przystawki - 17402 przepisów (strona:182/1161)

Pieczarki faszerowane z szynką szwarcwaldzką 215

Fajna przystawka idealna na każde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków.  Składniki: kilka dużych pieczarek (u mnie 5) pół pora (obojętnie która część) 3 jajka na twardo 100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano 1 łyżka majonezu szczypiorek sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia bułka tarta do panierki 2 jajka do panierki Pieczarki czyścimy szczoteczką

Bon Appetit Małgorzaty
Cykoria z sosem serowo - szałwiowym 136

Zmysłowa przystawka. Przynajmniej ja tak sądzę :) Składniki: 2-4 cykorie szczypiorek do dekoracji Składniki na sos: 150-200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki kremówki kilka listków szałwii pół łyżeczki szafranu pieprz Sos: śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy ser gorgonzola oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowany camembert z truskawkami i octem balsamicznym 141

przystawka to strzał w dziesiątkę! Uwielbiam pleśniowe sery oraz truskawki. Ocet balsamiczny i pieprz nadają rasowego charakteru :) Składniki na 1 porcję: 1 ser camembert 10 truskawek 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego listki świeżej mięty świeżo mielony pieprz. Camemberta grillujemy z obu stron an patelni grillowej. ok. 1 min z każdej strony. Truskawki kroimy w kostkę

Bon Appetit Małgorzaty
"Carpaccio" buraczane z twarożkiem na ostro 172

zrobić z niepotrzebnymi buraczkami po ugotowaniu barszczu? Carpaccio ! Przystawka elegancka i zdrowa.  Z dodatkiem niebagatelnych dodatków staję się istną ucztą dla wymagających smakoszy :) Takie potrawy mogłabym jeść na okrogło. A anemicy wręcz powinni! ;) nie bójmy się jeść buraków. Buraki są cool! :)  Składniki na 1 porcję: 1 duży ugotowany burak 1 ogórek konserwowy 1/4 papryczki chili 1 łyżka pestek

Bon Appetit Małgorzaty
Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowym 205

złoto. Usmażone kęski odsączamy na papierze, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Mięso schłodzić. 3. Mieszamy wszystkie składniki sosu żurawinowego, ewentualnie doprawiamy do smaku. Schładzamy. 4. Danie podajemy jako zimną przystawkę, na wykałaczkę nabijamy kawałek mięsa, maczamy w sosie i zajadamy. Pychotka! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryba wpływa na wszystko. Śledź z suszoną śliwką i żurawiną. 184

wygrałby z gołym Bradem Pittem? Chyba by wygrał. Sorry Brad. Dobry śledź jest dobry i żadna siła ani goły facet tego nie zmieni. Śledź jest dobry na kaca, na przystawkę, na obiad, na deser też. Znaczy z tym deserem to się zgodzą tylko panie w ciąży i głębokim PMSie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie

ladykitchen
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 422

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to przystawka lub przekąska bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z aromatycznym, przepysznym farszem to połączenie niemal idealne, a dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło. Mmmm...   Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki: Farsz: nieduża główka kapusty

Słodka Strona
BAKŁAŻAN PO GRECKU 223

czym smażę na złoto z obu stron. Odsączam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Układam w naczyniu na warstwie warzyw, zakrywam pozostałością. Można spożywać na ciepło lub jako zimną przystawkę. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Małe frittaty z jarmużem i kozim serem 117

Frittaty są najsmaczniejsze  ciepłe, krótko po wyjęciu  z pieca. Ale zimne, z dodatkiem np sałaty też się dobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam! Przepis pochodzi ze strony  The Kitchn składniki (na 8 mini frittat) 2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu) 1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki

Stare Gary
Grzanki z jarmużem 113

Pyszne zielone grzanki, świetna przystawka. Przepis z  tej  strony składniki (4 porcje) kilka liści jarmużu 4  kromki pszennego chleba lub ciabaty 3  ząbki czosnku, w plasterkach  2  łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowe do polania sok z połowy cytryny  sól morska i świeżo zmielony pieprz kilka cienkich płatów twardego sera (typu pecorino

Stare Gary
Jajka faszerowane z estragonem i majonezem z awokado 210

jajka z ziołami i zielonym majonezem z awokado. Estragon ma bardzo charakterystyczny smak, świetnie komponujący się z jajkami. Do tego majonez z awokado i pyszna przystawka gotowa składniki 4 jajka 2 - 3 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu 1 nieduża szalotka - drobno pokrojona 2 łyżki pokrojonego szczypioru dymki 3 spore łyżki majonezu z awokado

Stare Gary
Sałatka z łososia, szparagów i jajka 203

Sałatka. Smaczna, prosta i efektowna - a na dodatek, szybka do zrobienia . Można podać w dużym naczyniu, można zrobić małe przystawki.  składniki ( 2 - 3 porcje) 100 g wędzonego łososia 7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych 1 jajko ugotowane na twardo koperek kapary do posypania sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz papryka  przygotowanie Wymieszać składniki

Stare Gary
Grillowane zielone szparagi z oliwą, cytryną i parmezanem 168

bardzo prosty, ale i niezwykle smaczny sposób przygotowania zielonych szparagów. Doskanała przystawka. Parmezan , oliwa, cytryna to świetne dodatki do szparagów. Bardzo polecam! Przepis z książki "Jamie at home"  Jamie'go Oliver'a składniki ( 2 porcje) 1 pęczek zielonych szparagów sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony czarny pieprz parmezan w kawałku, do starcia przygotowanie Umyć

Stare Gary
Pieczony kalafior 238

niedopieczony. Warto ten przepis wypróbować , zwłaszcza używając młodego kalafiora. Piekłam jeden nieduży kalafior, i była to, moim zdaniem, wystarczająca porcja dla 4 osób. Tak przygotowany kalafior może być dobrą przystawką lub po prostu dodatkiem do mięsa.  Przepis z  tej  strony składniki (na 6 porcji) 2 małe kalafiory (każdy około 500 g), liści zewnętrznych usunięte oliwa z oliwek

Stare Gary
Cordon Bleu z bakłażana 161

Przepis wypatrzyłam  na stronie Cooklet u  Christopher'a . Bakłażany wyszły świetnie. Obawiałam się zabawy z panierowaniem - zupełnie niepotrzebnie, nie było najmniejszego kłopotu. To znakomita ciepła przystawka. Polecam! składniki 4 małe lub 1 duży bakłażan 4 plastry sera  wędzonego (2x mniej plastrów niż plastrów bakłażana) - lub takiego jaki lubimy 4 plastry gotowanej szynki (2x mniej plastrów niż plastrów

Stare Gary