Ciasto Siódme Niebo to pyszne ciasto bez pieczenia, w którym główną rolę odgrywa lekka i puszysta pianka a’la ptasie mleczko. Ciasto jest bardzo smaczne, kolorowe i pięknie prezentuje się na stole. Na jego spód proponuję użyć gofrów, jednak po jakimś czasie, jak wiadomo, robią się miękkie, więc jeśli wam to bardzo przeszkadza, można je zastąpić np. biszkoptami(...)mleka skondensowanego niesłodzonego (light – 4%) Warstwa wiśniowa: 200 g konfitury wiśniowej 400 ml wody galaretka wiśniowa Dodatkowo: 100 g płatków migdałów, 150 g ptasich mleczek Przygotowanie Jeśli przygotowujemy gofry, to postępujemy w następujący sposób: Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, sól i proszek
e-PrzepisyKulinarneCiasto Majordomus nie tylko pysznie smakuje, ale również bardzo ładnie prezentuje się na stole za sprawą prostej dekoracji z ptasiego mleczka i wiórków kokosowych. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu kakaowego i delikatnego kremu budyniowego z mascarpone. Całości dopełnia dżem porzeczkowy i polewa z gorzkiej czekolady, tworząc pyszną kompozycję. Taki wypiek jest bardzo uniwersalny i zawsze wszystkim smakuje. Możesz(...)Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady łyżka masła 80 ml mleka (1/3 szklanki) Dodatkowo: około 150 g dżemu porzeczkowego (pół słoika) garść wiórków kokosowych około 180 g ptasiego mleczka Przygotowanie Biszkopt Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem
e-PrzepisyKulinarnePtasie mleczko to ulubiony deser wielu z nas:) Tylko uwaga, bo można się od niego uzależnić – kto nie wierzy, niech obejrzy skecz Grzegorza Halamy – odchudzanie. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 20 kawałków (forma 20 cm x 30 cm) Składniki: Ciemna i jasna pianka: 8 białek 200 g cukru 200 g masła 30 g żelatyny 125 ml wody(...)dodać resztę ubitych białek i delikatnie połączyć całość za pomocą łyżki. Na ciemną masę białkową wylać jasną pianę z białek, wierzch wyrównać. Tężejąca polewę czekoladową wylać na wierzch naszego ptasiego mleczka. Wyrównać. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można lekko ją pogrzać, ale należy uważać, aby nie była zbyt ciepła i nie rozpuściła bezowej pianki. Całość wstawić do lodówki na około
KuchniaWeDwoje.plPtasie mleczko to ulubiony deser wielu z nas:) Tylko uwaga, bo można się od niego uzależnić – kto nie wierzy, niech obejrzy skecz Grzegorza Halamy – odchudzanie. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 20 kawałków (forma 20 cm x 30 cm) Składniki: Ciemna i jasna pianka: 8 białek 200 g cukru(...)delikatnie połączyć całość za pomocą łyżki. Na ciemną masę białkową wylać jasną pianę z białek, wierzch wyrównać. Tężejąca polewę czekoladową wylać na wierzch naszego ptasiego mleczka. Wyrównać. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można lekko ją pogrzać, ale należy uważać, aby nie była zbyt ciepła i nie rozpuściła bezowej pianki. Całość wstawić
KuchniaWeDwoje.plwyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 25-30 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę a la ptasie mleczko: 500 ml śmietanki kremówki 250 ml gorącej wody 2 galaretki o smaku wiśniowym opcjonalnie: 2 łyżeczki cukru pudru wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy
Domowy Smak JedzeniaPtasie mleczko na bazie czekoladowego budyniu i mleka to wyśmienity deser lub pożywna przekąska z dużą zawartością białka, witamin i składników mineralnych. Efektownie prezentuje się na stole udekorowany ulubionymi, świeżymi owocami. składniki 1 opakowanie czekoladowego budyniu SLIMBEL 3/4 szklanki chłodnego mleka ulubione owoce do dekoracji przepis Do miski wlewamy chłodne mleko, wsypujemy budyń SLIMBEL, całość dokładnie mieszamy(...)składniki się połączyły a następnie miksujemy na gładką masę. Gotowy budyń wstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Tak przygotowany deser podajemy udekorowany ulubionymi świeżymi owocami. Artykuł Ptasie mleczko+ film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniagalaretkę wylać na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki i zostawić aż zgęstnieje. Pamiętajcie żeby przykryć ciasto. Zapachy z lodówki szybko przechodzą do ciasta, a tego nie chcemy. Przygotowanie ptasiego wiśniowego mleczka – śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i delikatnie wymieszać. Wiśnie zmiksować, ale nie na gładką masę. Kawałki wiśni powinny być widoczne. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Zostawić(...)żeby żelatyna ostygła. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce zmiksowanych wiśni i delikatnie mieszać. Na koniec wlać zimną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać masę na sztywną galaretkę. Przykryć masę ptasiego mleczka płytą bezową. Ponownie przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki. Ciasto jest przepyszne, polecam
Kuchnia PokoleńPtasie mleczko z truskawkami i galaretką Tym razem coś na lekkiego na słodko, idealnego n a tak upalne dni :-) Składniki na biszkopt: 4 jajka 12 dkg cukru 16 dkg mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać do ubitego białka cukier oraz żółtka. Następnie ubić wszystko na jednolitą masę , dodać mąkę(...)proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na tortownicę (obłożoną folią lub papierem do pieczenia). Piec ok 25 minut w temperaturze 170 stopni. Składniki na ptasie mleczko: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 3 galaretki w różnych kolorach 2 galaretki truskawkowe Rozpuścić osobno 3 galaretki każdą w 250 ml wody (szklanka). Pozostawić do stężenia (gęstość śmietany). Mleko
Aromatyczne PodróżeZnalazłam niedawno przepis na ptasie mleczko , ale troszkę inny, ponieważ ten deser robi się z samych jajek. Nie byłam zbytnio do niego przekonana, ale postanowiłam go wypróbować. Trochę obawiałam się, że być może nie jest to najlepszy pomysł, lecz ciekawość to pierwszy stopień do piekła. I oczywiście nie mogłam oprzeć się pokusie. Tak więc po wielu wahaniach, poddałam się(...)waniliowym na sztywną pianę, dodać sok z cytryny oraz pozostałą żelatynę. Biała masę wylać na zastygła masę czekoladową i ponownie schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia pianki. Ptasie mleczko wyłożyć na deskę i kroić ostrym nożem zmoczonym w gorącej wodzie
Ciasteczkowy Potwórbyłam mała, Mama często przygotowywała dla nas ptasie mleczko. Już raz przedstawiałam Wam moją wersję tego pysznego deseru ( Przepisu tu ). A dziś przedstawiam wersję numer 2, w formie ciasta. Ptasie mleczko. Składniki na tortownicę 24 cm: 180 g herbatników 60 g masła 250 ml mleczka skondensowanego 2 galaretki (smak dowolny, mogą być różne) Herbatniki kruszymy w mikserze
Miksturownikrazem wymyśliłam sobie czekoladowy spód ale nie biszkoptowy, tylko przypominający murzynka, a na nim galaretkę wykonaną ze świeżych porzeczek i do tego pianka z mleka skondensowanego przypominająca swoją konsystencją ptasie mleczko. Żeby się wygodnie kroiło, piankę przykryłam warstwą biszkoptów i jak w klasycznym ptasim mleczku polałam wszystko czekoladą. Cóż mogę napisać wyszło pysznie, owocowo i czekoladowo i nawet dzieciom smakowało
Cynamonowe szczęściepucharków lub innych pojemników chłodzimy w lodówce aż stężeje. Pozostałe części z kakao lub barwnikami zostawiamy w temperaturze pokojowej. Gdy część waniliowa się zsiądzie wlewamy drugi kolor. W przypadku ptasiego mleczka o trzech kolorach czynność trzeba powtórzyć. warstwa kakaowa - wanilia+ kakao warstwa „agrestowa” – wanilia+ barwnik zielony warstwa „kremowa” – wanilia+ barwnik żółty Ptasie mleczko można barwić inaczej, ale używam barwników
Humanistka w kuchniDziś u mnie fantastyczny, rozpływający się w ustach deser bez pieczenia – a la ptasie mleczko… Idealny deser na lato z sezonowymi owocami. U mnie borówki, nadadzą się także maliny, jeżyny, jagody, porzeczki. Szybkie, lekkie w smaku, efektowne. Pyszne ptasie mleczko, lekkie na małych bezikach . W oryginalnym przepisie na biszkoptach z malinami. Polecam każdą wersję, bo lekka pianka
Zasmakuj Kuchnispód wyłożony biszkoptami, wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj polewę: wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, odstaw aż polewa nieco ostygnie. Ostudzoną polewą polej stężałe ptasie mleczko. Wskazówki: Ciasto jest umiarkowanie słodkie, jeśli lubisz nieco słodsze desery dodaj do masy łyżkę cukru pudru. Zamiast polewy ptasie mleczko możesz zalać galaretką lub posypać startą czekoladą. [Głosów
Słodki Blogmogę. Truskawki ostatnimi czasy królują u mnie w kuchni, pewnie tak samo jak u większości z Was. Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na mega smaczne ciasto. Biszkopt przełożony ptasim mleczkiem z dodatkiem truskawek i galaretki to świetna propozycja nie tylko na domowe imprezy. Ciasto to fajnie się sprawdzi również na imprezach na świeżym powietrzu gdzie nie mamy dostępu(...)lodówki. Ptasie mleczko bardzo ładnie się kroi, jest mega podzielne i wyśmienicie smakuje. Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców ale teraz pora na nie więc.... Polecam bardzo ;) Składniki: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru opakowanie mleczka skondensowanego słodzonego 300 ml śmietanki kremówki opakowanie żelatyny w listkach 2 galaretki
Krakowskie smaki Ani