Serowe paluchy z ciasta francuskiego 2705Sylwester lada dzień, więc tym, którzy z tej okazji organizują domówki lub na takowe się wybierają, może przydać się ten smaczny przepis. Serowe paluchy to idealna
Food Square
Brukselka gotowana w mleku 228Brukselka, ciągle mało popularna w naszym kraju. Być może przyczyna leży w jej goryczkowatym smaku a przecież jest kilka sposobów aby go zneutralizować - gotowanie na parze
Mechanik w kuchni
Przystawka z łososia 234Łosoś wędzony na zimno doskonale nadaje się do wielu szybkich przekąsek. Dzisiaj proponuję łososia z serem almette i musztardą. SKŁADNIKI ok 20 dag plastrów z łososia
W kuchennym oknie Ewy
Sałatka winogronowa z kurczakiem 504Sałatka winogronowa z kurczakiem to jedyna sałatka w mojej rodzinie, która na pewien czas przebiła klasyczną sałatkę jarzynową . Słodkie, różowe winogrona, majonez z rodzynkami oraz złocista
Poezja smaku
Ryba po grecku 235Witajcie :) zapraszam dzisiaj na rybkę po grecku :) Połączenie wyśmienitej soli i warzyw daje niepowtarzalny smak :) Składniki : Około 0,5 do 1 kg soli ( ryby ) Około 8
Sama słodycz i szczypta chili
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 372Pierwszy raz robiłam ją wczoraj na kolację wigilijną. Może nie wyszła idealna, ale goście byli zadowoleni. Jako, że uwielbiam wędzonego łososia, to pewnie jeszcze nie raz
Pasja Smaku
Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring 348Dziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek
karmelowy
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 175Toskańskie Crosstini to nic innego jak chrupiące kromki chlebka na jeden kęs. Różnica między Barchettą są takie, że Barchettę przygotowuje się z chleba pieczonego na
Bon Appetit Małgorzaty
Śniadanie na trawie 205Jest to przepis na wszystkim znaną pastę jajeczną :) Rzodkiewki i szczypiorek pochodzą już z mojego ogródka. Sałatę dopiero co flancowałam więc ta ze zdjęcia pochodzi jeszcze
Bon Appetit Małgorzaty
Pasta jajeczna z dodatkami 227Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 4 plasterki szynki konserwowej (lub innej) 4 plastry papryki konserwowej 1 ogórek konserwowy (średni) szczypior majonez i śmietana sól
Bon Appetit Małgorzaty
Mus pomidorowy ukryty w galarecie 198Żeby wykonać galaretkę z musu pomidorowego najpierw należy wykonać typowe gazpacho: Składniki: około 80 dag dojrzałych pomidorów (sparzone, obrane ze skórki) cały ogórek zielony (obrane
Bon Appetit Małgorzaty
Roladki z bakłażana i cukini 205Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 serek śmietankowy 1 ser camembert (u mnie ziołowy) szczypiorek oliwa z oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie Bakłażan i cukinię
Bon Appetit Małgorzaty
Cebula faszerowana kapustą,gruszką,rodzynkami i gorgonzolą 156moja publikacja Składniki na 4 porcje: 4 duże czerwone cebule ćwiartka czerwonej kapusty 1 gruszka garść rodzynek 2 łyżki startego selera ser gorgonzola sól, pieprz
Bon Appetit Małgorzaty
Faszerowane buraki pastą z fasoli 190Składniki na 2 porcje: 2 buraki - duże puszka fasoli białej 3 ogórki konserwowe mała cebula czerwona majonez sól i pieprz. Buraki gotujemy, obieramy ze skóry i
Bon Appetit Małgorzaty
Śniadaniowo: faszerowane zielone ogórki 189Składniki na 2 porcje: 1 długi, zielony ogórek 4 rzodkiewki pęczek szczypiorku biały ser / twaróg 2 łyżki kefiru albo śmietany jak kto woli sól, pieprz Ogórki
Bon Appetit Małgorzaty