Pâté z drobiowych wątróbek 229Już wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z drobiowych wątróbek 227Pasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek. A smak drobiowych wątróbek można wzbogacić na kilka sposobów. Polecam nadziać je suszoną żurawiną lub
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta ze szparagami 182Szparagowy zawrót głowy trwa dalej. W maju cały świat wokół się nich kręci, tzn. cała kuchnia Zachwycamy się zielonymi szparagami bo warto, są delikatne, nie wymagają
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jaglane muffiny ze szparagami i szynką 244Nasi czytelnicy wiedzą, że nasz blog bierze udział w akcji „Przyjaciele Winiary” i od czasu do czasu przygotowuję przepisy z wykorzystaniem produktów tej marki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Majonezowe roladki z botwiną i kaczką 209To mój drugi pomysł na niekonwencjonalne zastosowanie nowego produktu marki Winiary majonezu delikatnego. Ostatnio z tym produktem przygotowałam Jaglane muffiny ze szparagami i szynką . Teraz postanowiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 251podniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne szparagi, zdecydowany smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje. Do tego obowiązkowo białe wino, bo zapiekana szynka jest słonawa. Tym przepisem dołączam do akcji na Durszkalu” sezon na szparagi”. Polecam. Szparagi z szynką i parmezanem
Mia Cucina Sofieta
Zucchine fritte in pastella alla birra- Smażone cukinie w cieście piwnym 283dodatkowi piwa jest wyjątkowo lekkie, puszyste i nie wciąga tłuszczu, a cukinie na długo pozostają chrupkie. Cukinie smażone w cieście choć proste w wykonaniu mogą być bardzo wyszukana przystawką, świetnym dodatkiem do drugiego dania lub ciepłą kolacją. Potem sobie pomyślałam, ż e w ten sam sposób można smażyć kawałki bakłażana, kalafiora czy karczochów. Cukinie w cieście są moimi
Mia Cucina Sofieta
Wytrawna babka rozmarynowa 184Zapraszam na wytrawną babkę, która może być rewelacyjną przystawką, podaną z lampką białego wina, doskonale smakuje solo lub z zieloną salatą i koktajlowymi pomidorkami, świetnie sprawdza się na pikniku za miastem. Jest aromatyczna, wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki : 300 g mąki
Mia Cucina Sofieta
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 207zasługa użytego oleju. Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera. Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie. Polecam! Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami Składniki na kruchy spód: 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 6 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek lodowatej
Mia Cucina Sofieta
Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio 285która doskonale wspomaga proces trawienia i prawidłowe funkcjonowanie jelit. Z awiera dużo wapnia, fosforu, potasu oraz witaminy A, B1 i B2. Danie świetnie nadaje się na surówkę lub przystawkę. Jak dla mnie idealne na wiosenny lub poświąteczny detoks. Pomysł zaczerpnęłam z książki “La cucina del buon gusto”. Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio Składniki na 2 osoby
Mia Cucina Sofieta
Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 228kwiatostany i liście, grube łodygi raczej się nam nie przydadzą. Najbardziej znaną potrawą z cime di rapa jest makaron orecchiette( orecchiette con cime di rapa), są równie pyszne jako przystawka lub jako warzywo gotowane (verdura cotta) do drugiego dania. W następnym poście zaproszę Was na pyszną past ę (makaron
Mia Cucina Sofieta
Wytrawna bruschetta z truskawkami 243Nareszczcie mamy upragione lato, długie wieczory i spotkania z przyjaciółmi. Na takie spotkania świetnie nadaje się bruschetta. Przystawka szybka i łatwa w przygotowaniu, która doskonale podkreśli walory sezonowych warzyw. Świeża i aromatyczna, świetnie zaostrzy apetyt przed grillem, a podana z lekko musujacym biłym winem, będzie oryginalnym dodatkiem do aperitivu. A tak na marginesie, to ta bruschetta, to całkiem
Mia Cucina Sofieta
29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 245Witamy serdecznie! Święta jak co roku minęły w mgnieniu oka i wielkimi krokami zbliżamy się do pożegnania roku 2013.. Zimy się nie czuje wcale
Symfonia Smaków
40.Słona, chrupiąca czterdziestka: czyli drożdżowo - maślane paluchy z dipem serowym! 254Witamy! To nasz kolejny okrągły wpis- już czterdziesty! (; Czas leci niewiarygodnie szybko, bo dziesięć postów temu żegnałyśmy rok 2013. Chciałybyśmy jeszcze raz z całego serca podziękować
Symfonia Smaków
48.Wiosna na talerzu: czyli pieczone młode ziemniaczki w mundurkach nadziewane pikantym farszem z ciecierzycy! 237możemy spokojnie powiedzieć, że obydwie wersje są bardzo smaczne i chrupiące! Ziemniaczki idealnie smakują z sosem - np. czosnkowym albo jogurtowym lub z kleksem kwaśnej śmietany. Możne ja traktować jako przystawkę lub przekąskę, idealnie spełniłyby się na spotkaniu na świeżym powietrzu np. na działce, na grillu czy tarasie.. Poza tym nasiona strączkowe są bardzo zdrowe i potrzebne w naszej codziennej
Symfonia Smaków