puree dyniowe - 1213 przepisów (strona:31/81)

Ciasteczka z dyni z kawałkami czekolady 179

ciasteczka z dyni. Dzisiaj wywiązuję się z danej obietnicy :) Zapraszam na jesienne ciasteczka, w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki żytniej, brązowego cukru, pestek dyni i bez jajek. Dzięki dyni mają nietypowy kolor, zaś przyprawa do piernika nadaje im niepowtarzalnego aromatu...    Składniki:  szklanka mąki pszennej,  1/2 szklanki mąki żytniej,  3/4 szklanki puree z dyni(...)garść pestek dyni,  50g gorzkiej czekolady. Wykonanie: Mąki przesiać, wymieszać wraz z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, szczyptą soli i cukrem. Dodać olej oraz puree. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać pestki dyni oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść kleksy formując niewielkie, okrągłe ciastka. Piec około 15-20 minut w temp. 190st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Lasagne dyniowo - szpinakowa - zdrowy, warzywny obiad 203

szklanka mleka imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób przygotowania: Dynię obierz, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Wymieszaj z olejem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem i wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz około godziny w temperaturze 180 º C. Kiedy dynia będzie miękka zmiksuj na puree. Na 25g masła podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy ładnie się(...)beszamel zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem oraz kurkumą. Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem, na spód wlej odrobinę mleka. Następnie przejdź do składania lasagne. Na początku makaron, puree z dyni, sos beszamelowy oraz szpinak. Całość powtórz. Zakryj folią aluminiową i piecz godzinę w temperaturze 180 º C. Podawaj z sałatką

wysmienity
Bezglutenowe fit brownie kojące nerwy 282

glutenu, bez cukru, bez tłuszczu, ale nie bez smaku. Misiek, byłe pewien, że to jego ulubione czekoladowe ciasto ( ten przepis ), tyle że bez wiśni. Użyłam do niego puree z dyni, ale śmiało można zastąpić puree z batatów, jabłek, fasoli a nawet zwykłych ziemniaków, tyle, że do tych dwóch ostatnich radzę dodać pół szklanki mleka. Aha, co ważne, za miarkę wybierz

greenscarf
Cytrynowa kostka z masą dyniową 156

puszce 3 żółtka skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn Warstwa białkowa: 3 białka 1/3 szklanki cukru Warstwa śliwkowa: 1/3 słoika powideł śliwkowych Masa dyniowa: 500 g puree z dyni* 500 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny (lub 3 listki) 6 łyżek cukru pudru 2 płaskie łyżeczki cynamonu /* puree z dyni przygotowuje się krojąc oczyszczoną z miąższu(...)końcem) ubite białka i wstawić do piekarnika jeszcze na 20-25 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć, zdjęć papier i z powrotem włożyć do brytfanki. Posmarować powidłem śliwkowym. Przygotowanie masy dyniowej: Mascarpone i puree z dyni powinny być dobrze schłodzone. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na kilka minut, a następnie podgrzać lekko na gazie lub w mikrofalówce (nie zagotowywać!). Przestudzić

Trzeci talerz
Chlebek dyniowo – pomarańczowy 156

macie malaksera to użyjcie blendera czy zwykłego miksera. Składniki na keksówkę 35 na 12 cm: 1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 250 g puree z upieczonej dyni skórka otarta z niewoskowanej, wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy 2 garści orzechów włoskich* 1 i 1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału orkiszowej (może być też zwykła pszenna) 6 zmielonych goździków(...)Chlebek dyniowo – pomarańczowy Chlebek dyniowo – pomarańczowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 250 g puree z upieczonej dyni skórka otarta z niewoskowanej, wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy 2 garści orzechów włoskich* 1 i 1/2 szklanki mąki z pełnego przemiału orkiszowej (może być też zwykła pszenna) 6 zmielonych

moj przepis na
Codzienność. I gofry na weekend. Dyniowe 139

patrzeć na kanapki. I nawet te najbardziej kolorowe i pyszne mnie odrzucają. Wyciągnęłam więc z szuflady gofrownicę, z zamrażarki dyniowe puree i zabrałam się do dzieła. Przepis znalazłam już dość dawno u Asi , i bardzo mi się to połączenie dyni(...)miodem spodobało. Nieco zmieniłam proporcje, dałam też więcej puree - akurat tyle miałam zamrożone w woreczku. Gofry wyszły chrupkie z wierzchu i mięciutkie w środku, o cudownym, intensywnie pomarańczowym kolorze. Są boskie! Z pewnością jeszcze do tego przepisu wrócę. Gofry dyniowo-miodowe Składniki: (na 8 gofrów) 200 g puree z dyni 1 jajko 200 ml mleka 60 g masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienna rapsodia 663

ciasto jest aromatyczne i idealnie pasuje do owocowej warstwy jabłkowej. Lekkości i delikatności nadaje śmietankowa pianka i skruszona część ciasta dyniowego. Polecam, jeśli ktoś chce zachwycić gości :) CIASTO DYNIOWE: 250g puree z dyni hokkaido 3 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)obraniu) 1 szklanka wody 1 galaretka agrestowa KREM ŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Wszystkie składniki na ciasto dyniowe powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrami dodając puree z dyni i olej, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Mąkę przesiać ze spulchniaczami, solą, cynamonem i połączyć z masą dyniową. Ciasto wlać

https:KKuchniaMniam
Zupa pomidorowo-dyniowa z ryżem 143

ogrzeją organizm z chłodnego powietrza będącego dworze. Mam kilka dań, które zajmują moją listę numer ... . Po raz kolejny przedstawiam barwną zupę, tym razem z pomidora i dyni. Składniki: 2 pomidory  1/2 szklanki puree z dynii 2 skrzydełka kurczaka 2 łyżki suchego ryżu białego 1 marchew 1/4 pietruszki kawałek selera przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz czarny ziarnisty(...)zimną wodą wrzucamy umyte skrzydełka. Czekamy, aż się zagotuję, Międzyczasie obieramy, kroimy w słupki i myjemy warzywa. Do gotującej się wody dodajemy przepłukany ryż i warzywa wraz z puree z dyni. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy.  Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Tort dyniowy z cukinią… 177

Ponieważ mamy gości, a przez okno zagląda piękne jesienne słońce, dziś będzie krótko. Mam dla Was przepis na wspaniałe ciasto, … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Puree z pieczonej dyni 106

Cześć ! Dziś mam dla Was przepis na puree z pieczonej dyni. To przepis podstawowy. Puree możecie wykorzystać do ciast, zup oraz innych potraw. Ja używam go często. Puree możecie przechowywać w lodówce do kilku dni. Możecie je także zamrozić. Składniki: Dynia (u mnie muscat) Wykonanie: Przygotuj dynię: Umyj ją i pokrój na kilka kawałków. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię

Moja pasja smaku
Owsianka dyniowa 108

Owsianka z dynią była chyba na każdym blogu, więc i u mnie musi zagościć. owsianka dyniowa (z puree z dyni) z cynamonem i orzechami laskowymi Przepis: brak konkretnej inspiracji, ale przepisy na owsianki dyniowe były już chyba na każdym 'śniadaniowcu' / 1 porcja / składniki: 50 g płatków owsianych górskich  100 ml zagotowanej wody 200 ml mleka 80 g puree(...)płatków dodać mleko i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż płatki wchłoną mleko. Pod koniec gotowania dodać puree z dyni i gotować owsiankę przez jeszcze chwilę, aż osiągnie ona naszą ulubioną konsystencję. Dosłodzić, dodać cynamon do smaku. Owsianka dyniowa jest gotowa, smacznego :) *używałam zamrożonego w kostkach do lodu

tost z dżemem
Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej. 132

wpłynęło na małą modyfikację użytych składników oraz na znaczne skrócenie czasu gotowania.  Z braku dyni zrezygnowałam z przygotowania puree, ale myślę, że równie dobre co dyniowe będzie puree z pieczonego batata. Wydawać by się mogło, że najprostsza w przygotowaniu będzie piana jogurtowa z chrzanem, w moim przypadku efekt nie był zadowalający i piana ubita blenderem (nie bamiksem

SzczyptaSmaQ
Puree z dyni 137

kupić kilka dyni, więc uda mi się jeszcze zrobić kilka potraw z dynią. Składniki: dowolna ilość dyni wybranej odmiany Dynię przekroić i wydrążyć pestki, pokroić na kilka kawałków. Ułożyć w piekarniku na blachach wyłożonych papierem do pieczenia skórką do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni celcjusza do miękkości dyni. Kiedy widelec lekko wejdzie w dynię tzn., że jest(...)gotowa. Czasu pieczenia nie podaję, ponieważ zależy to od odmiany dyni (od 20 minut do 1 godziny). Ja najczęściej stosuję dynię hokkaido, która ma mięsisty miąższ o pięknym kolorze i zawiera mało wody. Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki, a następni zmiksować blenderem na jednolitą masę. Puree można przechowywać w lodówce około 5 dni. Puree również można rozdzielić na porcje

talerz przyjemności
Puree-Tłuczone ziemniaki z pieczoną dynią, szpinakiem, serem kozim i chrupiące pestki dyni - Stamppot met pompoen 183

wolnym tłumaczeniu: "tłuczony garnek") Wcześniej serwowałąm: →Puree (tłuczone ziemniaki) z suszonymi pomidorami w oliwie, podduszoną rzymską sałątą i jabłkami → Puree (tłuczone ziemniaki) z kiszoną kapustą, kruchym boczkiem, rodzynkami i jabłkami → Puree (tłuczone ziemniaki) z czerwoną kapustą i marchewką SKŁADNIKI na 4 porcje : 500 g obranych ziemniaków 400 g obranej dyni butelkowej 600 g świeżego szpinaku(...)oliwy czy oleju 125 sera koziego 2 łyżki prażonych pestek dyni Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 200*C Liście szpinaku opłukać pod bierzącą wodą i odstawić do dokładnego odsączenia z wody. Dynię pokroić w kostkę 2x2 cm, obtoczyć w 2 łyżkach oliwy i doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną dynię rozłozyc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pęczotto z dynią i jarmużem 117

często jak tylko się da. Pęczotto z dynią i jarmużem to moje ostatnie odkrycie. Sposób przygotowania pęczotto jest podobny do tego co w risotto . Białe wino jak najbardziej wskazane, choć ja użyła sherry. Purre z dyni niemalże zawsze mam w zamrażalce. Musiałam się jednak pocieszyć dynią piżomową. Z chęcią wypróbuję pęczotto z dynią hokkaido . Pęczotto podobnie jak risotto jest kremowe(...)część bulionu. Gotuj pęczotto powoli, mieszając od czasu do czasu i podlewając bulionem. Danie powinno być kremowej konsystencji, a pęczak miękki ale w całości. Pod koniec gotowania dodaj puree z dyni, parmezan i grubo pokrojony jarmuż. Dopraw solą i pieprzem. Podaj gorące do mięsa lub ryby lub jako danie jarskie.   The post Pęczotto z dynią i jarmużem appeared first

codojedzenia