przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:51/96)

Sałatka z brokuła i fety 243

Z reguły sałatki mało składnikowe przegrywają z tymi obfitującymi w różnorodność smaków i kolorów. Ta sałatka absolutnie nie znajdzie się poza podium! Prosta, szybka, niskokaloryczna i

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Szaszłyki z łososia 200

Sezon grillowy w pełni, co stwarza kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy

mojewypiekiinietylko
Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! 13715

oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Połowę masy wykładamy na herbatniki *** *** Na masę wykładamy rurki z kremem *** *** Na warstwę z rurek wykładamy resztę kremu *** *** Całość przykrywamy warstwą herbatników(...)wyjdzie *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Placki z cukinii z piekarnika 251

prostu placki z cukinii. Smaczne. Tym razem nie smażone,  tylko upieczone w piekarniku, więc bez tłuszczu. Można je podać z dowolnym sosem na bazie jogurtu, ciepłe lub zimne. Każda wersja smaczna. Polecam! inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 2 średnie zielone cukinie (ok 300 g po odciśnięciu) 60 g tartego parmezanu 2 ząbki czosnku, starte(...)równych części, przenosić łyżką na blachę. Spłaszczyć, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec 35 - 40 minut. Podawać ciepłe, lub w temperaturze pokojowej jako np przystawkę. Smacznego

Stare Gary
ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE WINNYM 158

Bez ubarwiania- to bardzo dobre marynowane śledzie. Jako przekąska albo podstawa do dalszych śledziowych zabaw. Według nas- IDEAŁY.  Składniki ok 500 g solonych płatów śledziowych

OliveandThyme
Śledzie z pomidorami i pieczarkami 191

Zbliżają się święta i jedną z przekąsek na świątecznym stole są zazwyczaj śledzie… ale może tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane cykorie 140

Lubiący, a mamy nadzieję , że nie tylko, pokochają ten przepis na cykorię. Składniki 6 cykorii 6 plasterków szynki gotowanej 6 plasterków szynki prosciutto 3 łyżki masła

R'n'G Kitchen
Ostre, wytrawne ptysie. 157

Kolejna moja propozycja na ciasto parzone. Będą niebawem ptysie z cytrynową bezą włoską, była karpatka, a teraz czas na coś wytrawnego. Ostre jak diabli, ale ostrość

Malinowe Pocałunki
Rolada szpinakowa z łososiem 194

Rolada szpinakowa z łososiem jest ostatnio bardzo popularna. Wcale mnie to nie dziwi, bo jest faktycznie smaczna. Jeśli planujecie przyjęcie urodzinowe, imieniny lub inną uroczystość zaskoczcie swoich gości oryginalną przystawką. Wypróbujcie też roladę pomidorową i buraczaną ze śledziem. Będą wyglądały fenomenalnie Rolada szpinakowa z łososiem Składniki: 450 g mrożonego szpinaku* łyżka masła 1 ząbek czosnku 3 jajka 2 łyżki mąki(...)Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem około 180°) przez około 10-15 minut. Pozostawiamy ją do wystudzenia. Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną. Smarujemy nim dokładnie zimne ciasto. Na serek układamy w plasterki łososia. Roladę delikatnie, ale ciasno zwijamy. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę. Przed podaniem kroimy

PatiGotuje
Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej 159

Kimchi (czyt. kimczi) jest znaną potrawą w kuchni koreańskiej. W skrócie to kiszona/sfermentowana kapusta pekińska z warzywami. Doskonale smakuje jako przystawka, dodatek do dania głównego, czy składnik zup oraz gulaszy. Na pewno znajdzie wielu zwolenników, jak też takich osób którym nie podpadnie do gustu, ponieważ posiada naprawdę specyficzny i ostry smak. W zależności od upodobań można je podawać w różnym(...)Opcjonalnie: ostra pasta chili (dla podkreślenia smaku) Kleik: 5 łyżek wody 1 łyżka mąki ryżowej 1,5 łyżeczki cukru Kapustę pekińską pokroić w dość sporą kostkę, zalać w misce zimną wodą i bardzo dokładnie wypłukać.  Następnie wodę należy zlać, wsypać sól i całość porządnie wymieszać.  Kapustę przemieszać 3 razy - w odstępach półgodzinnych. (Dzięki temu puści sok i równomiernie

Di gotuje
Śledzie z pieczarkami + film 143

Śledzie z pieczarkami i cebulą to świetna przystawka na co dzień i od święta. Są bardzo prostą i szybką w przygotowaniu przekąską o rewelacyjnym smaku, w sam raz dla amatorów śledzi. Idealnie sprawdzą się podczas świąt lub domowych imprez.     składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 500 g cebuli 500 g pieczarek 1- 2 łyżki koncentratu(...)momentu aż woda powstała z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, zdejmujemy z ognia i dodajemy do podsmażonej cebuli, całość wystudzamy. Wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie dodajemy do wystudzonej cebuli i pieczarek. Wszystko doprawiamy czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowane

Smakowite Dania
Drożdżowe z pieczarkami 170

Bardzo dobra przystawka doskonale pasuje na różne spotkania  jako dodatek do barszczyku. Polecam. SKŁADNIKI Ciasto:  40 g drożdży  500 g mąki  1 łyżeczka cukru  1/2 szkl mleka  250 g masła  2 jaja  szczypta soli  Farsz:  ok. 600 g pieczarek  1-2 cebule  2 łyżki mąki (raczej płaskie(...)farsz: Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem do miękkości. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w ok. 1/2 szklanki zimnej wody. Dodać do farszu, zagotować. Połączyć ze śmietaną, żółtkiem oraz przyprawami (sól, pieprz).  Paski zwinąć w rulon (od dłuższej strony), lekko spłaszczyć. Pokroić na 3-4 cm. paszteciki

W kuchennym oknie Ewy
Szynka w galarecie 305

razem proponuję  przygotować tę potrawę w foremkach na muffinki. Tak przygotowana szynka w galarecie jest bardzo smaczna, a dodatkowo będzie ozdobą Wielkanocnego stołu. Taka szynka w galarecie jako przystawka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wykorzystałam jako farsz jedynie posiekaną gotowaną szynkę i gotowane warzywa, ale możemy sobie modyfikować składniki dodając np. gotowane ćwiartki jajek czy oliwki. Przygotowałam 6 porcji(...)kładziemy natkę pietruszki. Szynkę i warzywa naprzemiennie wkładamy do foremek. Przygotowujemy bulion warzywny z kostki, lub gotujemy wywar na wywarze warzywnym potrzebujemy 1/2 litra płynu. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie rozpuszczamy we wrzącym bulionie. Ostrożnie bulionem zalewamy zawartość silikonowych foremek..Odstawiamy do lodówki aby szynka w galarecie zastygła. Na drugi dzień wyciągamy galaretę z foremek, ostry nóż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka w majonezie 149

Cześć Długo się zastanawiałam czy zamieścić poniższy przepis. Nawet nie wiem, czy można to nazwać przepisem, ponieważ jest to coś wręcz banalnego. Ale z drugiej strony

blog.moje-pasje.info
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą 195

A może zamiast tradycyjnych śledzi na naszym świątecznym stole zagości sałatka śledziowa z czerwoną fasolą? Może pora na odrobinę odmiany? Jak myślicie… W każdym bądź

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!