niedzielne popołudnie. Nie mniej jednak czasami i w tygodniu się zdarzy;) Gdy chęci są duże, a jednak czasu brak na przygotowanie, wówczas świetnie sprawdza się takie właśnie „ptasie mleczko”. To nic innego jak śmietanka ubita z tężejącą galaretką. Niby nic wyszukanego, ale potrafi sprawić przyjemność dużym i małym;) Nie wymaga żadnych wyszukanych składników i jest proste do przygotowania(...)mieszając łyżką. Masę przelewamy do pucharków (4-6, w zależności od wielkości porcji). Wstawiamy do lodówki do stężenia. Tuż przed podaniem ubijamy pozostałą schłodzoną kremówkę. Bitą śmietanę wykładamy na ptasie mleczko. Oprószamy kakao. Możemy podać z posiekanymi pistacjami
Smaki Na TalerzuDzisiaj przygotowałam ciasto na zimno, serniczek o lekkim smaku cytryny, bardzo pyszny w dodatku lekki i puszysty. Przypomina mi ptasie mleczko, jednak tutaj mamy jeszcze herbatniki. Ciasto zaliczam do mega smacznych i udanych. Myślę ze nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem. Przepis jest na dużą blaszkę(...)rozpuszczamy ja z mlekiem w mikrofalówce. Na zimny sernik rozsmarowujemy polewę i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi lub migdałami. Serniczek dobrze się kroi, jest smaczny i puszysty, przypomina ptasie mleczko
Kulinarne Fantazje Marioliużyłam Vitello z Biedronki) szklanka cukru 6 żółtek 2 budynie śmietankowe (na 0,5 l mleka) 0,5 szklanki mleka łyżka żelatyny kilka kropli olejku cytrynowego ORAZ: 40 dag ptasiego mleczka o smaku waniliowym WYKONANIE: CIASTO ORZECHOWE: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru aż do wyczerpania. Wlewamy ocet i odkładamy mikser. Mąki z proszkiem przesiewamy i mieszamy(...)cytrynowego. Dobrze mieszamy i odstawiamy aż ser zacznie nam tężeć. PRZEKŁADANIE: Ciasto orzechowe zostawiamy w blaszce lub zakładamy rant. Smarujemy masą serową (tyle żeby przykryć ciasto) układamy w odstępach ptasie mleczko. Zalewamy pozostałym serem i przykładamy ciastem kakaowym. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce do stężenia, najlepiej na całą noc. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Smacznego :) Link
Pani na deserdomownicy są wielkimi fanami ptasiego mleczka, zwłaszcza mój mąż. To dla niego zrobiłam te pomadki o ulubionym smaku- kawowe. W smaku są wcale nie gorsze niż te sklepowe ale ich przygotowanie jest dość czasochłonne, zwłaszcza obtaczanie w polewie. źródło przepisu-maniapieczenia Składniki na ok. 50 sztuk (foremka 29*34 lub odrobinę mniejsza) 5 białek 140 ml mleka skondensowanego niesłodzonego(...)wrzątkiem. Kawałki pianki smarować czekoladą za pomocą pędzelka i układać na kratce. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Tak samo rozpuścić białą czekoladę i za pomocą worka cukierniczego ozdobić ptasie mleczko cienkimi paseczkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasoli Krem: 400 ml śmietany 30% 500 g ricotty 100 g cukru pudru łyżeczka ekstraktu migdałowego lub innego ulubionego Dodatkowo: 2 czubate łyżki dżemu porzeczkowego, czekolada, pralinki, ptasie mleczko, płatki migdałów Przygotowanie Beza Do białek (które powinny być w temperaturze pokojowej) dodaj szczyptę soli i ubijaj na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana zacznie gęstnieć, wsyp powoli cukier(...)potem 1/3 kremu, nakryj średnim blatem, znowu rozsmaruj dżem i krem i nakryj najmniejszym blatem. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu. Wierzch możesz udekorować startą czekoladą, pralinkami, przekrojonym na pół ptasim mleczkiem i płatkami migdałów. Tort bezowy możesz podawać od razu, ewentualnie odstaw na godzinę do lodówki. Najlepiej smakuje właśnie w dniu przygotowania, potem beza zmięknie od kremu. Tort Bezowy
e-PrzepisyKulinarnesłodkość idealna na upały. Deser jest super lekki, delikatny i puszysty - tak jak ptasie mleczko:-) Nie licząc chłodzenia, robi się go bardzo szybko. No i z założenia jest bezglutenowy:-) Składniki : 500 ml mocno schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 3 -6 łyż ek cukru pudru - przy trzec h jest delikatnie słodko:-) 2 galaretki - ja użyłam pomarańczowych ale oczywiście można truskawkowe(...)Następnie zala łam galaretką rozpuszczoną w normalnej ilości wody. Wstawi łam do lodówki do zastygnięcia - najlepiej żeby zastygało przez noc lub co najmniej kilka godzin. Najlepiej smakuje schłodzone. Ptasie mleczko można również zrobić w pucharkach. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuustach... Ile jeszcze można dopasować opisów odzwierciedlających smak tego ciasta? :) W tym tygodniu miałam ochotę na coś lekkiego i dlatego w moją zachciankę, idealnie wkomponował się przepis na ptasie mleczko. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu - a dodatkowo pozwala wykorzystać sporą ilość białek, które czasami zostają nam z innych wypieków. Składniki na spód: 15-20 szt. herbatników(...)polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Dobrze wymieszać i przestudzić. Gdy lekko zgęstnieje, polać zastygnięte ptasie mleczko (fot.3) . Wyrównać (fot.4) . Całość ponownie schłodzić. Smacznego :) Źródło: arabeskawaniliowa drukuj przepis
Świat Ciastabiszkopcie, z kremem budyniowym, truskawkową pianką, owocami i galaretką. Po sezonie możecie dodać też inne owoce! Szybkie! łatwe! Pyszne! Nie jest bardzo słodkie! Jest puszyste i lekkie jak ptasie mleczko! Zapraszam! SKŁADNIKI: ( 24x 30 ) BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 4 łyżki * mąka – 4 łyżki * sól – 1 szczypta KREM BUDYNIOWY: * mleko- 1 l * budyń śmietankowy bez cukru(...)Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Smacznego! Zobaczcie INNE, TRUSKAWKOWE PRZEPISY na blogu! TUTAJ! The post Truskawkowy puszek – ciasto z kremem budyniowym i truskawkową pianką jak „ptasie mleczko” first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkooddają w postaci pary wodnej. Dzięki temu ciasto nie pali się nawet w 250 stopniach i nie przywiera do ścianek tortownicy. Dzięki mokrym gazetom ciasto jest puszyste jak ptasie mleczko, wilgotne i łatwo odchodzi od ścianek tortownicy. Para wodna z mokrych gazet spełnia poniekąd rolę kąpieli wodne(...)oddają w postaci pary wodnej. Dzięki temu ciasto nie pali się nawet w 250 stopniach i nie przywiera do ścianek tortownicy. Dzięki mokrym gazetom ciasto jest puszyste jak ptasie mleczko, wilgotne i łatwo odchodzi od ścianek tortownicy. Para wodna z mokrych gazet spełnia poniekąd rolę kąpieli wodne j. Wykonanie: Składniki ciasta posiekać, zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć ciastem dno tortownicy
w mojej kuchniDziś polecam kolejne ptasie mleczko Tak, wiem, dodałam już taki przepis, a nawet dwa, ale ten różni się od poprzednich. Z reszta głupotą by było dodawać to samo w kółko. Składniki: 7 i 1/2 łyżki żelatyny 5 białek 2 opakowania cukru waniliowego 1/2 litra śmietany kremówki 1 cytryna 1/2 pomarańczy 1/3 szklanki cukru
Ciasteczkowy PotwórDziś coś bez pieczenia, rewelacyjna, puszysta pianka przypominająca ptasie mleczko z dodatkiem soczystych truskawek i galaretki. Schłodzona stanowi idealny deser na takie upalne dni. Jeśli jeszcze nie próbowaliście przygotowywać deseru na bazie mleka skondensowanego niesłodzonego to spróbujcie koniecznie - gwarantuję, ze zakochacie się w tej piance, ja już mam na nią kilka pomysłów. Składniki: 500 ml mleka skondensowanego
Cynamonowe szczęściesię pierwsze truskawki, a u mnie już od tygodnia trwa truskawkowy zawrót głowy 😁 Dziś zapraszam na lekkie truskawkowe ciasto bez pieczenia z polewą z gorzkiej czekolady. Smakuje jak truskawkowe ptasie mleczko. Deser jest przygotowany na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem śmietanki, a polewa z gorzkiej czekolady sprawia, że nie jest za słodki. Dla mnie bomba, ale nie należę do osób
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam desery. Ich wykonanie nie jest zbyt trudne, a używając odrobiny wyobraźni przy ich tworzeniu możemy zadziwić rodzinę i znajomych. Dziś zapraszam Was na pucharkowy deser a la ptasie mleczko – lekka pianka pod ciasteczkową kruszonką. Dziś w orzeźwiającej pomarańczowej wersji. Deser zazwyczaj zwieńcza bita śmietana lub gałka lodów. Prosto i smacznie. Nic tylko jeść Spróbujcie. Składniki: (na 3 pucharki
Słodkie okruszkiLekkie, cytrynowe ciasto z musem mango. Przez konsystencję „ptasiego mleczka” doskonale będzie pasować, po wcześniejszym schłodzeniu, przede wszystkim jako letni wypiek. Natomiast dzięki wykorzystaniu polpy z mango z puszki, jest to jak najbardziej ciasto całoroczne. W zasadzie to sprawdzi się na każdą okazję, nawet na Święta. Jest przepyszne i jestem pewna, że posmakuje Tobie i Twoim bliskim
Smaki Na Talerzu