okresie robienia przetworów często przygotowujemy dżemy lub musy z jabłek. Zostaje nam wtedy zazwyczaj sporo skórek z tych owoców. Zamiast wyrzucać je do kosza lepiej je wykorzystać - np. do przygotowania herbaty! Można przygotować ją zarówno ze świeżych skórek zaraz po obraniu owoców lub wysuszyć je wcześniej w suszarce elektrycznej i wykorzystywać przez cały okres jesienno-zimowy. Taka herbatka działa uspokajająco
Z notatnika dietetykaDawno nie było tu przepisu na ciasta 😉 Pierwsze tegoroczne jabłka sprawiły, że nabrałam na nie ochotę. Podczas przerabiania warzyw na przetwory ręce mam pełne roboty i nieco zawaloną kuchnię, więc na dzisiejsze święto postanowiłam upiec ciasto, które szybko się przygotowuje i nie zabiera ono zbyt dużo miejsca. Przy okazji wykorzystałam resztkę mąki jaglanej, więc wyszło trochę dietetycznie 😉😋 Składniki : 3 jajka
Weekendy w domu i ogrodziePrzygotowanie domowych przetworów to nie tylko sposób na zachowanie smaków lata, ale także doskonała okazja, aby dodać naszym daniom wyjątkowego charakteru. Pomidorki w aromatycznej zalewie to idealny dodatek, który wzbogaci wiele potraw o subtelne nuty ziół i przypraw. Te małe, soczyste kulki doskonale komponują się z mięsem, serami, a nawet jako samodzielna przekąska. Ich piękny wygląd i intensywny smak sprawiają
Kulinarna Chwilaryżu, kurczaka albo pizzy. Nie daje do niego cebuli, bo jakoś wolę podsmażyć ją na świeżo i wtedy dodać sos ze słoika oraz inne dodatki. Warto mieć takie przetwory na swojej półce, aby w razie potrzeby móc szybko i smacznie przygotować świetny obiad. Ananaski z cukinii Przepis tutaj (KLIK) Słodziutka cukinia w zalewie, bardzo podobna w smaku do ananasa
Blog z Apetytemwzględu na swój smak, ale również składniki mineralne i właściwości lecznicze. Doskonale sprawdzają się do wielu potraw — zarówno słodkich, jak i słonych. Są również świetnym dodatkiem do różnorodnych przetworów, których smakiem możemy cieszyć się nie tylko latem. Sezon na czereśnie trwa krótko, dlatego warto wykorzystać ich smak jak najszybciej. Poniżej przestawiamy sprawdzone przepisy, które z pewnością urozmaicą nasze menu. Ciasto
Słodkie okruszkiW tym roku cukinia i pomidory rosną jak szalone. W ciągu niemal dwóch tygodni te pierwsze wyrosły na wielkie okazy, które wykorzystuję do robienia sosów na
Weekendy w domu i ogrodziegęsi kołudzkiej od Tomka ma wyjątkowy smak, a wartością dodatkową jest to, że Tomasz samodzielnie kupując ekologiczne zboża, tworzy karmę dla ptaków. Wkrótce dostępne na stronie: kurczakpastwiskowy.pl będą również przetwory w puszkach. Udostępnij przepis na gęś pieczoną w piekarniku Jeśli spodobał Ci się nasz sposób na gęś w całości z piekarnika? Zostaw komentarz i podziel się nim w mediach społecznościowych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakuchni Bliskiego Wschodu. Podobnie jak köfte, kisir jest potrawą, która ewoluowała na przestrzeni wieków, przybierając różne formy w zależności od regionu. Bulgur, główny składnik kisiru, jest jednym z najstarszych przetworów zbożowych na świecie, używanym w kuchni bliskowschodniej od tysięcy lat. Kisir to idealne danie na upalne dni, lekkie i odświeżające, a jednocześnie pełne smaku. Rodzaje Kisiru 1. Hatay Kisiri — wersja
RafalCookOgórki po meksykańsku z dodatkiem kukurydzy cukrowej i chili, to rewelacyjny pomysł na pyszne przetwory na zimę. Przepis jest sprawdzony, a ogórki meksykańskie wychodzą świetne
AniaGotuje.plPyszna domowa konfitura do deserów, naleśników czy drożdżówek. W tym roku moje drzewa z czereśniami bardzo obrodziły, więc było co robić. No i ptaki wyjątkowo
IzabelawkuchniNajlepsze przepisy na ogórki małosolne. Jak zrobić ogórki małosolne. 6 sposobów na ogórki małosolne. Ogórki małosolne to jedna z tych rzeczy, na które latem czekamy z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię