Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta 309Nic nie cieszy tak, jak własnoręcznie przygotowany prezent. Taki od serca. Dopasowany do osoby obdarowanej. Zrobienie czegoś samemu wcale nie musi być trudne czy pracochłonne. Przygotowałam
Poezja smaku
Dżem wiśniowo-kakaowy 215Sezon na wiśnie wciąż trwa, dlatego nadeszła teraz pora na zrobienie przepysznych dżemów na cały rok. Nie byłam bym jednak sobą gdybym czegoś nie dodała od
Ciasta z tradycjami
Cynamonowy deser z chia + przepis na prażone jabłka z cynamonem 217Dziś zapraszam Was na pyszny cynamonowy deser chia z prażonymi jabłkami . W jesienne czy zimowe dni w mojej kuchni królują cynamonowe smaki. Dlatego też nie
Słodkie okruszki
Ketchup bananowy 246Kiedy usłyszałam o ketchupie z bananów mina mi zrzedła. Lubię banany na surowo, ale jakoś nie przepadam za ich smakiem w potrawach na gorąco. Ale podjęłam
Smaczna Pyza
z ciemnych winogron i jabłek domowy dżem... 226Składniki: jabłka 3 kg + woda 1/2 szklanki, ciemne winogrona 5 kg + woda 2 litry, cukier 3/4 kg, cukier wanilinowy 2 opakowania, 3:1 dżemfix 2 opakowania
W Mojej Kuchni Lubię
Konfitura żurawinowa do mięs i serów 189Dotychczas taką żurawinową konfiturę jadłam zakupioną w sklepie lub przywiezioną z gór. Prawda jest taka, że do niedawna nie znałam jej smaku w ogóle, nie
Życie zaczyna się w kuchni
Jak zrobić zakwas na barszcz wigilijny? – wideo 349Czym byłyby święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu, a czym byłby ten właśnie barszcz bez prawdziwego zakwasu! Prosty i sprawdzony przepis na zaczyn pod barszcz czerwony
MarcinChef
Kimchi z czerwonej kapusty pekińskiej 222O kimchi słyszałam wiele. Zabierałam się od dwóch lat, ale kiedy spróbowałam po raz pierwszy postanowiłam wziąć się w garść i zrobić. Przeczytałam
AZgotuj!
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler 361Zakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach
PysiaGotuje.pl
Papryka kiszona faszerowana kapustą 225Paprykowe strąki nadziewane kiszoną kapustą to podobno węgierski pomysł. Wielkie słoje kolorowych papryk z kapuścianym farszem widziałam kiedyś na targach regionalnych i w sklepie z węgierskimi
Smaczna Pyza
Oliwki w zalewie z oliwy w rozmarynie i czosnku 172Kiedyś nie przepadałam za bardzo za oliwkami. Może dlatego, że u nas w domu była bardzo tradycyjna kuchnia polska, raczej nie ukierunkowana na inne kuchnie i
Zasmakuj Kuchni
Dynia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej 258Dynia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej to pyszny pomysł na wykorzystanie dużej ilości jesiennych zbiorów. Tak przygotowaną dynię można używać jako dodatek
KuchniaWeDwoje.pl
Domowy dżem z ananasa z cukrem żelującym Diamant 222Czy jest ktoś kto nie lubi dżemów? Ja uwielbiam, a dżem ananasowy szczególnie. Zwłaszcza ze świeżą bułeczką posmarowaną masłem. Wyszedł wspaniały. Idealnie słodki, intensywnie owocowy. Składniki
Życie zaczyna się w kuchni
Domowy sos barbecue 247Właśnie do mnie dotarło, że to już końcówka listopada. W przypomnieniach zaczynają pojawiać się powiadomienia, że dziś Katarzynki, niedługo Andrzejki, a tuż po nim Barbórka. Dlaczego
Kuchnia w czekoladzie