puree dyniowe - 1213 przepisów (strona:63/81)

PIEROGI DYNIOWE Z SEREM W MAŚLE KARMELOWO-POMARAŃCZOWYM 142

pyszne pierogi dyniowe z serem białym i kandyzowaną skórką pomarańczową. Podane z masłem o słodkim karmelowo-pomarańczowym smaku tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze. Gwarantuję, że zarówno dorośli, jak i dzieci z przyjemnością będą wołać o dokładkę! Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna Lubella / do pierogów – 270 g * masło – 1 pełna łyżeczka * przecier / puree z dyni

Ostra na Słodko
Dyniowe pieczone oponki 163

Inaczej dyniowe ciasteczka z dziurką. Pyszne, delikatne, długo zachowują swieżość, pięknie się prezentują, idealne do jesiennej herbatki.  Polecam! Składniki: 3 szklanki mąki mniej niż pół szklanki brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka imbiru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki oleju 2 szklanki startej dyni (ja użyłam puree z dyni) 1. Mąkę

NA MOIM TALERZU
Dietetyczne ciasto dyniowe 203

czasie zasypię Was dyniowymi pomysłami. I nie będą to halloweenowe potwory :D Dynia ma bardzo mało kalorii, zaledwie 20 kcal na 100 gram i głównie składa się z wody. Jej zaletą jest to, że ma bardzo mało tłuszczu dlatego świetnie nadaje się na diecie. Dania z dynią charakteryzują się niską kalorycznością oraz są lekkostrawne. Składniki: szklanka puree z dyni (około

Mango Papaja
Strączkowe kulki z zielonymi warzywami - bezglutenowo, wegańsko, zdrowo :) 156

łatwo.  Strączkowe kulki powstały z ugotowanych i wcześniej skiełkowanych nasion roślin strączkowych - ciecierzycy, fasolki mung, soczewicy . Następnie je zmiksowałam z przyprawami i olejem na w miarę gładkie puree i wyłożyłam na talerz za pomocą gałkownicy do lodów :D  Nie obyło się bez warzyw. Tym razem postawiłam na warzywa zielone - cukinię, brokuł oraz fasolkę szparagową. Nie zabrakło cebulki(...)każde nasiona należy zblendować na puree. Przełóż dane nasiona do malaksera/blendera/miksera, dodaj po 1/2 łyżeczki soli himalajskiej i pieprzu czarnego oraz 1 łyżkę oleju z orzechów włoskich. Miksuj do momentu uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.  Postępuj tak z każdym strączkiem (do ciecierzycy dodaj 5 łyżek wody, jest dość sucha i ciężka do miksowania). Puree wykładaj za pomocą gałkownicy

Zdrowie na języku :P
Bellanuna, Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week 171

Moniuszki 4), czyli rodzinną restaurację we włoskim stylu. Z decyzji jestem bardzo zadowolona. Tak przedstawiało się menu festiwalowe: Przystawka: s ałatka marchewkowa z koprem włoskim i z pestkami dyni na chrupiąco z olejem z trawy cytrynowej Danie główne: r isotto z pieczonymi burakami i serem wędzonym scamorza Deser: t rzy tajemnice dobrego smaku czyli kakao, kawa, wanilia Byłam bardzo ciekawa(...)chocolat z gruszką i herbatą Radość (ul. Rynek 24) Przystawka Krążki kukurydziane z kompresowanym jabłkiem, cukinią i pesto pietruszkowym Danie główne Lężnie bieszczadzkie zapiekane z serem haloumi na puree z pieczonego selera i kwaśnej śmietany Deser Małdrzyki z sorbetem jabłkowym na cydrze Wesele (ul. Rynek 20-23) Przystawka Roladka z grillowanej cukinii mus z pieczonego buraka i kozi ser Danie

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto dyniowe paleo, bez glutenu. 166

zaczynają się już w sklepach pojawiać DYNIE (YEEEEEEEE..!!). Dynia , albo ją kochasz albo nienawidzisz jeśli tak jak ja – to pierwsze, to ten przepis jest dla Ciebie. Uwielbiam ciasto dyniowe takie w amerykańskim stylu – słodkie, delikatne, miękkie, pachnące przyprawami. Pisząc ten wpis już mam ochotę na kolejny kawałek. Moi mali “testerzy” wcinali tak, że tylko im się uszy trzęsły(...)przepisu: Kruchy spód: 1½ szklanki mąki z tapioki ⅓ szklanki mąki kokosowej ⅓ szklanki oleju kokosowego ⅓ szklanki mleka koksowego. 1 jajko 3 łyżki miodu sól Wypełnienie tarty: Dynia Hokkaido (400 gram puree) 3 jajka ¾ szklanki mleka kokosowego ⅓ szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki goździków (mielonych) szczypta soli Przygotowanie kruchego spodu: Na małym gazie w garnuszku mieszamy razem

PaleoLife
Tarta z dyni z żurawiną. 113

serowo-dyniowym, przyprawiona cynamonem i innymi korzennymi przyprawami. Jest pyszna! Kruchy spód i słodkie nadzienie zrównoważone odrobiną żurawiny. Jak dla mnie, rewelacja! Polecam!!! Składniki na tartę z dyni z żurawiną  (forma na tart o średnicy 26-28 cm) CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła 2 żółtka NADZIENIE: 300 g puree

Rozpustne gotowanie
Dyniowa Latte (Pumpkin Spice Latte) 154

Jesienny napój dla miłośników smakowych kaw. Rozgrzewające latte z dodatkiem pure z dyni i aromatycznych przypraw oraz bitej śmietany. Smakuje wybornie! Składniki:na przyprawę "Pumpkin Pie

wyzwania kuchenne
,,Dyniowa lampka’’ 135

deseru: Puree z dyni chwilkę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy do lampek wina. Lampkę należy umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Deser wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Ubitą kremówkę przekładamy na wystudzoną masę dyniową. Lampkę

Podróż w kulinaria
Zupa z batatów, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup 170

batatów, marchewki i dyni, doprawiona curry i kminem rzymskim oraz podana z mleczkiem z orzechów piniowych. Łatwa, szybka, przyjemna a co najważniejsze – przepyszna! Polecam:)Zupa z batatów, marchewki i dyni(10 porcji)Składniki:2 łyżki oleju4 ząbki czosnku, drobno posiekane2 średnie cebule, pokrojone w kostkę2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę4 szklanki batatów(...)marchewkę, dynię, i bataty, wymieszaj, po czym dodaj bulion. Dopraw curry, kminem rzymskim solą i pieprzem i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie.W międzyczasie umieść orzeszki wraz z wodą w blenderze i zmiksuj na jasny krem.Gdy warzywa są już miękkie, zmiksuj zupę blenderem na gładkie puree. Dopraw

karmelowy
Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 314

wersję szybszą, ale także przepyszną:) Kurczak duszony w czerwonym winie z pieczarkami, batatami, marchewkami i ziołami świetnie sprawdzi się nawet na niedzielny obiad dla całej rodziny. Podałam go z puree ziemniaczanym z palonym masłem i szałwią i świeżą sałatką. Polecam! Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Half Baked Harvest Scroll down for recipe in English Łatwy(...)smaku 1 cebula, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 mały batat (słodki ziemniak), obrany i pokrojony w 1 cm kostkę (można zastąpić zwykłym ziemniakiem, dynią itp.) 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.) 2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 szklanki czerwonego

karmelowy
Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką 152

smażymy aż owoce zupełnie się rozpadną.  Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego, zalewamy 250 ml wody i blenudjemy na puree. Następnie zblendowaną dynię mieszamy z pomarańczami. Dodajemy resztę ksylitolu, nasiona chia, skórkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zjadamy z ulubionym pieczywem. Dżem dyniowo(...)pomarańczowy jest także smacznym dodatkiem do owsianki lub serka wiejskiego.  Inne przepisy z dynią w roli głównej oraz informacje o jej dobroczynnym działaniu można znaleźć w przepisach: Chleb dyniowy Krem dyniowy Pani Hokkaido z pieca

My Chcemy Jeść
Podwieczorek Pani Jesieni - domowy budyń dyniowy 137

Ostatnio jednym z moich ulubionych podwieczorków jest budyń. Ciepły, kremowy i słodki. Dziś w mojej Kuchni zagościła niezwykle jesienna jego wersja. Najbardziej domowa z domowych i

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kotleciki jaglano-dyniowe *BEZGLUTENOWE* 178

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Widać przede wszystkim przez pogodę, chociaż u mnie bardzo słonecznie i ciepło, ale w innych częściach Polski niestety tak nie jest

Truskawkowa Fiesta
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 167

schadzkami, a kobiety karmiły nimi niemrawych mężów i kochanków. Ciekawostka! W niektórych regionach Polski pan młody tuż przed udaniem się do łóżka z nowo poślubioną żoną wdziewał maskę z dyniowej skorupy i pogryzał pestki, by sprostać mężowskim obowiązkom. DLACZEGO WARTO JEŚĆ DYNIĘ – WARTOŚCI ODŻYWCZE Szczególnie cenna jest ta o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej(...)Pochodzi z Nowej Zelandii, w której znajduje się miasto Jarrahdale. Skórka ma sino-zielone zabarwienie, za to miąższ ma odcień pomarańczowy. Jest miękki i nadaje się do gotowania, na puree oraz do deserów. Dynia makaronowa Pochodzi ona ze Stanów Zjednoczonych, a jej owoce ważą zwykle od 2-4 kg. Po ugotowaniu jej miąższ rozpada się na pasemka, które wyglądem przypominają

Ostra na Słodko