Róża ucierana z cukrem, czyli konfitura różana 176Konfitura różana Konfitura z róży cukrowej to tradycyjny dodatek do ciast i deserów – idealne nadzienie do pączków z różą, wypełnienie do mazurków, dodatek do sernika wiedeńskiego
Gotujemy i jemy
Marynata octowa 162Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Gotujemy i jemy
Marynowane maślaki 189Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Gotujemy i jemy
Domowa jarzynka (mieszanka przypraw i warzyw) 169Przepis na domową jarzynkę Składniki potrzebne do przygotowania domowej jarzynki: 100 g suszonych warzyw (przepis na suszone warzywa) 1 łyżka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonej natki
Gotujemy i jemy
Zimowa sałatka z zielonych pomidorów 179Zimowa sałatka z zielonych pomidorów Składniki potrzebne do przygotowania zimowej sałatki z zielonych pomidorów 1 kg zielonych pomidorów (najlepiej z własnego ogrodu) 1 cebula Ok. 1
Gotujemy i jemy
Sok z aronii 150Składniki na sok z aroniowy Owoce aronii 1 kg dojrzałych owoców aronii 2 niepełne szklanki cukru 1 szklanka wody 1 cytryna Owoce aronii umyć, rozgnieść i
Gotujemy i jemy
Marynowane rydze, czyli grzybki w zalewie octowej 160Marynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze
Gotujemy i jemy
Kiszone rydze 232Kiszone rydze Kiszone rydze to prawdziwy przysmak polskiej kuchni. Choć dziś nieco zapomniany, na szczęście znów wraca do łask smakoszy. Do kiszenia trzeba wybrać rydze zdrowe
Gotujemy i jemy
Sok z winogron na zimę 165Sok winogronowy Sok z winogron z powodzeniem można przygotować z winogron, które rosną na działce lub w ogrodzie. Przeważnie nie są to odmiany deserowe więc owoce
Gotujemy i jemy
Dżem z jeżyn ze skórką cytrynową i goździkami 148Dżem z jeżyn. Sprawdzony przepis na dżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i
Gotujemy i jemy
Sok z jeżyn 160Domowy sok z jeżyn Jeżyny to cudowne, czarne owoc, które świetnie smakują jedzone prosto z krzaka, ale są także idealnym składnikiem do przygotowania dżemu, soku lub
Gotujemy i jemy
Galaretka winogronowa 183Słoik winogronowej galaretki gotowy na zimę Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub
Gotujemy i jemy
Solony koperek na zimę 168Solony koperek w słoiku Solony koperek w słoiku jest idealnym składnikiem na zupę koperkową lub sos. Oczywiście można kupić taki koperek w sklepie jednak wystarczy dosłownie
Gotujemy i jemy
Domowa kapusta kiszona w słoikach 174Kapusta kiszona, jak wszystkie kiszonki, to naturalne źródło witamin, które zapewnią nam odporność i dobre samopoczucie w zimowych miesiącach. Jak się okazuje, przygotowanie domowej kiszonej kapusty
Gotujemy i jemy
Pomidory kiszone w jogurcie z koperkiem, dymką i czosnkiem. Przepis na zdrową kiszonkę 177Kiszone pomidory - pomidory, jogurt, koperek, cebulka i czosnek oraz ostra papryka! Pomidory kiszone w jogurcie to moje internetowe odkrycie. Szukając informacji o kiszonkach natknęłam się na
Gotujemy i jemy