Były już śledzie opiekane w zalewie, rolmopsy a dzisiaj przedstawiam pulpeciki rybne. Umieściłam je w słoikach i tak powędrowały do lodówki. Świetne rozwiązanie na tzw. na później. Pulpeciki zrobiłam z ryb słodkowodnych: płoci i cert. Wyszło smakowicie. Składniki: Pulpety: 2 kg filetów z ryb ½ kg świeżego boczku 5 łyżeczek soli 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do ryb ¾ szklanki bułki tartej Dodatkowo(...)łyżeczka naturalnej vegety Wykonanie: Filety z ryb i boczek mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Dodajemy sól, bułkę tartą i przyprawę do ryb. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Do garnka wlewamy wodę, ocet i do pozostałe składniki. Zagotowujemy. Do zalewy dodajemy pulpeciki i pozostawiamy do następnego dnia
Smaki Ewymięsnymi kulkami,cukinią i szpinakiem to pełnowartościowe danie obiadowe. Znajdziemy w nim warzywa i mięso, aromatyczny sos i coś co wieńczy całość czyli pyszny parmezan. ZAPIEKANY PEŁNOZIARNISTY MAKARON z PULPECIKAMI, CUKINIĄ I SZPINAKIEM Składniki: pulpeciki : 350 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka Vegeta Natur do gyrosa ( kilk ) szczypta(...)warzywny 4 łyżki koncentratu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano do zapiekania: 200 g makaronu pełnoziarnistego penne 1 mała cukinia 1 garść szpinaku baby 50 g startego parmezanu Przygotowanie: pulpeciki: Mięso mielimy z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko, przyprawę do gyrosa Vegeta Natur , odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy do połączenia składników
Bon appetit mon amiesolą i pieprzem. Całość przelewamy przez rzadkie sito, aby uzyskać czysty wywar. Marchewkę z rosołu drobno siekamy i odkładamy. W międzyczasie gdy bulion się gotuje, przygotowujemy rybę na pulpeciki, która też musi swoje odstać w lodówce. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Przysmażamy ją na odrobinie oleju, aż stanie się złocista i odstawiamy do ostygnięcia. Rybę dokładnie myjemy(...)cytrynowy, doprawiamy do smaku solą i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około godzinę. Ze stężałej masy rybnej lepimy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień tak aby jedynie pyrkał. Wrzucamy na bulion pulpeciki i gotujemy około 8 minut. Po tym czasie pulpeciki
Smaczna Stronadrobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, wbijamy 1 jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką i formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). Obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce na drobnych oczkach, podsmażamy (ja wrzucam(...)obok pulpecików). Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko „potrząsnąć/ruszyć”z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec próbujemy
Słodkie okruszkiDrobiowe pulpeciki to zdrowa i lżejsza wersja tych innych - niekoniecznie z chudego mięsa. Dodatkowo nie są smażone ani podsmażane - zatem nie posiadają w ogóle tłuszczu! Przepis, którym chce się z Wami podzielić z pewnością spodoba się wszystkim tym, którzy dbają o linię i mają ochotę na pulpeciki z indyka w wersji light. A więc potrzebujemy: Pulpeciki: 800 g mięsa mielonego(...)pieczemy 35-40 minut. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy passatę oraz przyprawy. Czekamy aż całość się zagotuje. Upieczone pulpeciki wrzucamy do sosu. Gotujemy ok. 5 minut. Nasze beztłuszczowe pulpeciki są już gotowe! Możecie serwować je z czym tylko chcecie - u mnie ostatnio podawane z kaszą bulgur. Smacznego
Przepis na Dzień DobryPyszne pulpeciki z kurczaka w słodko kwaśnym sosie. Od niedawna bardzo polubiliśmy połączenie mięsa z owocami. Różnorodność warzyw sprawia, że danie jest bogate w witaminy i syte. Sos jest również pyszny na zimno! Pulpeciki: 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Dodatkowo: 1 cebula 1 czerwona(...)łyżka natki pietruszki 200 g ananasa z puszki ¼ szklanki zalewy z ananasa 3 szklanki bulionu drobiowego 190 g koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Pulpeciki: Mięso mielone wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą, natką pietruszki, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy
VioletoweKucharzenienowoczesnego świata w postaci antybiotyków, pestycydów i nawozów. W dodatku mięso jest bardzo delikatne, smaczne i zdrowe - zdecydowanie chudsze od mięsa zwierząt hodowlanych. Jeśli Was przekonałam, to zapraszam na pulpeciki z jelenia. Podczas przyrządzania tego dania nie miałam świadomości, że finalnie wyjdzie tak pyszne i aromatyczne danie. Klopsiki są bardzo delikatne, mięciutkie i charakterystyczne w smaku. Idealnie komponują się(...)nadając dodatkowej głębi smaku. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr Pulpeciki 400 g udźca z jelenia 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju słonecznikowego 25 g masła szczypta suszonego
Wędrówki po kuchninieodłącznym elementem do rosołu jest makaron, najlepiej jajeczny i drobny- jak makaron w formie nitek od Lubelli, robiony aż z 5 jaj! A zamiast ugotowanego mięsa polecam zrobić maleńkie pulpeciki, które ucieszą nie tylko najmłodszych 😊 Rosół: * kurczak- 2,5 kg * woda- 4 litry * marchewka- 3 szt. * pietruszka- 2 szt. * por- 1 szt. * cebula- 1 duża * seler- 1/4 szt. * przyprawy(...)ziaren ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, 1gałązka świeżego lubczyku, oraz sól Pulpeciki: * wykrojone piersi z kurczaka * bułka- 1 szt. * mleko- do namoczenia bułki * jajko- 1 szt. * szczypta soli i pieprzu Rosół: Z kurczaka wykroić 2 piersi. Pozostałe mięso opłukać, włożyć do dużego garnka, zalać zimną (koniecznie zimną, inaczej rosół nie będzie klarowny!) wodą i zagotować na średnim
Kraina Miodem PłynącaPyszne pulpeciki z indyka z dodatkiem cukinii, do tego sos pomidorowy z czarnuszką i ryż. Moje dzieci pulpeciki uwielbiają, wymyślam im co rusz to nowe. Młoda zaczyna już sama jeść więc ma radochę jak dostanie swój widelec i może pałaszować. Pulpeciki bardzo lubi, wcięła dwa plus ryż, którego też fanką została :-) Sos delikatny z dodatkiem czosnku, śmietanki i dla zdrowia(...)drobnych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut, żeby puściła wodę. Następnie odciskamy i dodajemy ją do mięsa. Dodajemy też kurkumę, jajko, sól i pieprz. Mieszamy, formujemy pulpeciki (będą one mięciutkie) i smażymy na oleju z obu stron. Sos: 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól pieprz suszona bazylia czarnuszka śmietanka 30 % 1. Jak pulpeciki będą usmażone
kruche babeczkistołach. U nas króluje żurek ale zupkę chrzanową też bardzo lubimy więc zawsze przygotowuje ją w okresie przedsiąteczym. Robiłam już kremową zupę chrzanową a tym razem polecam wersję z pulpecikami z białej kiełbasy. Jest równie pyszna i sycąca jak żurek. składniki: 1,5 l bulionu 600 g obranych ziemniaków 500 g surowej białej kiełbasy 4 łyżki chrzanu 2 listki laurowe(...)śmietany 18 % Jogo Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić do bulionu, dodać listki laurowe i majeranek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przygotować pulpeciki z białej kiełbasy. Z surowych białych kiełbasek usunąć flak. Mięsną masę dokładnie wymieszać i uformować z niej małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Oczywiście jak ktoś sam robi sobie białą kiełbasę
Monia miesza i gotujeMarokańska zupa harira z ciecierzycą i pulpecikami jagnięcymi T o zdecydowanie jedna z moich ulubionych zimowych zup. Jest gęsta, pożywna, aromatyczna, pikantna. Dodatek pulpetów jagnięcych i ciecierzycy sprawia, że zupa ta wspaniale syci i jest właściwie kompletnym posiłkiem w jednej miseczce. Tak jak wszystkie dania jednogarnkowe jest jeszcze smaczniejsza na drugi dzień, kiedy smaki się rozwiną. Niech Was nie zniechęci(...)pieprz do smaku olej P rzygotowanie rozpocząć od zrobienia pulpetów. W misce wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Wyrabiać mięso przez kilka minut, dzięki czemu będzie bardziej delikatne. Formować pulpeciki wielkości piłeczki do ping-ponga. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Obsmażyć krótko pulpeciki z każdej strony, aż będą ładnie przyrumienione. Przełożyć na talerz i odstawić
olalacookingPulpeciki rybne to danie lubiane nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Znakomicie sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowuję je w różnych wariantach smakowych i lubię kombinować ze składnikami Tutaj wersja podstawowa pulpecików przygotowanych z brzuszków z dorsza, które są nieco bardziej tłuste a że kupiłam ostatnio w promocji w E.Leclerc to korzystam ;). Możecie(...)nich dodać jakikolwiek tłusty sos. Jeśli nie unikacie laktozy to polecam koperkowy na bazie śmietany. Dla mnie to połączenie idealne i znakomicie podbija makro! Składniki na 12 pulpecików: 500 g filetów z ryby (u mnie brzuszki z dorsza) 70 g cebuli (1 średnia) 1 jajko 50 g tłuszczu np masła klarowanego, oleju koksowego 60 g marchewki 60 g pietruszki kawałek
Ola la LCHFPulpeciki- ulubiona potrawa mojej córeczki, z resztą... kto nie lubi pulpecików???!!! 😜 Lekkostrawne- bo przygotowane z chudego mięsa indyczego- oraz z dodatkiem kaszy manny, która fantastycznie spulchnia masę, dzięki czemu pulpeciki są mięciutkie, a przy tym i bardziej wartościowe. Wiadomo też, że pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie sosu, a w tym wypadku jest to pyszny i genialny sos cytrynowo-koperkowy przygotowany(...)następnie połączyć z kaszą manną, solą, pieprzem oraz sprasowanym ząbkiem czosnku. Z masy uformować kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę oraz pulpeciki i podsmażyć, aż mięso się zetnie i lekko zarumieni (około 4 minuty). Wlać sos i całość gotować 2-3 minuty, aż wszystkie składniki się połączą i przejdą smakiem. Smacznego! 😋 #lowicz
Kraina Miodem Płynącaparmezanu Instructions Mięso przełożyć do miski, dodać czosnek i posiekaną natką, sól i pieprz i wyrobić ręką. Ser pokruszyć albo pokroić na drobne kawałki, dodać do mięsa wymieszać. Uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pulpeciki, żeby się zarumieniły, przełożyć do formy do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować składniki sosu – cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz(...)minut mieszając. Z pomidorów zdjąć skórkę ( po sparzeniu wrzątkiem), pokroić na kawałki ( w miarę możliwości, pozbawić gniazd nasiennych). Pomidory przełożyć na patelnie, lekko podsmażyć całość – przełożyć do pulpecików. Dodać rosół. Wstawić do piekarnika – piec 30 minut. Po 30 minutach wyjąć z piekarnika – pulpeciki przełożyć do miski, a sos zmiksować na gładko, do sosu przełożyć pulpeciki i kapary i wstawić
Cooking for Emily