Czekowiśnia 21008.07.2018 Czekowiśnia to nic innego jak rodzaj dżemu z wiśni. Każdy, kto próbuje raczej nie kojarzy smaku z wiśnią a raczej z czekoladą. Wyśmienity smak doskonale
gotuj ze mną
Wiśnie na zimę – do naleśników, omletów, makaronu 173Jesienią czy zimą wystarczy odkręcić słoik i albo podgrzać, albo na zimno podać do naleśników, omletów, makaronu, ryżu.... 3 kg wiśni, 1-2 torebki kardamonu
królestwo garów
Kompot wiśniowy 171Pierwszy raz od wielu lat udało mi się zebrać trochę wiśni. Byłam szybsza od szpaków J podobnie było z czereśniami. A kompocik pyszna sprawa. Pamiętam z
Smaki Ewy
Relish z wiśni 121Taki sos sprawdzi się zarówno do mięs jaki i .... można eksperymentować :) Składniki 1 kg wiśni 120 g małych cebulek 30 g korzenia imbiru 7 czubatych łyżek
R'n'G Kitchen
Letnia kiszonka wielowarzywna 205Kiszenie jest szybkie i proste , szczególnie latem. To czas kiedy dostęp do przeróżnych warzyw i owoców jest łatwy więc można kisić właściwie wszystko. Nie skupiajmy się
Smaczna Pyza
Ogórki rodem z Meksyku 191Diabelsko ostre ogóreczki ze świeżą papryczką chili, aromatycznym czosnkiem i wyczuwalną, delikatną nutą słodkości idealnie sprawdzą się jako dodatek do każdego dania mięsnego. Składniki: 7,5kg
Szalona Kuchnia Eweliny
Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową 171Ciąg dalszy korzystania z dobrodziejstw czarnocińskiej mamy, tym razem cukinia. Pomyślałam, że można skubaną (cukinię) zawekować w słoiki i zostawić na pozasezonowe mniej smaczne czasy. I
Kardamonovy
Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie 216W zeszłym roku nastawiłam nalewkę z czerwonej porzeczki. Nie zlewałam jej po dwóch miesiącach, tak jak mówi większość przepisów, tylko wstawiłam do spiżarni z zamiarem zlania
Kulinarne przygody Gatity
Wiśnie w żelu z amaretto 182Smaki lata zamknięte w słoiczkach. Bardzo pyszne wiśnie w żelu czyli inaczej domowa frużelina-doskonała na zimę do ciast, tortów, naleśników czy gofrów. Tymi wiśniami
Wanilia i Kardamon
3 w 1 czyli, sok ,mus i pestki z malin 196Sezon na pyszne owoce jagodowe trwa, maliny swój intensywny kolor zawdzięczają antocyjanom. Barwnik ten jest niezwykle cenny, chroni nas przed nowotworami, wzmacnia oczy i serce, a
w mojej kuchni
Marmolada z czarnej porzeczki i agrestu 228W ogrodzie obrodziło w owoce, mam teraz dużo pracy. Tym razem zrobiłam marmoladę z agrestu i czarnej porzeczki. Czarna porzeczka ma tu dominujący smak. Taką marmoladę
Kuchnia Pokoleń
Sok i dżem z czarnej porzeczki 180Ciepełko wróciło. Sukienki i sandały poszły w ruch a wraz za nimi brak ochoty na siedzenie w kuchni. Kawa na dworze czy na tarasie to teraz
My simple kitchen
OGÓRKI MAŁOSOLNE 226Ogórki małosolne to przysmak, który teraz przygotowuję dosłownie co kilka dni bo znikają w ekspresowym tempie. Chrupiące, soczyste i aromatyczne smakują doskonale wyjadane prosto z kamionki
Ola la LCHF