Witajcie kochani :) tak na szybko przygotowałam dla Was kilka propozycji wytrawnych na Sylwestra. Mam nadzieję że coś przypadnie Wa do gustu. Zapraszam i życzę
Sama słodycz i szczypta chiliKlops drobiowy faszerowany pieczarkami, podobnie jak faszerowany papryką jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości. Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten klops drobiowy nazywam też roladą faszerowaną ma bardzo mało kalorii, gdyż jest ugotowany w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone oraz farsz w tym przypadku z duszonych z cebulką pieczarek(...)blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany pieczarkami (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 8 ćwiartek kurczaka 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 bułki namoczone w mleku sól i pieprz czarny do smaku 1 łyżka majeranku 3 łyżki kaszy manny 1/2 kg pieczarek 1 duża cebula
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępolskich tradycji kulinarnych, a jej hasłem przewodnim jest kuchnia pełna szacunku dla produktów, zdrowa i sprzyjająca wspólnemu ucztowaniu. Odnajdziecie w niej ponad 50 niezwykle kreatywnych przepisów na przystawki, sałatki, zupy, dania głównie i desery. Niektóre z nich są bardzo łatwe w przygotowaniu, inne o nieco większym stopniu trudności. Wszyscy miłośnicy sztuki kulinarnej, oraz polskiej i francuskiej kuchni, znajdą(...)siebie. Znajdziecie tutaj tradycyjne potrawy w nowym wykonaniu, jak i zupełnie nowe, zaskakujące połączenia smakowe. Wśród proponowanych potraw figurują między innymi: matjas z piklami i musem chrzanowym, rillette z łososia, tarteletki z trzema serami, sałatka z rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKRAKERSY LUB BABECZKI Z PASTĄ SEROWĄ są super przystawką Amuse-bouche - z języka francuskiego jest to drobna przekąska podawana jako poczęstunek dla rozbudzenia kubków smakowych w sam raz na czas oczekiwania na konkretny obiad, ale również jako przekąska na imprezie imieninowej itd. Smak tej pasty poznałam dzięki mojej przyjaciółce Krysi, pasta była tak pyszna, że została w pamięci do dziś(...)Chcę się z Wami podzielić tym smakiem. Dzięki Krysiu! AMUSE BOUCHE - ŁOSOŚ Z MOZARELLĄ I POMIDORKIEM DAKTYLOWYM. SAŁATKA OWOCOWA. BABECZKI Z PASTĄ SKŁADNIKI: PASTA 1 kostka serka śmietankowego, po 1/2 marchewki, pietruszki i pora (biała część) , 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu krakersy małe WYKONANIE: surowe warzywa miksujemy, następnie
Kuchnia BeatyKarnawał trwa. Często gościmy na różnych imprezach , domówkach, zapraszamy też znajomych do siebie. Zastanawiamy wtedy sobie pytanie: Co podać, żeby było oryginalnie? Wypróbujcie te zakręcone roladki
Z Majeczką w kuchniSmaczne, a do tego ślicznie wyglądające na stole przekąski, którymi można ugościć przyjaciół. "Środki" tortilli mogą być dowolne i może Was ograniczać tylko wyobraźnia. Dziś podam
upichcicA co powiecie na koreczki pingwinki? Przesłodkie stworki wykonane z czarnych oliwek, marchewki i kremowego serka. Idealne na imprezy, jako dekoracja talerza. Nie są skomplikowane w
Malinowe PocałunkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: 6-7 kr omek ciemnego pieczywa, 3 jajka, 2
JejKuchniaSmak tej sałatki jest dla mnie uzależniający... Pierwsze kęsy jakoś nie zachwycały ale w trakcie pochłaniania całego talerza pojawiła się wręcz miłość do tego wspaniałego połączenia
sierotka maRysia w kuchniPomysł na to pyszne śniadanie zaczerpnęłam z bloga Ziołowy Zakątek, oto link do potrawy: klik, ona natomiast z bloga White on a Rice
Bon Appetit MałgorzatyByły naleśniki ażurowe na słodko, dzisiaj pora na naleśnikowe roladki ażurowe. Świetnie sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich - pięknie wyglądają, a do tego nieźle smakują. Do moich
Kulinarny PamiętnikJeśli planujecie przyjęcie albo mają Was odwiedzić znajomi i przyjaciele, to możecie przygotować szybką, prostą i smaczną sałatkę. Sałatka z kurczakiem i ananasem jest przygotowana trochę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jedzenia i biesiadowania. Na każdym prawie zdjęciu w książce, które nie przedstawia jedzenia w dużych ilościach, ładnie się do siebie czulą. Jaka jest ich kuchnia? Jest podzielona na przystawki, dania główne, zupy, sałatki i desery, ale rytm jedzeniu wyznaczają scenki, krótkie eseje, wspomnienia. Smaki są dyktowane przez wspomnienia. Z wakacji w krajach śródziemnomorskich, z Giżycka skąd pochodzi Maria(...)andersowca, z grzybobrania. Jest też pszczelarstwo. Jedzenie to życie, więc ważny jest przekazany przez rodziców szacunek do jedzenia, ważne jest robienie zapasów i przetworów. Kuchnia pachnie papryką, gorgonzolą, parmezanem, łososiem i tatarem. Nigdy nie brakuje wina i domowych nalewek. Jest mimetyczna, tatar z papryki czerwonej i żółtej jest podawany tak, by czerwona papryka udawała mięso, a żółta żółtko jajka
Ugotowane pozamiatanesię tu trzy kulinarne zasady: Warto zadbać, by każdy znalazł coś dla siebie. Postaraj się, by na stole gościły różne smaki, począwszy od śledzia po coś słodkiego. Zadbaj, by przystawki odbiegały od siebie smakiem, tzn. jeśli dodajesz do jednej sałatki kukurydzę lub brokuł, to uniknij stosowania ich w innych przekąskach. Przygotuj jakieś lekkie przekąski dla zwolenników zdrowego żywienia oraz swieże(...)ciepło. Przekąski, które możesz przygotować wcześniej: Śledzie (tu przepis). Spokojnie robię je nawet tydzień wcześniej. Wtedy przejdą smakiem i aromatem. Możesz oczywiście kupić gotowe niewielkie opakowanie śledzików. Tortilla z łososiem (tu przepis) lub rolada ze szpinakiem i łososiem (tu przepis) lub po prostu kanapeczki z łososiem na naturalnym serku chrzanowym. Na przyjęcie wybierz raczej jedną z tych trzech pozycji. Obie
Mojewlasne.plgrilla jak również te bardziej wyszukane są jak najbardziej wskazane. Wybierając dania na grilla kierujemy się latwością i prostotą. Lubię oryginalne dania, do których niewątpliwie należą burgery z grillowanego łososia, ananasa i awokado . Jest to jedno z grillowych dań, które często przyrządzam. Grill z mięsa króluje. Zapach i smak grillowanego mięsa jest niesamowity, choćby grillowane polędwiczki. Co jeszcze można wrzucić(...)nowościami, mieszać warzywa z mięsem czy rybami. Proponuję również wzbogacić grilla o różne gatunki mięsa jak i dodatki do grilla. Bufet z grilla, w którym znajdują się przeróżne przystawki z grillowanych warzyw i owoców, smaczne domowe pieczywo to prawdziwa rozkosz dla biesiadników. W zeszłym roku piekłam podpłomyki do grilla przez całe lato. Wygląda na to , że w tym roku będzie
codojedzenia