puch - 3415 przepisów (strona:127/228)

Maślane pączki 166

rozetrzeć. Dodać ciepłą wodę, mleko, rozpuszczone masło i mąkę, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.Mąkę tortową i kukurydzianą przesiać. Żółtka i białko utrzeć z cukrem waniliowym na puszysty puch. Mleko podgrzać, masło rozpuścić. Część mleka dodać do drożdży, rozmieszać, przelać do mąki wraz z żółtkami i rozpuszczonym masłem. Posolić. Wyrabiać, dodając resztę mleka wraz z wódką. Ciasto powinno być

Moje domowe kucharzenie
Muffinki z czekoladą 141

szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g czekolady (gorzkiej, mlecznej wg gustu) Sposób przygotowania: Masło rozpuścić i ostudzić. Jajko utrzeć z cukrem pudrem na puch a następnie dodawać kolejno nie przerywając miksowania masło, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać łyżką ciasta

Pyry na Gaz
PĄCZKI BABCI MARYSI 302

wysokiego naczynia wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy po łyżce mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy aż drożdże podrosną. W rondelku rozpuszczamy margarynę i studzimy. Żółtka ucieramy na puch z cukrem. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy mąkę, utarte żółtka praz wódkę. Mieszamy łyżką, dolewamy przestudzoną margarynę, wyrabiamy dobrze ciasto. Odstawiamy na min 30 minut w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy

Z Majeczką w kuchni
Pychotka, czyli Pani Walewska 728

szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać kilka kropel aromatu migdałowego i zmiksować. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny

Calzonella.com
Sernik na kruchym spodzie z polewą czekoladową 186

włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piecz około 10 minut. Wyjmij i odłóż na bok. Masa serowa- obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni. Żółtka ubij na puch razem ze 100 g cukru pudru.Twaróg zmiksuj ze śmietanką i dodawaj powoli ubite z cukrem żółtka,miksuj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, miksuj. Białka ubij na sztywną pianę

Z Kuchni Do Kuchni
Pączki 153

Czas na pączkowe szaleństwo. Najlepsze pączki to te, które sami przygotujemy. Są delikatne i leciutkie jak puch. Składniki: 8 szklanek mąki 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 5 żółtek 1 jajko 0,5 kostki margaryny 5 łyżek oleju 1-2 paczki cukru waniliowego 2 łyżki spirytusu 2 szklanki mleka szczypta soli Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru

Pyszności Słodkości
Muffinki waniliowe z likierem 179

waniliowego Dalkowski KREM: 1/2 szkl śmietanki 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 30 ml likieru truskawkowego Dalkowski 1. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch.  2. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. 3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Partiami dodawać do ciasta ciągle je miksując. 4. Zmniejszyć obrot

Kto ugości moich gości?
Placek kokosowo orzechowy z pijanymi rodzynkami 466

Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów.  4. Polewa rodzynkowa: Obrane z ogonków rodzynki zalewamy spirytusem i pozostawiamy do nasączenia na całą noc. Od czasu do czasu mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Makowiec z jabłkami 162

blaszki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180st. Resztę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy na puch, nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mak, kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej. Całość delikatnie mieszamy

Gotowanie moimi oczami
Rolowana słonina z przyprawami i ziołami robiona w prasce. 393

świeży czosnek przepuszczony przez praskę ja dałem 40 g/kg -papryka ostra i słodka Wykonanie Kupioną słoninę docinamy do w miarę możliwości do prostokąta.Tak aby pasował do naszej puchy. Płat słoniny nacieramy z obu stron czosnkiem,solą i następnie wszystkimi ziołami i przyprawami. Następnie bardzo mocno i ściśle zwijamy w rulon.Owijamy szczelnie folią spożywczą i pakujemy do praski.Ja

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Torcik z pianką 167

budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy do niego galaretki truskawkowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy dokładnie biszkoptami. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego porcjami budyń. Całość przekładamy na biszkopty, wyrównujemy i na wierzch układamy kolejną warstwę biszkoptów. Wstawiamy do lodówki. Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody

Kulinarne życie
Uporządkuj swe życie – zacznij od szafy 190

powietrzu wyraźnie czuję wiosnę. Wiem, wiem… Dopiero co były mrozy, nawet spore mrozy. Ziemię otulał biały puch. Dopiero przed chwilą zaczęły się roztopy. Niemniej ja zwyczajnie i po prostu czuję już wiosnę i nic na to nie poradzę. Od kilku dni obudził się we mnie potwór czyściciel, który całkowicie mną zawładnął. Opanowała mnie magia sprzątania i zaczęłam

Krzywa Prosta
Boczek rolowany z szynkowaru 330

uwzględnić do wysokości,następnie boczek peklujemy na sucho 48 godz.lub peklujemy na mokro 80 g peklo lub sól na litr wody pięć dni. Zwijamy ściśle i pakujemy do puchy z woreczkiem.Zamykamy pamiętając że boczek ma byś dobrze dopasowany ma wchodzić do szynkowaru z letkim oporem. Odstawiamy na 24 godz do lodówki,później parzymy w wodzie 75-80 stopni

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina prasowana w szynkowarze ala /wojskowa 649

godz zależy od jakości-twardości słoniny w 90 stopniach Po parzeniu odstawiamy szynkowar aby ostygł i wkładamy do lodówki na 24 h Wyjmujemy słoninę z puchy oprószamy papryką wędzoną i pieprzem Koniec.Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Cherry curd - trochę słońca w środku zimy. 202

Ostatnich kilka dni okraszonych było śniegiem z deszczem. Pogoda zwariowała i zamiast pięknej zimy zaserwowała nam chandrę zmieniając gęsty biały puch w bezkształtną szaro-brązową breję. Dla mnie to wystarczający powód, by zostać przez cały wolny dzień w domu i w piżamie oglądać moje ulubione babskie seriale zajadając smakołyki wyczarowane w mojej malutkiej kuchni. A najlepsze na taką

W poszukiwaniu inspiracji