przystawki z jajek - 3000 przepisów (strona:132/200)

Kwiatuszki z kiełbasek i ciasta francuskiego 159

Takie kwiatuszki to smaczna, szybka i ładnie wyglądająca przekąska. Idealnie smakują z ulubionym sosem lub świeżymi warzywami. Możecie użyć dowolnych kiełbasek, pamiętając aby były długie i

Di gotuje
A'la pasztet jęczmienny z wołowymi klopsikami i kukurydzą 145

Idąc tropem ostatnich muffinów upiekłam a'la pasztet. Zmieniłam tylko nieco smak, różnica w składnikach niewielka, za to w smaku bardzo wyczuwalna. Czosnek niedźwiedzi odgrywa tu

Kolorowy Przepisownik
Tofu w panierce orzechowej 213

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com  Apetycznie to może nie brzmi - jednakże naprawdę jest smakowite.  Wszystko zależy od przyrządzenia, bo tak szczerze... tofu

Di gotuje
FASZEROWANE PIECZARKI 191

    Wiecie kochani ,że pieczarki posiadają właściwości  zdrowotne i lecznicze? W uprawie pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych. Jest to jedno z

potrawyregionalne
DORSZ W WARZYWACH 181

Dorsz w warzywach to danie nie tylko na święta i imprezy. Sprawdza się wyśmienicie na piątkowe, bezmięsne kolacje czy śniadania. Właśnie sobie uzmysłowiłam, że dawno na

Pieguskowa Kuchnia
Chaczapuri megruli 261

Chaczapuri megruli wyglądem przypomina trochę pizze, jest okrągłe, a farsz znajduje się w środku. Chaczapuri adżarskie ma kształt łódeczki, a w środku oprócz sera bardzo często pojawia się również jajko. Do nadzienia używa się serów podpuszczkowych młodych lub dojrzały odciśniętych. Najbardziej zbliżonym w smaku do gruzińskiego sera na chaczapuri jest polski bundz lub ser koryciński. Jeśli jednak nie macie dostępu(...)pieca podpieka się je na blachach pieców opalanych drzewem. Dlatego też ja najpierw podpiekam je na patelce, a dopiero później wkładam je do piekarnika. Możne je podawać jako przystawkę, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Doskonale komponuje się także z różnymi dipami i sosami np. z sosem czosnkowym , tzatzikami lub raitą miętową . Chaczapuri megruli Składniki

PatiGotuje
Pomysł na imprezową przekąskę – lekkie mini burgery z wołowiny i pomidorków koktajlowych 244

Urocze, kolorowe i lekkie, w sam raz na jeden gryz i do tego w smaku tak łudząco podobne do ciężkich burgerów :), których przecież na imprezie nie

Eat me! Fit me!
Sałatka z zielonego groszku 251

Bardzo prosty przepis na kolorową i zdrową sałatkę z zielonego groszku. Nie wymaga ona zbyt dużo czasu, a ma bardzo interesujący smak. Jeśli chcecie wersję light

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kluski kładzione 250

Kluski kładzione to fantastyczny dodatek do mięs w sosie i gulaszy, o którym często zapominam. A kluchy od dziecka uwielbiam! Można je jeść także na słodko

Poezja smaku
Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami 229

Paszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką .  Doskonale komponują się z czerwonym barszczem.  Polecam nie tylko od święta, to szybki i smaczny poczęstunek:) gotowe ciasto francuskie takie:KLIK 50 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 70 dag pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku masło klarowane (dobra cena KLIK) Najpierw przygotowuję farsz(...)Farsz można rozdrobnić za pomocą blendera, jak kto woli. Ciasto francuskie rozwijam, rozkładam na nim farsz i zwijam jak roladę. Następnie kroję w paski tworząc paszteciki.  Smaruję rozbełtanym jajkiem, i obsypuję delikatnie kminkiem. Piekę 30 minut w 180 st .( muszą się zarumienić ) ciasto francuskie w super cenie!!! KLIK   zostawiam Wam nowe gazetki, warto przeglądnąć

Takie tam pichcenie
Pasta z wędzoną rybą (makrela) 273

Należałoby tu wspomnieć o zaletach odżywczych wędzonej makreli. Ta morska ryba jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zdrowe tłuszcze zawarte w

kulinarnyJa
Warzywne placuszki z szynką 402

Czasem zastanawiam się co ugotować, bym śmiało w razie nadmiaru mogła wziąć to ze sobą do pracy. Ostatnio zatęskniłam za placuszkami, ale nie takimi słodkimi, tylko

Pasja Smaku
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 155

kluseczkami. Dziś się to zmieniło! Użyłem żołądków drobiowych w nieco inny sposób i wyszło nic innego jak...  ...żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką Na taką zdjęciową przystawkę wystarczy solidna garść żołądków na osobę . Czyścimy je, odcinając błony łączące żołądki, płuczemy. Zagotowujemy wodę z 2 listkami liścia laurowego i dwoma ziarnami ziela angielskiego łyżeczką soli i dużą porcją(...)później studzimy. W tym czasie przygotowujemy prościutką surówkę. Siekamy na drobne pałeczki marchewkę i czerwoną cebulę oraz 2-3 plastry ugotowanej kalarepy. Surówka skończona. Robimy ciasto. W misce ubijamy jajko ze szczyptą soli, odrobiną suszonych, posiekanych płatków chilli lub po prostu z pieprzem, dosypujemy mąki aby uzyskać dość zwartą konsystencję. Wrzucamy ostudzone żołądki do miski, dokładnie je obtaczając w cieście

Right Behind The Kitchen
Panierowane pieczarki 278

Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Doskonale smakują zarówno na zimno jak i na gorąco. Cenie pieczarki nie tylko za ich

kulinarne odsłony pati
Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough 352

Dobre ciasto na pierogi to podstawa. Widziałam już wiele rożnych przepisów, niektóre z dodatkiem jajka, samego żółtka lub z dodatkiem mleka, jednak wracam cały czas do tego najprostszego – z mąki i wody:) Oczywiście jeżeli znajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich(...)recipe in English Podstawowe ciasto na pierogi (ciasto na 20-25 pierogów) Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto stanie się jednolite i bez grudek. Gdy przestygnie wyrabiaj dalej rękami na posypanej

karmelowy