Pulpeciki przygotowuję z mięsa z udźca indyka jest ono bardzo soczyste, delikatne,smaczne i zdrowe. Dziś na obiad przygotowałam pulpety w sosie pomidorowym, podałam z ziemniaczkami, ale takie pulpeciki pasują równie dobrze z ryżem ,makaronem czy kaszą. Polecam :) Składniki - mięso mielone z udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek,papryka mielona(...)pulpetów. Kiedy sos delikatnie zgęstnieje dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam bazylią, czosnkiem mielonym i odrobina słodkiej papryki, delikatnie mieszam i gotuje na wolnym ogniu jeszcze ok. 3 minuty. Pulpeciki w sosie podaję na gorąco posypane zieleniną. Smacznego :) Zapraszam również na http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/pulpety-z-indyka-w-sosie-pieczarkowo.html
Kuchnia z widokiem na ogródNiezwykle proste i lubiane przez moich domowników pulpeciki w sosie pomidorowym , to jeden z najbardziej popularnych sposobów wykorzystania mięsa mielonego. Składniki: pulpety: ok.300 g mielonego mięsa/ wołowina lub chuda wieprzowina 1 jajko 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2-3 łyżki otrębów pszennych /lub owsianych/ 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1/2 łyżeczki słodkiej(...)wlać przecier pomidorowy, ok. 1/2 szklanki wody, wsypać jarzynkę i gotować na małym ogniu przez kilka minut. -Schłodzoną masę mięsną wyjąć z lodówki i uformować z niej małe okrągłe pulpeciki. -Każdą kulkę obtoczyć delikatnie w otrębach. -Smażyć z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. -Usmażone pulpeciki odsączyć z tłuszczu i przełożyć do gotującego się sosu. -Gotować przez kilka minut
Zakamarki mojej kuchnimięsa wbiłam jajko, dodałam cynamon, gałkę,sól pieprz,paprykę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę mięsną wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam pulpeciki ( z tej porcji wyszło mi 15 szt), które lekko obtoczyłam w mace. Patelnię nagrzałam, wlałam 3 łyżki oleju i smażyłam pulpety do momentu zarumienienia (około 7 min). W międzyczasie(...)ugotowałam na półtwardo makaron. Następnie na patelni na której smażyłam pulpeciki poddusiłam cebulę i obranego ze skórki, pokrojonego pomidora, dodałam makaron, masło i podpieczone pulpeciki. Podlałam wszystko 4 łyżkami wody z gotowania makaronu, przykryłam i dusiłam n a malutkim ogniu 15 minut. Na samym końcu doprawiłam potrawę szczyptą pieprzu, posypałam startym serem i listkami pietruszki. Już nie gotowałam
Gosia gotujecoś co przypomina mi moją kochaną babcię. Pochodziła ona z Wielkopolski i tam jada się to danie bardzo często. Z drobiem nie ma nic wspólnego, jednak moje drobiowe grillowane pulpeciki dodadzą tej, bądź co bądź, postnej potrawie wyrazu i zaspokoją głód mięsożerców. Czego nam trzeba i ile to będzie kosztowało? -1 kg ziemniaków, ugotowanych i zgniecionych jak do puree; koszt(...)gzik robi się ze szczypiorkiem; niektórzy dodają cebuli). Odkładamy do lodówki. Filet z kurczaka siekamy drobno, lub mielimy. Łączymy z jajkiem i grzankami, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki, które smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Można je dodatkowo obtoczyć w mące. Po upieczeniu ziemniaków, zakładamy na placek obręcz i wykładamy na górę warstwę sera, na górze umieszczamy pulpeciki
BaRepaschrzanu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Dodać do mięsa wraz z przyprawami i orzechami. Mięso wymieszać, a następnie formułować z niego niewielkie pulpeciki. W rondlu/głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju. Wrzucić do niego pulpeciki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wlać oba rodzaje śmietany(...)dodać paprykę słodką i ostrą, kurkumę i curry oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość gotować chwilę. Do sosu dodać wcześniej podsmażone pulpeciki. Gotować je ok. 10-15 minut. Podawać z ugotowanym ryżem. Surówka: Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać majonez, chrzan oraz sól i pieprz. Wymieszać. Można jeść od razu, choć lepsza jest jak przeleży
Fabryka pomysłówWyjęłam wczoraj z zamrażarki mielone mięso. Zachciało mi się pulpecików:) dawno nie robiłam. Do tego buraczki na ciepło i ziemniaki z koperkiem:) Mniam, mniam:) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko bułka tarta 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub drobiowej (można dać całą kostkę rosołową - według uznania) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki śmietany(...)mięsa bułkę tartą po łyżce i sprawdzać konsystencję masy mięsnej Całość przyprawiamy i mieszamy łyżką. L epimy nieduże kulki Rozgrzewamy na patelni małą ilość oleju i chwilę podsmażamy pulpeciki z dwóch stron (nie długo, dosłownie po minucie z każdej strony) Następnie przekładamy pulpeciki do garnka wraz z tłuszczem, na którym były podsmażane, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczosnkiem, koperkiem i pietruszką, oraz przyprawami wedle uznania. Tworzymy z nich małe kuleczki. Z wywary wyciągamy już ugotowane i miękkie warzywa, wsadzamy mięsne pulpeciki - kuleczki i gotujemy ok 10 minut. W czasie ich gotowania robimy sos. Do śmietany dodajemy serek topiony oraz bardzo drobno posiekaną pietruszkę z koperkiem, dodajemy do tego jedna chochelkę wywaru(...)mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy łyżkę maki, dalej mieszamy. Pulpeciki wyciągamy z wywary i wlewamy do niego sos, i znów wkładamy do pulpeciki i tak gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut. Smacznego
ClauditteMissCookingświeży lub mrożony) Sposób przygotowania : 1. Do mięsa mielonego zmielić namoczoną i odciśniętą bułkę, odgotowane pieczarki, 1 cebulę, wbić jajko oraz doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki obtaczając w mące. 2. Przygotowane pulpeciki usmażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu po ok. 2 min. z dwóch stron. 3. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić(...)garnka z litrem wody. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe. 4. Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać podsmażone pulpeciki, a także wcześniej podsmażone z cebulą pieczarki. 5. Po kilku minutach dodać rozmieszaną w niewielkiej ilości wody śmietanę i mąkę. 6. Całość doprawić solą i pieprzem. Dodać koper
A Ty Smakuj Mniegościła częściej. A Wam jak się podoba? Stadniki: 150 g roszponki 1 duże jabłko 50 g sera gorgonzola 10 rzodkiewek 20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy 0,5 łyżeczki chilli sól(...)łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Cebulę i suszone pomidory drobno posiekać, dodać do mięsa i połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić. Uformować pulpeciki i smażyć z każdej strony, aż się zarumienią. Ja smażę na patelni beztłuszczowo jednak możecie smażyć na niewielkiej ilości oleju. Roszponkę umyć i osuszyć, jabłko oczyścić z pestek i gniazda
Niezły Młynekoctu balsamicznego Wykonanie Bułkę moczymy w mleku a następnie ją odciskamy. Do bułki dodajemy mięsa , starty ser, jajka,posiekaną pietruszkę, sól,gałkę. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczamy w dłoniach. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy pulpeciki na średnim ogniu z obu stron . Wyjmujemy je z patelni i układamy na papierowym ręczniku(...)odsączyć tłuszcz. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny. Czekamy aż podczas podgrzewania cukier się rozpuści. Gdy sos zacznie się gotować, wkładamy pulpeciki i podgrzewamy kilka minut obracając je w sosie na wszystkie strony. Wyciągamy pulpety układamy na talerzu polewamy sosem i od razu podajemy. Źródło przepisu: książka "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku
O kuchni z uczuciemMamy :) Składniki na pulpeciki: - 0,5 kg mięsa mielonego z indyka - 2 łyżki kaszy manny - 1 całe jajko - 1 łyżka magii - przyprawy do smaki: sól, pieprz ziołowy i prawdziwy, szczypta ziół prowansalskich i majeranku Składniki na sos: - 1l wody - łyżeczka przyprawy "warzywko" - 1 mały przecier - 1 łyżka magii - przyprawy do smaku: sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na pulpeciki łączymy(...)sobą i wyrabiamy mięso. Formułujemy małe kuleczki o obtaczamy w mące. Zagotowujemy wodę wraz z przyprawą "warzywkiem" i wkładamy pulpeciki. Na wolnym ogniu gotujemy około 10 minut, później dodajemy pozostałe składniki na sos i gotujemy następne 10 minut. W moim przypadku podałam z kaszą gryczaną :) SMACZNEGO
Zdrowie na języku :PZdarzyło się Wam ugotować za dużo kaszy gryczanej, np do gulaszu ? Mam dla Was ciekawy pomysł, na jej wykorzystanie. Pulpeciki gryczane z dodatkiem suszonych grzybów, w towarzystwie sałaty, polane ( lub nie ) sosem grzybowym świetna propozycja obiadowa. Składniki: * 300 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej * garść suszonych grzybów * 1 cebula * 1 jajko * 2 łyżki oleju rzepakowego * sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zmielić(...)przepuścić przez maszynkę do mięsa, na średnich oczkach. Wszystkie składniki połączyć, dodając jajko - wyrobić jednolitą masę. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy gryczanej formować nieduże pulpeciki. Pulpeciki podsmażyć, na lekko natłuszczone patelni, z każdej strony. Podawać z sałatą. Dla urozmaicenia dania, pulpety można polać sosem grzybowym. Smacznego
kolorowotorcikowopulpetów: Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy dłonią na jednolitą masę. Z mięsnej masy wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące. Pulpeciki smażymy na oliwie, aż się delikatnie zarumienią. Usmażone odstawiamy na bok. Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku z dodatkiem oliwy(...)czerwonej. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy. Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki. Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min. PRZYGOTOWANIE puree ziemniaczanego: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Odstawiamy garnek z ziemniakami na płomień i odparowujemy
kulinarnyJadania rozgrzewające które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny. Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca. Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad. SKŁADNIKI: - marchew – 2 szt – pietruszka – 1 szt – cebula – 1 szt – por -1 szt – papryka czerwona(...)słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku. Gotujemy ok. 15 – 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany. PULPECIKI: Mielone mięso mieszamy z jajkiem , bułką tartą , solą i pieprzem ( możemy dodac cebulkę ). Formujemy niewielkie pulpeciki, obtaczamy w mące. Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę. Gotujemy ok. 15 minut
Ostra na Słodkoprzy pomocy blendera.) Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso i bułkę łączymy, dodajemy jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości małego jajka, które obtaczamy w mące. W garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były(...)wrzucić je do szczypioru z czosnkiem. Wszystko razem dusić przez kilka minut. Sos przełożyć do pulpetów, wymieszać delikatnie i gotować na delikatnym ogniu przez 10-15 minut. Pulpeciki podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody lub...bez niczego ;) Jest to idealne danie dla osób chcących ograniczyć kaloryczność posiłków. Jedynym tłuszczem, jaki dodajemy do potrawy jest odrobina
Codzienna kuchnia niecodzienna