Lubicie dania resztkowe? Ja tak. W mojej kuchni nic się nie wyrzuca i nic się nie marnuje. To danie jest tego przykładem. Kilka dni temu zrobiłam pulpeciki z indyczego mięsa z dodatkiem płatków jaglanych i parmezanu. Zostały uduszone w sosie pomidorowym. Z czeluści mojej zamrażarki wyciągnęłam mieszankę azjatycką z grzybami mun. I tak powstało danie pyszne i zdrowe. Składniki pulpeciki(...)grzanki opcjonalnie nierafinowany olej kokosowy do smażenia Patelnię rozgrzej z olejem kokosowym. Wsyp mieszankę azjatycką, dosmacz solą i przyprawą bez chemii. Zamknij i duś. Pod koniec gotowania dodaj pulpeciki mięsne (już uduszone w sosie pomidorowym wcześniej) z sosem pomidorowym. Podgrzej. Wymieszaj. Posyp parmezanem, dodaj bazylią. Przed podaniem dodaj ser koryciński. Danie gotowe. Naturalnie. Smacznie. Kolorowo
Z Kuchni Do Kuchnijest dość pikantny ale jest go zbyt mało by pokrył kaszę. A może po prostu ugotować kaszę jako pilaw by nie była sucha? dodatki są do przemyślenia. Same pulpeciki z sosem polecam BARDZO! Pulpety z soczewicy w pikantnym sosie curry pulpety: 1/2 szkl. zielonej soczewicy 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1 jajko 2 łyżki(...)Soczewicę i warzywa z patelni miksujemy na gładką masę. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i zmielone orzechy lub bułkę. Mieszamy by składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku. Natłuszczonymi dłońmi formujemy pulpeciki wielkości piłki golfowej. Układamy jena blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pulpety pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 st.C. Kiedy pulpety się pieką, brokuła myjemy i dzielimy na różyczki
Dzieje kuchennej WiewióryPulpeciki drobiowe w sosie koperkowym to pyszny dietetyczny obiadek dla każdego. Myślę, że to idealny obiad również dla dzieciaczków. Delikatne klopsiki gotowane w bulionie, muszą po prostu smakować- nawet najbardziej wybrednym. SKŁADNIKI: 1/2 kg. drobiowego mięsa mielonego 1 mała szalotka 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli szczypta słodkiej papryki świeży lub mrożony koperek drobno posiekany (1 łyżka(...)drobną kostkę marchewkę z rosołu(jeśli nie macie z rosołu można użyć surowej, ale trzeba ją przesmarzyć 5-10 min. na oliwie), wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy okrągłe pulpeciki i dusimy na oliwie około 5 min. z dodatkiem drobno pokrojonej szalotki, podlewamy rosołem , albo bulionem, wlewamy resztę rosołu/bulionu i dusimy 10-15 min. dodajemy posiekany koperek, zagęszczamy (wodą
Kuchnia Beatysól, pieprz * suszony koperek * woda * wegeta * łyżka (lub dwie) mąki pszennej * łyżka (lub dwie) śmietany * kasza kuskus poziom trudności: bardzo łatwy czas przygotowania: 15 minut kaloryczność: średnia porcja: 12 pulpecików Mięso mieszamy z pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodajemy łyżeczkę suszonego koperku i mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, Do garnka wlewamy 3/4 lub 1/2 garnka wody (zależy ile sosu(...)chcecie). Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę wegety i czekamy aż woda się zagotuje. Przykręcamy na średnio mały ogień i powoli wkładamy nasze pulpeciki. Gotujemy 12 minut. po 6 minutach dodajemy do wody łyżeczkę koperku. Kaszę kuskus przygotowujemy według instrukcji (około 3 łyżki kaszy - na jedną osobę- zalewamy tą samą ilością wrzącej wody; czekamy 3-6 minut). Przygotowujemy zatrzepkę
Klasyka GotowaniaPyszne pulpeciki rybne, z delikatnym orientalnym akcentem. Z rewelacyjnym sosem warzywnym, bardziej słodkim niż kwaśnym, choć ilość przypraw można dać według własnego uznania. Pulpeciki przygotowałam z mrożonego morszczuka, ale równie dobrze można je zrobić z innej ryby. Można je podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Inspiracją do zrobienia pulpetów był przepis Jamiego, w wersji oryginalnej są z kalmarów i mrożonych(...)paprykę, pokrojone ananasy i marchewkę z groszkiem i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka lekko zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Sos z warzywami wyłożyć na talerz, na nim ułożyć pulpeciki rybne. Posypać natką pietruszki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDelikatne drobiowe pulpeciki z cebulowym sosem to moja propozycja na lekkie i pożywne danie obiadowe dla całej rodziny. Mięso postanowiłam polać sosem cebulowym, ponieważ idealnie pasuje i nadaje pulpecikom wyrazistego smaku. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: 700 g mięsa drobiowego ½ łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 mała cebula(...)łyżki mąki kukurydzianej […] Artykuł Pulpeciki drobiowe z sosem cebulowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plszykujemy się na powitanie Nowego Roku. A mięsne smakołyki to idealna propozycja treściwych przekąsek dla mięsożerców. Można je przygotować dużo wcześniej, bo smakują na zimno. Pulpeciki z indyka: • 500 g mielonego mięsa z indyka • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • sól, pieprz, 1 ząbek czosnku • 1 mała cebula • olej do smażenia • 2 łyżeczki żelatyny(...)drobną kosteczkę. Żelatyne namoczyć w odrobinie zimnej wody. • Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem i startą na tarce cebulą. • Formować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Podlać wodą, dodać sól, pieprz, poddusić ok. 5 minut. • Sos z duszenia przecedzić – 1 szklanka, rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić. • Każdy pulpecik
To co kochamPulpeciki pachnące ziołami i rybą z chudego dorsza i tłuściejszego łososia czyli bomba zdrowotna na talerzu. Można je praktycznie przygotować z każdego gatunku filetów rybnych, ale moja wersja jest ekskluzywna, bo użyte ryby są dość drogie. Takie pulpeciki można podać na elegancki obiad lub kolację, czy też na Wigilię. Smakują zarówno(...)pokroić w drobną kostkę. • Wymieszać ryby z bułką, jajkiem, posiekanymi drobno ziołami i przeciśniętym przez praskę czoskiem. Przyprawić solą i pieprzem. • Formować niewielkie pulpeciki za pomocą mokrych rąk. • Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec 20 minut w temp. 200 st.C
To co kochammiski wkładamy mięso mielone, startą na tarce cebulę, czosnek, bułkę i jajo. Wyrabiamy na jednolitą masę. 3. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką i formujemy średniej wielkości kulki. 4. Pulpeciki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-12 minut. 5. Przygotowujemy sos pomidorowy: łączymy pomidory z jogurtem greckim i lekko podgrzewamy (nie gotujemy sosu, ponieważ może(...)się zważyć). Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 6. Pulpeciki podajemy polane sosem pomidorowym z ziemniakami i marchewką gotowaną. Pulpeciki są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i fasoli) które pełni funkcje budulcową, - likopen (pochodzący z pomidorów), który przeciwdziała procesom starzenia się, - substancje o działaniu bakteriobójczym pochodzące z cebuli. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDieta? Nie! Detox organizmu od fast foodów, od niezdrowego jedzenia... Czyli ogólna poprawa samopoczucia! :) Dzisiaj coś ogólnie wszystkim znanego ale w wersji fit! Pulpeciki drobiowe z surówką z czarnej rzodkwi Pulpeciki: 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (u mnie mielone filety z kurczaka) 2 jajka 1 duża cebula 3 łyżki płatków kukurydzianych lub owsianych(...)lekko studzimy. Nie wylewamy bulionu! Mieszamy mięso, warzywa, doprawiamy do smaku (mięso musi być dobrze wyrobione). Następnie formujemy małe kulki. Wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy i lekko podsmażamy. Gdy pulpeciki będą już zarumienione wrzucamy je do gotującego się bulionu i trzymamy je pod przykryciem jeszcze ok. 5 min. W tym czasie możemy zrobić sobie surówkę z czarnej rzodkwi: Surówka
Kuchnia moimi oczamijest tajemnicą, że kocham włoską kuchnię, dlatego dziś dzielę się kolejnym przepisem włoskie specjały - pyszne pulpeciki po neapolitańsku choć w mojej wersji, jak zawsze. :) Z moimi kulinarnymi planami zazwyczaj jest tak, że planuję jedno, a i tak wychodzi coś innego. Pomysły jakoś same wpadają mi do głowy. Widzę mięso mielone w lodówce, passatę na półce i świeżą bazylię w skrzynce(...)każdej strony, do uzyskania złoto-rązowego koloru. Pulpety wykładam na papierowy ręcznik, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Następnie wrzucam je do ciepłego sosu i lekko podgrzewam całość. Swoje neapolitańskie pulpeciki podałam z makaronem spaghetti, ale możecie wybrać swój ulubiony rodzaj. Świetnie sprawdzą się też z ziemniakami, dla tych, którzy za makaronem nie przepadają (a są tacy!). Pulpeciki są bardzo aromatyczne
Cooking MonsterPikantny i o pięknym kolorze krem kukurydziany podałam z wołowo-kukurydzianymi pulpecikami, śmietanką i rumianymi pieczarkami. Wbrew pozorom, słodycz zupki nie jest aż tak intensywna i z dodatkiem mięsa smakuje rewelacyjnie. Dziś zupką taką chcę poczęstować wszystkich twórców Akademii Kulinarnej Whirlpool z racji 3 urodzin. Mam nadzieję, że i Wam- Mistrzom spodoba się moja kuchnia i moje pichcenie. Życzę(...)zostanie odkładamy. 2. Mięso łączymy z jajkiem, posiekanym drobno czosnkiem, startym serem, mąką i 1 zaokrągloną łyżką pozostałości z przecedzonego kremu. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpeciki (powinno wyjść ok 8-10sztuk) i opiekamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Gotowe przekładamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy ok 20 minut. 3. Umyte pieczarki wraz z ogonkami kroimy
Kuchnia w czekoladziepieprz do smaku Sposób przygotowania: Pulpety: Całe mięso wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej i pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę i formujemy pulpeciki. Pozostałą kaszę jęczmienną łączymy ze startymi na grubych oczkach pieczarkami, mlekiem, śmietaną, mąką, jajkiem, serem i przyprawami. Dodajemy też kukurydzę z puszki. Masę jęczmienną wykładamy na grubość około(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie układamy pulpeciki-po dwa w rzędzie, ciasno obok siebie. Przykrywamy resztą masy jęczmiennej, pilnując, by wypełnić wolne przestrzenie. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy po lekkim przestudzeniu. Zamiast formowania pulpecików masę mięsną można także wyłożyć równo w keksówce lub wszystkie składniki zarówno pulpetów jak i masy wymieszać razem i upiec jako bardziej
Kolorowy Przepisownikwszędzie na pierwszym planie sezonowe warzywka. Jak się domyślacie pora na botwinkę. Lubicie? Ja uwielbiam!!! Dzisiaj szybka i smaczna propozycja na obiad. Danie godne zatrzymania :) Tym razem botwinka z pulpecikami mięsnymi, młodymi ziemniaczkami i jajkiem. Botwinka z klopsikami, ziemniakami i jajkiem SKŁADNIKI : 1 duży pęczek botwinki 1 marchewka 1 pietruszka 250-300 ml soku z buraków 1 l bulionu(...)warzywnego sól, pieprz do smaku pulpeciki: 300 g mięsa mielonego z łopatki 2 łyżki posiekanego koperku sól, czosnek i pieprz do smaku do podania: ugotowane młode ziemniaczki ugotowane jajka koperek do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka zalewamy bulionem (lub wodą) i gotujemy 5 minut.. Botwinkę - cały pęczek kroimy drobno, dodajemy do warzyw, doprawiamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnio troszkę nazbierało mi się przepisów, na dworze zimno i pada deszcz więc nadrabiam zaległości :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych pulpecików po królewsku.Z dodatkiem klusek śląskich i patisonów Orzech obiad smakował wyśmienicie. Zapraszam :) Składniki : 3oo g mielonego mięsa wieprzowego 100 g mielonej cielęciny 2 kromki pszennego chleba + 2 szklanki mleka do namoczenia 1 cebula pokrojona w kostkę(...)mleku i zmielony przez maszynkę chleb,1 łyżkę śmietanki, jajka, pieprz i vegetę do smaku. Dobrze wyrobić masę mięsną i formować malutkie kotleciki. Bulion zagotować, dodać masło, włożyć pulpeciki i gotować na małym ogniu około 15/20 minut aż będą ugotowane, zawsze jeden wyjmuję na próbę.Gdy bulion za szybko odparuje możecie dolać wody. Ugotowane pulpeciki wyjąć łyżką cedzakową na talerz
Sama słodycz i szczypta chili