przystawki - 17402 przepisów (strona:964/1161)

Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido 232

To było moje pierwsze spotkanie  tete a tete z kwiatami cukinii i dyni. Dużo słyszałam o tym daniu, ale jakoś nigdy mi nie było po

Kulinarne przygody Gatity
Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki 259

Patatas bravas to jedna z popularniejszych przystawek w hiszpańskich barach. Są dwie szkoły ich podawania; jedna według której podajemy przysmażone ziemniaki polane sosem, i druga, która mówi, że ziemniaki  są najlepsze, gdy się je  wymiesza  z sosem od razu na patelni. Ja jestem zwolenniczką tej drugiej metody, ale wybór należy do Was :-). Jedno natomiast jest pewne: koniecznie

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką 207

Dzisiaj przedstawiam Wam efektowny i pyszny przepis na przekąskę, starter czy też danie, które doskonale dopełni  każdy szwedzki stół czy bufet na imprezie czy przyjęciu

Kulinarne przygody Gatity
Roladki z francuskiego ciasta z łososiem 863

Jutro ostatnia sobota karnawału ! Moja dzisiejsza propozycja to szybka przekąska, która może być podana na zimno lub na ciepło. Będzie idealna  jako uzupełnienie szwedzkiego stołu

Kulinarne przygody Gatity
Tortilla española de patatas, czyli omlet ziemniaczany 286

W ramach zbliżających się Ostatków podrzucam jeszcze jeden fajny pomysł na karnawałowy stół, i nie tylko karnawałowy oczywiście. Tortilla española to klasyk hiszpańskich tapas, czyli przekąsek

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą krabową 258

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dzisiaj propozycja na prostą pastę do faszerowania jajek, na bazie paluszków krabowych. Wielkanocne jajka możemy tez urozmaicić innymi farszami, na przykład

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczna galantyna drobiowa 281

Galaretkę, tymbaliki czy też galantynę jadam cały rok, pomijając oczywiście upalne dni lata. To bardzo wdzięczna przystawka, z którą można fajnie kombinować wybierając produkty, które chcemy do niej dodać. Dziś będzie bardzo klasycznie, czyli marchewka, groszek i jajko na twardo. Na Wielkanoc lubię klasyczne dania, które od lat goszczą na naszym stole. Galantyna ma jeszcze jedną podstawową zaletę: nie zawiera

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny 327

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem

Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowe roladki z łososiem 420

Dzisiaj oczywiście wielkanocnego menu ciąg dalszy. Oto propozycja na lekkie urozmaicenie świątecznego śniadania: rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i śmietankowy serkiem. Jej przygotowanie nie jest zbyt

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami 1049

Wiem, że po Wielkanocy pewnie już nie możecie patrzeć na jajka, ale zawieruszył mi się tu jeszcze jeden bardzo prosty i fajny przepis. Gości w naszym

Kulinarne przygody Gatity
Tarta warzywna 218

Dziś mam dla Was bardzo prostą w wykonaniu tartę na bazie ciasta francuskiego z dodatkiem sezonowych warzyw, czyli cukinii i bakłażana. Przygotowanie tarty jest dziecinnie łatwe

Kulinarne przygody Gatity
Kiełkujący makaron dyniowy na szpinaku 189

ugotować pokrojoną w paski. Myliłam się, poczytałam i teraz już wiem, że po upieczeniu przybiera kształt cienkich nitek, upodabniając się do makaronu spaghetti. I tak oto powstała nieplanowana przystawka. Składniki: 50 g serka śmietankowego , 100 g świeżego szpinaku, ½ małej dyni makaronowej,   3 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 100 g kiełków soczewicy, fasoli

Moniki Smakołyki
Pomidory faszerowane serkiem Almette 291

pieprzem Wnętrze pomidorów wypełnić przygotowanym serkiem, przykryć "daszkiem" pomidorowym. Nie jest to super pomysł kulinarny, ale w sezonie pomidorowym (który lada moment sie skończy :( warto zrobić taką prostą przystawkę. Na pewno zjemy ją z apetytem. Pomysł- "Inspiracje Almette

Proste Potrawy
Wytrawne ptysie z masą serowo-łososiową 299

produkty, dzięki którym szybko i łatwo można przygotować wyśmienite przekąski. Jednym z nich są serki Almette. Dziś proponuję Wam wytrawne ptysie z Almette ziołowym i łososiem.  Ta przekąska/ przystawka sprawdzi się na każdej imprezie czy nawet uroczystym obiedzie. A przygotowanie jej wcale nie jest trudne. Składniki: ( na 8-12 ptysie - zależnie od wielkości ) CIASTO: * 100 ml wody

kolorowotorcikowo
Grzanki z figami i serkiem 336

Nigdy wcześniej nie jadłam fig. Serio. Ale teraz są promocje w sklepach na te owoce, blogi zalała fala przepisów, więc i ja postanowiłam dołączyć z prostą przystawką. Podobno w tych grzankach najlepiej sprawdza się ser kozi, ale ja postanowiłam wykorzystać serek Almette z bazylią. Smak podkreśla miód i świeże listki tymianku. Składniki /dla 2-3 osób/: 2 bagietki

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania