Szaszłyki z koperkowych naleśników 216smarujemy, następnie je rolujemy. Na części je przecinamy, na wykałaczki nabijamy. Do środka ogóreczek i pomidorki wkładamy, koperkiem i kiełkami rzodkiewki ozdabiamy. Oliwki, cebulki na wykałaczki nadziewamy i fajną przystawkę mamy
Moniki Smakołyki
Kwiat jajeczno -pieczarkowy 201Składniki na 1 kwiat: 9 małych pieczarek, 1 jajko, 3 plastry sera, 1 pomidor suszony, oliwka zielona, masło, zielona pietruszka, sól, pieprz. Przygotowanie: Pieczarki czyścimy, odcinamy
Moniki Smakołyki
Bagietka na bogato 189Dla głodnego nic trudnego. Każdy jest w stanie przygotować sobie wielka bagietkę kolorową, do zjedzenia gotową. Można ją na części podzielić i wiele osób nią obdzielić
Moniki Smakołyki
OSIĄGNIĘCIA 207PÓŁFINAŁ KONKURSU GRILLUJ I GOTUJ Z CHARLIEM 14.06.2014 Warszawa Udział w pierwszym etapie konkursu „Grilluj i Gotuj z Charliem” w Osadzie Firleje. Należało przygotować na grillach gazowych Broil King przystawkę, danie główne i deser, pod czujnym okiem Charliego Daigneault . Zakwalifikowałam się do Wielkiego Finału, który odbędzie się we wrześniu. http://grillujgotuj.pl/aktualnosci,90,polfinaly-konkursu-grilluj-i-gotuj-z-charliem.html I WIELKIE MISTRZOSTWA W GRILLOWANIU O PUCHAR
Moniki Smakołyki
Paluszki serowe z kapary 206Paluszki serowe z kapary to smaczna przekąska, którą łatwo się przygotowuje i niewiele kosztuje. Można w piekarniku je piec, albo na grillu z
Moniki Smakołyki
Rolada kolorowa na pesto pietruszkowym z kuskusem 250Rolada z kurczaka i indyka wygląda znakomicie i smakuje wyśmienicie. Chili wyostrza jej smak, a łagodzi ją szpinak. Serek nadaje jej lekkości i wyjątkowej
Moniki Smakołyki
Ziemniaczano szpinakowe babeczki z niespodzianką 172Biały, puszysty i serek, w babeczkach z ziemniaków i szpinaku się ukrywa, nowe smaki przed Wami odkrywa. Składniki: 3 porcji 30 min pieczenia i
Moniki Smakołyki
Kapusta włoska z wody 253Składniki ; dowolnej wielkości główka włoskiej kapusty, ale wystarczy taka około 40 -50 dag masło , bułka tarta , sól , cukier Przygotowanie ; Kapustę obrać ze zwiędłych liści , umyć i
Proste Potrawy
Tarty buraczek czerwony 230składniki : około 1 kg czerwonych buraczków sól, ocet jabłkowy lub sok z cytryny cukier, sól Przygotowanie : Buraki umyć (kupować zawsze jednej wielkości) Do garnuszka w którym
Proste Potrawy
Pomidory faszerowane jajecznicą 237Nie jest to może pomysł zbyt rewelacyjny , ale jest to danie jakby 2 w 1. Przepis znalazłam w gazetce Kauflandu , ale jeszcze przerobiłam go
Proste Potrawy
Krucha sałata w jogurcie 209Składniki : 1 główka sałaty 5 dag rodzynek mała cebula 1 jabłko sok z cytryny około 1/2 szklanki jogurtu (jeśli sałata duża to zrobić
Proste Potrawy
Czerwona kapusta z jabłkami 216Przepis podpatrzyłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska " Oczywiście trochę go zmodyfikowałam :) Składniki : mała główka czerwonej kapusty - około 50 dag 1/2 szklanki wina czerwonego , wytrawnego
Proste Potrawy
Czosnek kiszony 195Najprostszym sposobem ukiszenia czosnku o tej porze roku jest wykorzystanie zalewy z ogórków, które już ukisły i mamy właśnie pozostałą zalewę.Szkoda jej wylewać :) Obieramy czosnek
Proste Potrawy
Czosnek marynowany w winie 206Przepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory" Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku. Ogórki, pomidory, dynie i inne
Proste Potrawy
Rolada szpinakowa 255Kroimy w dość grube plastry. Tak wygląda ciasto po upieczeniu w brytfance - niczym zielone, trawiaste boisko:) Zawijamy całość ściśle w folię aluminiową . I do lodówki... Taka rolada to świetna przystawka
Proste Potrawy