowe (wegańskie) lub bezglutenowe - 250g puree z dyni - 180-200g tofu naturalnego - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki majeranku - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Be Fit Be StrongNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomisody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu po pół łyżeczki mielonego imbiru i gałki muszkatołowej (lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika) MOKRE SKŁADNIKI: 1 szklanka puree z dyni 1 duże jajko 1 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki) 1 łyżka oleju 0,5 szklanki rodzynek lub mieszanki bakaliowej CYNAMONOWA KRUSZONKA: 25 g roztopionej(...)czasu aż wetknięty weń patyczek wyjmiemy suchy, czyli około 50-60 minut. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe z kubkiem cynamonowej czekolady na gorąco ;) Przepis dodaję do akcji na Facebooku: Dyniowe słodkie wypieki
Rozpustne gotowanieKremowa konsystencja sprawia, że po jej zjedzeniu jesteśmy syci i szczęśliwi :) Moja pikantna zupa krem z dyni jest idealna na długie, deszczowe jesienne wieczory. Smacznego! Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem Składniki Włoszczyzna (1 mały seler, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki z natką, por, cebula) Dynia hokkaido (ok. 1,5 kg ze skórką) Zielony groszek(...)dół). Myję dynię i kroję ją na pół aby wybrać miąższ*. Kroję na mniejsze kawałki i piekę do miękkości przez ok godzinę. Po ostygnięciu obieram ze skórki i robię puree za pomocą blendera. Po ugotowaniu bulionu wyjmuję z niego warzywa i blenderuję na gładką masę. Wszystkie warzywa (razem z dynią) dodaję do bulionu i przyprawiam. Pozwalam, aby zupa przeszła smakiem
VegUlkaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiurzeka. Tym razem risotto powstało spontanicznie. Na tyle spontanicznie, że nie miałam nawet bulionu, ani białego wina. Przypomniałam sobie, że robiłam kiedyś risotto na wywarze z dyni, więc postanowiłam zrobić podobną wersję, ale ze szparagami. Polecam. Składniki: 3/4 pęczka szparagów 150 g ryżu do risotto pół niewielkiej cebuli parmezan sól, pieprz kawałek masła(...)poczekać aż ryż wchłonie cały płyn. Dolewać po jeden chochli płynu i cały czas mieszać. Doprawić do smaku. Ugotowane szparagi (odłożyć kilka główek do dekoracji) zmiksować na puree. Kiedy ryż jest już prawie gotowy dodać zmiksowane szparagi i chwilę razem pogotować. Na koniec jeszcze odrobinę masła i starty parmezan. Podawać od razu
Sto kolorów kuchniKolejny hummus i kolejna pychotka. Dla mnie porównywalny z hummusem z bobu, który był również znakomity. Przepis ze strony Jadłonomii (jak i pozostałe hummusy
Smaczne ZdrowePiernik to ciasto bardziej zimowe niż jesienne ale gdy tylko temperatura trochę spadła to od razu nabrałam na nie ochoty :) W wersji bezglutenowej, pełnej zdrowych składników
Mienta blogPrzepis znalazłam tutaj, nazywały się dyniowe whoopie pies :D trochę, troszeczkę zmieniłam po swojemu... Do przełożenie użyłam własnoręcznie przygotowanych powideł bez mieszania . Te ciasteczka są obłędnie pyszne! Jeśli coś zasługuje na miano "rozpływających się w ustach" to one właśnie i na 100%! Mięciutkie, aromatyczne, w sam raz słodkie; poezja jesiennego smaku. W opisie informacja, że ciasto należy nabierać i nakładać(...)pszennej pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po dużej szczypcie gałki muszkatołowej i kardamonu szczypta soli 1/4 szkl oleju 2 jajka 1 szkl puree z dyni ponadto: cukier puder powidła śliwkowe "Sypkie" składniki, tzn mąkę, proszek, sodę i przyprawy wymieszać w misce. Masło utrzeć z cukrem dodając jajka, olej i dynię. Następnie wsypać mąkę
6nieboSernik dyniowy już na blogu prezentowałam z dodatkiem mleka kokosowego .Dzisiejsza wersja to typowo jesienne smaki - dynia,śliwka węgierka i orzechy laskowe.Przepyszna i bardzo aromatyczna kombinacja smaków.Spód sernika również upiekłam samodzielnie,by uniknąć tłuszczów trans występujących masowo w gotowych ciasteczkach.Część mąki zastąpiłam tutaj podprażonymi ,zmielonymi orzechami laskowymi,które nadały całości niebywałego aromatu.Orzechy laskowe dodałam również do śliwek wieńczących(...)mąki orkiszowej jasnej60 g mielonych orzechów laskowych 30 g cukru pudru1 żółtko60 g masłaszczypta soli Składniki na mase serową:1 kg sera 3- krotnie zmielonego 250 g puree z dynii Hokkaido4 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowy40 dkg śliwek 2 łyżki posiekanych orzechów laskowychWykonanie:składniki na spód sernika zagnieśc razem na jednolita masę.dużą tortownicę o przekroju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moja miłość do wszystkiego co czekoladowe, jest wśród moich znajomych powszechnie znana. Jeszcze niedawno byłam zagorzałą fanką pewnego znanego kremu i jak ktoś chciał mi się
Codzienna kuchnia niecodziennaSernik dyniowy z sosem czekoladowym Dyniowych słodkości ciąg dalszy. Wspaniały kremowy sernik. Jutro napiszę o nim coś więcej, a na razie sam przepis. Składniki: Ciasto 300 g mąki 50 g kakao 200 g masła 120 g cukru pudru szczypta soli 1 jajo 1 żółtko Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść kruche ciasto. Schłodzić 45 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać(...)twarogu na sernik zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone 180 g drobnego cukru 2 żółtka 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 375 g puree z dyni 2-3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (najlepiej z prawdziwą wanilią) 50 g masła (rozpuszczonego) Sery utrzeć z cukrem. Dodać po jednym żółtka, potem jaja. Następnie zmiksować z przyprawami, puree
Pełny talerzdopiero rok temu w czasie Festiwalu dyn i. Moja dyniowa przygoda zaczela sie od zupy, ale zaraz potem zaczelam probowac jej w innych potrawach. Minal rok i znow mamy dyniowe swieto, ktorego gospodynia podobnie jak przed rokiem jest Bea. Poniewaz to dzieki Niej i Jej wspanialej akcji polubilam dynie, to pomyslalam sobie, ze na otwarcie przygotuje cos innego niz zupa(...)wrzucamy do gotujacej sie wody na 5 minut. Odsaczamy. Dynie obieramy, kroimy w kostke i podobnie jak brokul gotujemy we wrzatku przez okolo 10 minut. Odcedzamy i robimy puree. Poniewaz dynia bedzie bardzo wodnista mozemy puree wysuszyc na rozgranej patalni. Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach. Laczymy ze soba brokul, ziemniaki i dynie. Dodajemy posiekana i podsmazona
Przysmaki Karolkikażdym z posiłków, poczynając od śniadania, na kolacji kończąc z uwzględnieniem przekąsek. Dziś zapraszam Was na dynię w wersji wytrawnej właśnie, co w bardzo smakowitym towarzystwie się obraca. DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. dla 2-4 osób 500 g obranej dyni 300 g kiełbasy wiejskiej (może być inna czosnkowa kiełbasa) 2 duże marchewki (lub 4 małe) 2 duże cebule 2 małe(...)skurczą, dodaję pozostałe warzywa. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem, słodką papryką wrzucam liście laurowe i całość duszę pod przykryciem do miękkości warzyw. Na końcu ewentualnie doprawić. Podaję z puree ziemniaczanym. SMACZNEGO! insertCookd("00a3f3f50fc0ccac7c2057ed1fad2dc1"); Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki