prostu tańsze: lipiec, sierpień, wrzesień to te miesiące, gdy warzywa i owoce można kupić po prostu za półdarmo. To powód, dla którego nasze babki i prababki tak chętnie wykonywały przetwory. Raczej nie będziesz się bawić w wielogodzinne mieszanie konfitur, ale nie zapominaj o zamrażarce, która może ci pomóc zabezpieczyć spore zapasy. 4. Ogranicz mięso Powód numer jeden to cena. Dobre
ProstePesto.plzbożowe np. grube kasze, chleb z mąki z pełnego przemiału. Spożywaj nabiał jak mleko, jogurt, kefir, twaróg. Dobrym wyborem będzie nabiał odtłuszczony ale nie 0%. Ogranicz mięso i jego przetwory. Możesz je zastąpić nasionami roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca), rybami czy jajami. Tłuszcze zwierzęce zastąp olejami roślinnymi. Smalec wymień na olej rzepakowy. Pij wodę małymi łykami przez cały dzień. Średnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!innych porach roku można skusić się na inne owoce sezonowe takie jak maliny , owoce leśne czy śliwki . W miesiącach zimowych dobrym pomysłem będzie także skorzystanie z przetworów owocowych zrobionych latem. Także opcji jest wiele – do wyboru do koloru. 🙂 Keto ciasto dyniowo – kokosowe – składniki Mąka kokosowa Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie
Modern Cave Girlcieście. Jeśli wolicie, możecie użyć gotowego budyniu czekoladowego, zamiast używać kakao. Kruchy budyniowiec z wiśniami ze słoika to pyszny i prosty deser, wspaniały do przygotowania z najlepszych domowych przetworów. Polecam, smacznego :) Kruchy budyniowiec z wiśniami, składniki: na blaszkę o średnicy 21 cm: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml: na kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Lekcje w kuchniSiedzuń sosnowy to taki cudny grzyb, który wygląda jak kalafior. Jeśli go nie znacie, nie zrywajcie. Post dedykuje tym którzy siedzunia znają a nie wiedzą jak
Moje Małe CzarowanieLubię mieć zawsze pod ręką gotowe jabłka w słoikach. Przydają się do ciast, deserów, drożdżówek a czasem nawet dodaję je do owsianki. Są tak uniwersalne, że
Prosty przepis naJak wysyp grzybów w lasach to warto sobie przyrządzić sporą ilość marynowanych grzybków aby zimą cieszyć podniebienie. Dziś proponuje marynowane rydze. Są przepyszne na masełku z
Moje Małe Czarowaniefunkcja przeznaczona do wyciskania soku mieszanego dodając do niego zioła, szpinak czy jarmuż * vegetable- to funkcja do wyciskania soków warzywnych * jam- jest do funkcja typowa do wyciskania musów i przetworów * nuts milk- ta funkcja służy do przygotowania mleka sojowego, migdałowego czy kokosowego * salad- to funkcja służąca do przygotowania surówek * washing- służy do przepłukania urządzenia Jak zauważyliście wyciskarka posiada funkcję salad
Zrób to smaczniebłyskawicznie przygotować coś pysznego zarówno na słodko jak i wytrawnie jako zagryzkę do wódeczki czy piwa. Słodycze na bazie ciasta francuskiego dają duże pole do popisu, można wykorzystać domowe przetwory lub świeże owoce. Bakalie i czekolada też się świetnie sprawdzają w cieście francuskim. Wystarczy też wykroić ciasteczka w kształcie kółek lub kwadratów, upiec i posypać ciastka zwykłym cukrem pudrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzwrócić uwagę, to: „kubdari” – placek z mięsem (na ogół doprawionym cebulą) w środku; „tkemali” – intensywnie przyprawiony sos, podawany przede wszystkim do mięs; „maconi” – jeden z ciekawszych przetworów mlecznych, z mleka krowiego, przypominający znaną nam maślankę czy kwaśne mleko; „czurczchele”, czyli nawleczone na sznurek orzechy zanurzone w gęstym kisielu gruszkowym, jabłkowym lub winogronowym, kształtem przypominające świecę. Ulubioną przyprawą
ProstePesto.pljabłka na patelni były gotowe, dodałam do nich owoce ze słoika i wymieszałam. To było dobre rozwiązanie. A więc jeśli nie chce się wam smażyć jabłek, a macie już przetwory w słoiczkach, możecie użyć tych wcześniej przygotowanych. Będą świetne. A ciasto? Ciasto jest pyszne. W szarlotce wyczuwa się wyraźny, maślany smak, nieco wanilii i cynamonu. I jabłka. Dzięki niej
W mojej kuchniwątroby a do tego zawierają mnóstwo flawonoidów, garbników i antocyjanów - te ostatnie są sprzymierzeńcami naszego wzroku. Zatem z jarzębiny nie tylko czerwone korale ale i pełne jesiennego aromatu przetwory! :D A w tym roku obrodziła niesamowicie! Kusiła mnie swoimi dużymi kiściami za każdym razem gdy ją mijałam i gdy stały się całkiem dojrzałe, zabrałam kilka garści tych pięknotek do kuchni
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOstatnio mnie tutaj mało, ale odkąd poszłam do pracy brakuje mi czasu na wszystko. Pytacie o nowe receptury i czy będę częściej się pojawiać, postaram się
IzabelawkuchniTaką sałatkę robiłam od wieków i zawsze ma rzeszę zjadaczy bo po prostu jest przepyszna. Pamiętam w pracy dawno, dawno temu wymieniałyśmy się przepisami jako młode
Moje Małe Czarowanie