wstawić do garnka z wodą i pasteryzować 30 minut od zagotowania wody. Przecier gotowy :) Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto. Robię z tego przecieru sosy pomidorowe do gołąbków, do pulpetów, do spaghetti i oczywiście zupę pomidorową
Agusiowe smakołykitrzeba było obierać ości. Jak tylko udało mi się zakupić płotki zaraz przerobiłam je na pulpety. Są pyszne, soczyste, aromatyczne i znakomite w sosie, polecam wypróbować. Pulpety rybne w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo lubię mięso z indyka. Odpowiednio doprawione jest naprawdę pyszne, poza tym także zdrowe i niskokaloryczne. Bardzo lubię też gotowane klopsy i wszelakie pulpety w koperkowym lub pomidorowym sosie. Połączyłam więc miłość do mięsa z indyka z miłością do ... gotowanych klopsików. Wynikiem jest . .. pyszna i prosta obiadowa klasyka :) Składniki na klopsiki: 400g mięsa
Walijskie Pichceniemięsa mielonego 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól pieprz majeranek bułka tarta 1/2 szklanki zimnej wody 1/2 kg pieczarek mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia kotletów masło do podduszenia pieczarek Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany 18% ok 1 litr wywaru z jarzyn 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz gałka(...)obtaczam w mące i smażę na rumiano na gorącym oleju. Usmażone pulpety przekładam do naczynia żaroodpornego i zabezpieczam przed wystygnięciem. Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję mąkę i chwilę zasmażam. Dodaję śmietanę, mieszam by nie było grudek i rozcieńczam wywarem jarzynowym do konsystencji gęstej śmietany.Do sosu dodaję koncentrat pomidorowy oraz doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu
Bea(u)ty kitchentakie właśnie są pulpety z indyka - delikatne w smaku i szybkie do zrobienia . Do tego puszysta otoczka ryżu ugotowanego w aromatycznym sosie pomidorowym ... cóż chcieć więcej? Składniki: Na pulpety: 500g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 czubata łyżka kaszy manny sól pieprz majeranek słodka papryka liść laurowy ziele angielskie Na pomidorowy ryż: 2 puszki pomidorów(...)sosie własnym łyżka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku oregano bazylia 1/2 bulionu sól pieprz cukier cebula olej woreczek ryżu ew. łyżka ukwaszonej śmietany Wykonanie: Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, wkładamy pulpety i gotujemy ok 20 minut
Walijskie PichceniePulpety z kurczaka i cukinii to pyszny obiad, który możesz podać z rożnymi dodatkami. Lekki, pomidorowy sos zachęca do serwowania pulpetów z ryżem, makaronem czy też z kromką świeżego pieczywa :-) Takie lekkie i mięciutkie pulpety polecam w szczególności dla Dzieci oraz osób na wymagającej diecie np. chorych
AniaGotuje.plskładników. W związku z tym, że ja za grzybami aż tak bardzo nie przepadam, to wybrałam pierwszą wersję. Zrobiłam ten sos, bo doskonale smakuje z pulpetami, które znudziły mi się już z sosem pomidorowym. Równocześnie można go podawać z makaronem, bez pulpetów, bez mięsa. Smakuje rewelacyjnie. Składniki: 1 duża biała cebula ok. 20 dag mrożonych lub suszonych(...)przyrządzenia: Grzyby gotować w małej ilości wody.Cebulę zeszklić na oleju kokosowym, podlać wodą z gotowanych grzybów. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Podgrzybki pokroić w kostkę i dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać z PULPETAMI
pieprzny smaczekprodukty oraz ulepszając je. Co znalazło się w mojej paczce? Od lewej: masło orzechowe Active , hummus oliwkowy , hummus paprykowy , cieciorka w sosie pomidorowym , paprykarz wegetariański , pasztet sojowy z pomidorami , pasztet pomidorowy z cieciorką , wege pulpety w sosie pieczeniowym , wege sznycelki , masło migdałowe , tahini , masło z nerkowców , mix orzechowy crunchy , deser słoneczna pomarańcza z ziarnami A tutaj zgraja maseł
breakfast of dreamsWitam Was w Tą Piękną Sobotę ;) Większość z Was na pewno jeszcze przed obiadem a ja mam pyszną propozycję ;) Pulpety z indyka w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku ;) 🍝 🍝 🍝 🍝 Robi się je na prawdę bardzo szybko . Nie używam jajka,mąki ,bułki ;) Podaję z kaszą jęczmienną ale również świetnie się sprawdzą z ziemniakami ,makaronem czy ryżem ;) Polecam ;) Zapraszam również(...)pulpetów: 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 350 g mięsa mielonego z indyka 10 dag sera żółtego tartego 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/2 drobno posiekanej cebuli 2 łyżki płatków owsianych (ale nie trzeba) Sól i pieprz do smaku 2 łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki ketchupu 500 ml przecieru pomidorowego Przygotowanie: 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 1. Do miski przekładam ser,mięso,natkę,cebulę,przyprawy, sosy, płatki. Mieszam ręką
Gotowanie Patkirzadka należy dodać więcej bułki tartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić po przykryciem jakieś 10-15 minut. Ja pulpety podlałam pomidorami pellati i odrobiną gorącej wody. Sos doprawiłam jedynie odrobiną soli
Ze smakiem bez glutenurzadka należy dodać więcej bułki tartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić po przykryciem jakieś 10-15 minut. Ja pulpety podlałam pomidorami pellati i odrobiną gorącej wody. Sos doprawiłam jedynie odrobiną soli
Ze smakiem bez glutenuDzisiaj mam dla Was aromatyczne pulpeciki w pieczarkowym sosie pomidorowo - bazyliowym, z oliwkami. Pulpety z karkówki są soczyste, sos pomidorowy z dużą ilością bazylii, podsmażoną cebulą i pieczarkami jest gęsty i bardzo aromatyczny. Składniki na pulpety (wyszło 11 sztuk): 500 g mielonej karkówki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 50 ml bułki tartej + 100 ml wody 1 jajko(...)płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano (polecam zioła Skworcu ) ----------------------------------- oliwa z oliwek do podsmażenia pulpetów Składniki na sos: 2 średnie cebule sól pieprz 250 g małych pieczarek 4 ząbki czosnku 400 g pomidorów 1 czubata łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru 2 duże garście siekanych listków świeżej bazylii 50 g czarnych oliwek Wykonanie: Całe danie
Smak mojego domubulion (lub wodę z solą) dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy pulpeciki. Gotujemy,aż nie wypłyną na wierzch. Odcedzamy. Nakładamy (wcześniej przygotowany) sos pomidorowy, na niego układamy pulpety. WSKAZÓWKI: Podajemy z ryżem,makaronem lub samoistne danie (u mnie liście makaronu), posypane delikatnie parmezanem
Kopystką po garachSos pomidorowy to doskonały dodatek do pulpetów, czy krokietów. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu może urozmaicić wiele dań mięsnych i nie tylko. Dzisiaj bardzo szybki przepis na przyrządzenie prostego sosu pomidorowego. Ilość porcji: około 4 Składniki: Puszka pomidorów w całości 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka brązowego cukru Przyprawy: sól, pieprz
Kolizje Smakówpieczenia, bakalie i trochę innych rzeczy. Pokusiłam się też na produkty, których jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę. Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy(...)tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć pulpety z obu stron do lekkiego zrumienienia. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Z patelni zdjąć pulpety, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Do lekko zeszkolnej cebulki dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać pomidory z puszki. Gdy pomidory się rozpadną, dodać harissę - wymieszać. Następnie do sosu włożyć pulpety - dusić całość około 10 minut
kolorowotorcikowo