Składniki: 1 kg mięsa z udźca indyka 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1
Qchnia po prostuopcjonalnie) Przygotowanie : Do mięsa mielonego dodajemy jedną obraną i startą na tarce o średnich oczkach cebulę . Do masy dodajemy bułkę tartą i jajko . Całość solimy i pieprzymy do smaku, a następnie formujemy z mięsa kuleczki. Kuleczki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Cebulę oraz czosnek siekamy drobno i smażymy na szklisty kolor . Pulpety gotujemy z cebulą, czosnkiem
Domowa Kuchnia u MamySkładniki: 400 g mielonej piersi z kurczaka natka pietruszki 1,5 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu drobiowego 1/2 dużej cebuli sól, pieprz, czosnek granulowany 200 g śmietany 18% Cebulę kroimy w kosteczkę, natkę pietruszki szatkujemy - dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą, przyprawami i dokładnie ze sobą mieszamy, formujemy pulpety i podsmażamy chwilkę na patelni z każdej
Moje-pitraszenieFabijańscy . Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 kilograma pieczarek 1 jajko 3-4 łyżki suszonej włoszczyzny od Skworcu 0,5 szklanki śmietany 30% 2-3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia 1 opakowanie makaronu żytniego rurka od Fabijańscy Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jako, doprawiamy(...)obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron, przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry obsmażamy na patelni po smażeniu mięsa, smażymy do momentu odparowania wody, przekładamy do pulpetów, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso i pieczarki. Dodajemy suszoną włoszczyznę, gotujemy przez 30 minut. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej, wlewamy
Bajeczna KuchniaPULPETY W SOSIE SEROWYM pyszne i bardzo proste do zrobienia,ja lubię zrobić więcej sosu,bo jak mi trochę zostanie to na drugi dzień gotuję makaron penne i brokuły,2-3 pulpeciki kroję na kawałki i mam drugi równie pyszny obiad SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego-wieprzowe lub z indyka jajko cebulka ząbek czosnku przyprawy duża
Swojskie jedzonkoniż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień. Składniki: torebka szpinaku mrożonego 150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie) pół szklanki rosołu lub wody ( ja użyłam wody z pulpetów) duży ząbek czosnku sól, czarny pieprz świeżo mielony łyżka
pieprzny smaczekciekawy, ale niestety mnie nie zachwycił. Na pewno na jednym daniu kuchni greckiej nie poprzestanę, myślę, że w końcu utrafi ona idealnie w mój gust. Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe - 1 cebula; - 2 szalotki; - 1 pęczek natki pietruszki; - puszka pokrojonych pomidorów; - łyżka koncentratu pomidorowego; - 0,5 łyżeczki cynamonu; - 4 kromki chleba; - 60 g sera feta(...)Dodać świeżo zmielony pieprz i sól. Dusimy mieszając. Dodać wodę, chwilę gotować aż sos zgęstnieje. Pulpety: Oliwki pokroić w talarki, fetę w kostkę. Obrać chleb ze skórki, miąższ wrzucić do miski i rozdrobnić. Dodać mleko i resztę mieszanki cebulowej, oliwki i fetę. Dodać mięso, cynamon, sól, pieprz i żółtko. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować pulpeciki i usmażyć
dom-agi.plużyliśmy rybki, chociaż w trochę innej postaci.Użyłam do nich:1kg filetów z dorszamała cebulaprzyprawa do rybmajeraneksolpieprzodciśnięta kajzerkaprzecier pomidorowy z bazylią i oreganoWykonanie:Filety kroimy na kawałki, mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą o wcześniej namoczoną w mleku kajzerką. Masę rybną przyprawiamy przyprawą do ryb, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Dobrze mieszamy, aż do dokładnego połączenia składników. Ręką(...)pomidorowym - ja miałam z kartonika Pudliszki z dodatkiem bazylii i oregano. Sosik delikatnie solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika i w 165st. zapiekamy ok pół godziny. Przed wyjęciem można pulpety posypać startym żółtym serem i jeszcze chwilę zapiec, albo doprawić kwaśną śmietaną... wg smaku i upodobań.Serwować z ziemniakami lub pieczywem
Walijskie PichcenieMoja ulubiona część kurczaka to ... udka :)) Mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw. Pyszne są sporządzone
Walijskie Pichcenieczęsto przygotowuję pulpety w sosie pomidorowym dla mojego narzeczonego, ale dzisiaj chciałam je zrobić trochę inaczej. Znalazłam przepis na klopsiki w sosie musztardowym, który wydał mi się bardzo ciekawy. I w efekcie wyszedł mi prosty i szybki obiad dla całej rodzinki. Polecam również ten przepis: Klopsiki w sosie Teriyaki Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko
Delusional Trinemięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 150 g ser żółtego ½ pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Sos: 400 g passaty pomidorowa szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Masę na pulpety
KuchniaWeDwoje.plkoperek; 300 g mielonej cielęciny lub indyka;kajzerka;sól, pieprz; jajko; 1/2 szklanki ryżu. Zupa: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy w 1,5 l. wody i doprawiamy do smaku. Ryż po opłukaniu wsypujemy do gotującego się wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy koperek.Przygotowanie pulpetów: bułkę namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa, wbijamy jajko i przyprawiamy
MiksturownikMiękkie, krągłe, smaczne... W pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym... Najlepiej smakują z makaronem... Uwielbiane przez dzieci i dorosłych... Klopsiki! :) Około 35 szt. * pierś z indyka- 500
Kraina Miodem Płynącasmażenia tłuszcz Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości brzoskwinki i panierować w bułce tartej. Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć
Gotowanie jest łatwemięsa mielonego 1 jajko 2 kromki chleba czerstwego sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta lubczyku sos pół cebuli 1 łyżka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka cukru bułka tarta do panierowania i tłuszcz do smażenia Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną(...)bułce tartej. Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając. Makaron spaghetti ugotować al'dente, odcedzić, do garnka z makaronem przelać sam sos, wymieszać
Gotowanie jest łatwe