przystawki - 17402 przepisów (strona:468/1161)

Tapenada z czarnych oliwek 184

Tapenada to pasta z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Dodatkowo wzbogaciłam jej smak czosnkiem i filecikami anchois, ponieważ w takiej wersji najbardziej mi smakuje. Przygotowanie

Oryginalny smak
Jajka zięcia 425

Jajka zięcia to potrawa kuchni tajskiej. Są to ugotowane, a następnie usmażone w głębokim tłuszczu jajka z sosem tamaryndowym. Dlaczego „jajka zięcia”? Teorii na

Oryginalny smak
Suszone morele faszerowane orzeszkami ziemnymi i daktylami 193

Suszone morele po brzegi nadziane farszem z orzeszków ziemnych i daktyli z nutką cynamonu. Ciekawa i zdrowa propozycja na przekąskę Składniki: 200 g suszonych moreli (miękkich

Oryginalny smak
Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego 336

Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą

Oryginalny smak
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 182

podejrzewam, że zaważyło na tym 0,5%. Za to czerwone doskonale wpasowało się w mój gust i świetnie uzupełniało podane dania. Miało idealną temperaturę podania i piękną barwę. Na przystawkę szefowie kuchni wybrali „pieczony rostbef z macerowanymi zimowymi warzywami i jajkiem sous-vide”. Danie smakowało tak dobrze, jak wyglądało. Brawo za pomysł wykorzystania pietruszki, marchewki i selera, w sposób prosty

Pasja Smaku
Marchewkowa przekąska 309

temp. 180 stop.30 minut. Ostudzić ciasto. Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać. Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami. Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy

Kulinarny karnet Christophera
Drożdżowe bułeczki z ziarnami 222

jeszcze większym bagietka. W takich właśnie kulinarnych nagłych wypadkach poniższy przepis sprawdzi się idealnie. Drożdżowe bułeczki z ziarnami nadają się równie dobrze na słodkie śniadanie jak i na wytrawną przystawkę wieczorem. W zależności od upodobań można je podawać z dżemem owocowym lub masłem czosnkowym i słonymi przekąskami. Składniki: 2 szklanki mąki 50 g drożdży 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka

Ciastkozercy
Wytrawne bułeczki drożdżowe 235

Chrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać. Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki mąki

Ciastkozercy
Babeczki z fetą i cukinią 325

oliwki i świeże, chrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych słonecznych klimatów mogą być wytrawne babeczki. Składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie, jeśli macie więc ochotę zaskoczyć swoich gości nową przystawką/przekąską babeczki z cukinią nadadzą się w sam raz. Składniki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz tymianek 2 jajka 0,5 szklanki oliwy z oliwek

Ciastkozercy
Gruzińska sałatka Adżapsandali 276

proponuję sałatkę adżapsandali na bazie bakłażana, pomidorów i ziół. Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna i ciekawa. Najlepsza na ciepło, doskonała zarówno jako samodzielna przystawka, jak również jako dodatek do innych dań. Do sałatki użyłem: 1 bakłażana (około 500 gram), 500 gram pomidorów koktajlowych, 3 średnich cebul, 30 listków świeżej bazylii, pęczka natki świeżej kolendry

Wyprawy kulinarne
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 194

też dostać chleb z solą - np. w Lidlu kupowaliśmy bardzo smaczny chleb z Sycylii z dodatkiem oliwek.  Bruschetty i crostini Te nieduże kanapeczki z różnymi dodatkami stanowią najpopularniejszą przystawkę w lokalnych restauracjach i osteriach. Są świetnie także jako niedroga przekąska z lampką wina w przerwie zwiedzania. Najpopularniejsza jest klasyczna bruschetta al pomodoro (z pomidorem), ale ja gorąco Was zachęcam

Chilli Czosnek i Oliwa
Tatar z łososia w tajskiej marynacie 195

Idealny pomysł na lekką przystawkę :) Przepis na łososia znalazłam na stronie Kuchnia Azjatycka . Składniki (dla 3-4 osób): 3 dzwonki z łososia Marynata: 2 łodygi trawy cytrynowej 4 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru brązowego 3 cm imbiru 4 liście limonki kaffir skórka z 1 limonki 1 czerwona papryczka chilli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu garść liści kolendry Dressing: 3 łyżki

Tajskie smaki
Naleśnikowe roladki z wędzonym łososiem 349

Naleśniki świetnie sprawdzają się w wytrawnych przekąskach pod postacią roladek. Proponuję przygotować pyszną przekąskę przygotowaną z naleśników, wędzonego łososia i serka kanapkowego z dodatkiem siekanego koperku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem / Chicken, pumkin and kale soup 280

Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, jest szaro, buro i zimno. Dlatego proponuję dziś sycącą i rozgrzewającą zupę z kurczakiem, dynią i zdrowym jarmużem. Jest bardzo łatwa

karmelowy
Zapiekane cebule z farszem z tuńczyka 211

pozytywne) zaskoczenie zarówno dla mnie i moich najbliższych.  Cebula podczas obróbki traci swój ostry smak. Jest mięciutka, słodka i wspaniale współgra z nadzieniem. Fajnie sprawdzi się jako ciepła przystawka. Na pewno zaskoczy i zachwyci wszystkich :) Składniki: 4 duże cebule puszka tuńczyka w oleju 2 jajka czarne oliwki ser żółty, ok 15 dag oregano i tymianek suszone pomidory oliwa, sól

Taste Of My Day