Teraz jest doskonała pora aby przygotować ocet z jasnoty purpurowej. Jasnota purpurowa to roślina jednoroczna rosnąca dziko w lasach i … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry CornerDomowy krem pistacjowy z 4 składników 💚 dla fanów pistacji i włoskich (a głównie sycylijskich) słodkości, których krem pistacjowy jest częstym składnikiem. Zrobienie domowego kremu pistacjowego
CzarnawisienkaSprawdź ofertę mrożonek – te są nadal pełnowartościowym produktem, czasem są jednak tańsze. Sprawdzaj cenę za kilo i nią się sugeruj a nie ceną za opakowanie. W sezonie zrób przetwory, mrożonki, suszonki – wtedy ceny są najniższe i warto zrobić zapasy. Załóż ogródek lub choćby obsadź kilka doniczek na balkonie lub parapecie. Artykuł Jak oszczędzać na kupowaniu warzyw i owoców
Dorota Smakujechrupiące, lekko słodkie. Najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłam. Ogórki konserwowe czy marynowane niektórzy nazywają korniszonami, a korniszon to ogórek w zalewie octowej ale uprzednio zakiszony. Ponieważ posiadam w spiżarce trochę przetworów, to w najbliższym czasie zagoszczą na blogu. W końcu lato to czas wekowania! Składniki: ? ogórki gruntowe małe ? kilka małych marchewek ? koper z nasionami Zalewa ? 10 szklanek wody ? 2 szklanki octu
To co kochamzarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Ja dzisiaj figę poddaję maceracji alkoholem, której celem jest uzyskanie pysznej nalewki. Sezon figowy jeszcze trwa, jest to więc ostatni dzwonek na przetwory z fig. Składniki: ? 750 g świeżych fig ? 1 jabłko ? 1 gruszka ? 250 g cukru ? 1 litr wódki Wykonanie: ? Owoce umyć i pokroić na kawałki, po czym włożyć do szklanego słoja
To co kochamjuż ostatnie moje domowe przetwory w tym roku i sałatka na zimę z gotowanych buraczków i papryki. Ta sałatka jest bardzo popularna i często gości na stołach wielu rodzin. Oprócz smaku najlepsze jest to, że nie trzeba jej pasteryzować, co znacznie ułatwia jej przygotowanie. Składniki: ? 3 kg buraczków ? 1 kg cebuli ? 1 kg papryki Zalewa ? 1 szklanka octu
To co kochamcharakterystyczne syczenie świadczące o przypalaniu się powideł. O co chodzi? Nie wiem dokładnie, pewnie kłania się tu fizyka. Wiem jednak, że od tej jesieni będzie to mój hit wśród przetworów, a w następnym roku spróbuję z innymi owocami. Składniki: ? 5 kg dojrzałych śliwek, np. węgierek ? 800 g cukru ? 2 łyżki octu zwykłego 10% Wykonanie: ? Śliwki wydrylować i układać w garnku
To co kochamkrajach Unii, bo w trakcie negocjacji Francuzi zgodzili się jedynie na definicję dżemu jako produktu powstałego z owoców. Portugalczycy prosili więc UE o zmianę przepisów, aby na tych przetworach z marchewki naklejać etykietę „dżem”. Mnie osobiście takie tłumaczenie nie przekonuje, bo odkąd pamiętam, marchewka zawsze była warzywem korzeniowym. Jak zwał, tak zwał, a ja bardzo polecam ten piernik
To co kochamzawartości garbników, sprawia, że aronia jedzona na surowo ma niewielu amatorów. Zamiast więc zjadać ją prosto z krzaka, proponuję w postaci powideł. Wspomniane już garbniki zapobiegają szybkiej fermentacji, dlatego przetwory z aronii długo pozostają przydatne do spożycia. Moje powidła zawierają również jabłka i są doskonałe do pieczenia ciast typu pleśniak lub do ciasteczek. Składniki: – 1,2 kg aronii
To co kochamnieefektowna. Owoce aronii to prawdziwa bomba witaminowa i ogromny potencjał antyoksydacyjny. Napoje alkoholowe na bazie owoców aronii, pite oczywiście z umiarem, mogą przynieść zdrowiu dużo większe korzyści niż przetwory. Aroniówka zalecana jest między innymi przy zwalczaniu nadciśnienia i wysokiego poziomu cholesterolu. A więc… na zdrowie! Składniki: – 2 kg aronii – 500 ml wody – 500 g cukru
To co kochamkilka przykładowych zastosowań różnych kształtów składników po krojeniu. Długie i krótkie wiórki – najpopularniejszy kształt warzyw po ścieraniu, przydadzą się do robienia surówek i sałatek, plastry – idealne do robienia przetworów, mizerii i innych świeżych surówek, miazga – przyda się podczas przygotowywania masy ziemniaczanej na placki oraz wszelkiego rodzaju musów owocowych lub warzywnych, długie paski – w nowoczesnej kuchni sprawdzają się do dekoracji
Rozdomowionakońcu zrobić to cudo i opublikować u siebie. Jest się czym dzielić, wierzcie mi. Jest tam stosunkowo niewielka ilość cukru, całe wydrylowane wiśnie i w sumie tyle. Te przetwory wciągamy z Tolą w kaszą manną i budyniem, a ostatnio właśnie postanowiłam dodać je do czekoladowej owsianki. Czekolada i wiśnie pasują do siebie idealnie, więc to śniadanie było naprawdę czymś wyjątkowym
Kardamonovyrosole i odciśniętej 1 bułce kajzerce. Zamiast papieru do pieczenia, możesz też wysmarować blaszkę tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz inne przepisy na domowe przetwory mięsne np : mięso w słoiku , konserwę ze słoika , pieczeń rzymską . Artykuł Pasztet drobiowy z mięsa i warzyw z rosołu pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne
Ania gotujewegańska to jedna z bardziej restrykcyjnych odmian diet wegetariańskich. Wyklucza nie tylko mięso czy ryby, ale też wszystkie produkty pochodzące od zwierząt, takie jak jajka czy mleko i jego przetwory. W sklepach pojawia się coraz więcej produktów skierowanych do wegan mających zastąpić produkty, które tradycyjne przez osoby na takiej diecie są wykluczane. Możemy więc znaleźć wegańskie kotlety, wegańskie kabanosy, wegański
Z notatnika dietetykaogromnego, życiodajnego ogrodu, który wydaje w sezonie tony warzyw, owoców, ziaren TO DLA MNIE JAK WEJŚCIE NA MOUNT EVEREST. Z tej "wędrówki" przynoszę setki słoików kiszonek, dżemów i innych przetworów. Powtórzę po raz kolejny za moją rodziną i znajomymi, że byłam uważana za ostatnią osobę na świecie, która mogłaby zająć się ogrodem (użycia słowa "rolnictwem" jeszcze się boję). Tym bardziej
Jeść, by żyć w zdrowiu