mojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na
moj przepis naWczoraj na blogu robiłam porządek z etykietami (zbyt wiele ich było, sama się czasami gupiłam) i zauważyłam, że brak jest przetworów. Trzeba to nadrobić - przecież spiżarnię mam bardzo dużą, a jej rolę spełnia u nas składająca się z dwóch pomieszczeń stara, poniemiecka, wymurowana kamieniami piwnica pod domem. Taka trochę klimatyczna - nasz dom w czasach PRL - u pełnił różne funkcje(...)pomieszczenie od drugiego i i napis na sklepieniu "Tu siedziałem - 1946"), a później Urząd Stanu Cywilnego i Poczta Polska. Dzisiaj, w pierwszym pomieszczeniu stoją na regałach słoiki z przetworami i suszonymi grzybami, w drugim, na paletach warzywa i owoce. Na ścianach pozaplatane sznury cebuli i czosnku, a w woreczkach orzechy włoskie i laskowe. Nic nadzwyczajnego się tu nie dzieje
Nie tylko w kuchnikojarzę (może moi Rodzice tak), ale jej pochodzenie sprawiło, że musiałam koniecznie ją zrobić i spróbować. I NIE ŻAŁUJĘ! Na stałe bowiem wejdzie do naszej spiżarni, i obok domowych przetworów z pomidorów, będzie musiała się obowiązkowo w tej spiżarni co roku odradzać :) Lutenica jest przepyszna! Już sama świetnie smakuje na kromce świeżego chleba. A może być stosowana jako dodatek(...)mielonym pieprzem. Gorącą Lutenicę przekładać do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych w piekarniku słoików (patrz instrukcja poniżej). Pasteryzuj w piekarniku przez 20 minut (patrz instrukcja poniżej). Wyparzanie słoików do przetworów: Piekarnik nagrzej do 100°C (grzałka góra-dół). Słoiki wraz z nakrętkami umyj w bardzo ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Dobrze wypłucz. Ułóż wszystko na blasze otworem do góry
Moja DelicjaOstatnio obiecałam Wam przepisy na przetwory z porzeczek. I właśnie dlatego dzisiaj mam dla Was nie jeden, ale dwa przepisy na zamknięcie smaków lata w słoiku. Będzie zdrowo, rozgrzewająco i jak zawsze - smacznie. A że przy okazji robienia soku można zrobić dżem, postanowiłam nie rozbijać tego na dwa osobne posty. No bo i po co? Zatem załóżcie fartuszki, przygotujcie słoiki(...)butelki oraz oczywiście porzeczki i zapraszam do przygotowania własnych zimowych przetworów. Korzenny sok z czarnej porzeczki z imbirem Doskonały na przeziębienie i kiepski humor, sprawdzi się zarówno do herbaty, jak i do polania sernika, owsianki czy porcji lodów. Korzenne przyprawy nadają mu głębi, a imbir działa rozgrzewająco. Potrzebne nam (na niepełny litr soku): - 1 kg czarnych porzeczek
W poszukiwaniu inspiracjiKażdego roku przygotowuję domowe przetwory, niezbyt dużo ale zawsze po kilka słoiczków z różnych owoców. W tym sezonie przygotowałam jak na razie tylko dwa rodzaje słodkich przetworów: konfiturę truskawkową i dżem poziomkowy . Ta dzisiejsza konfitura to trzeci rodzaj słodkiego przetworu, myślę że to najlepsza w smaku domowa konfitura wiśniowa. Domowe słodkie konfitury są idealne jako dodatek do kanapek, do twarogu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędżemie... Polecam, serdecznie polecam! Składniki (na 2 słoiczki o pojemności 500 gram): 1,800-2 kg truskawek 200 gram cukru 1/2 szklanki wody różanej *Pamiętajmy! Do domowych przetworów nie trzeba dodawać żadnych żelfiksów ani ulepszaczy! Wystarczy odpowiednie postępowanie z owocami a uzyskamy dokładnie taki efekt jaki można uzyskać z dodatkiem tej chemicznej (moim zdaniem niepotrzebnej w domowych przetworach) mieszanki(...)Wszystkie przetwory zawsze pasteryzuję! Jestem nauczona wieloletnim doświadczeniem mojej mamy i szkoda by mi było, gdyby któryś z moich przetworów był do wyrzucenia. Jeśli nie pasteryzujesz bo nie lubisz, nie musisz, ufasz, że się nic nie wydarzy możesz pominąć ten krok. Truskawki myję i wkładam do dużego garnka, zasypuję cukrem, dodaję wodę różaną i gotuję całość 45-60 minut. Truskawki
Mango PapajaPRZETWORY Z OWOCÓW Dżemy, konfitury Dżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowy Dżem wiśniowy Dżem truskawkowy I Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy(...)syropie Wiśnie w syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą Sałatka
Kuchnia domowa Aniponieważ suszone grzyby to wspaniałe urozmaicenie wielu dań. Jakie grzyby są najlepsze do suszenia? Jak je obierać i myć przed suszeniem? Którą metodę wybrać i jak je następnie przechowywać? Przetwory z grzybów Grzyby to niezwykłe bogactwo smaków i aromatów, które można wykorzystać w wielu przetworach. Dla miłośników grzybów istnieje wiele różnych metod przetwarzania, takich jak marynowane grzyby , mrożenie, ekstrakt(...)może posłużyć jako bazowy składnik zupy lub sosu. Wystarczy gotować grzyby w wodzie, a następnie odcedzić i wykorzystać gotowy płyn do przygotowania aromatycznego bulionu. Grzyby w solance są ciekawym przetworem, który można używać jako dodatek do kanapek, sałatek czy mięs. Specjalna mieszanka soli i przypraw nadaje grzybom wyjątkowy smak i dłuższą trwałość. Kiszenie grzybów to tradycyjna metoda, która pozwala zachować
Ekscentryczny Parowarsprawie. Historia marki Pudliszki Marka Pudliszki jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek w Polsce. Została założona w 1948 roku przez Jana Pudliszkiego i początkowo specjalizowała się w produkcji przetworów pomidorowych. W ciągu kilkudziesięciu lat firma rozwinęła się i stała się liderem na rynku przetworów spożywczych w Polsce. Heinz – globalny gigant spożywczy Firma Heinz to światowy lider w produkcji przetworów(...)możliwym przejęciu marki Pudliszki przez Heinz okazały się nieprawdziwe. Heinz nie ma obecnie żadnych planów dotyczących przejęcia marki. Pudliszki nadal będą działać jako niezależna firma, oferując wysokiej jakości przetwory spożywcze dla polskich konsumentów. Wezwanie do działania: Sprawdź, czy Heinz kupił Pudliszki! Artykuł Czy Heinz kupił Pudliszki? pochodzi z serwisu ZyjeZebyJesc.pl
Żyję by jeśćZakończyłam cykl przetworów z dzikich owoców. Zaczęłam od mirabelki / śliwki ałycza /, następnie owoce czeremchy, z której zrobiłam nie tylko sok ale i dżem z bananem i pyszną galaretkę. Z dzikiej róży oprócz dżemu zrobiłam gęsty sok do picia. Najwięcej mam przetworów z dzikiej róży i czeremchy a aptekarskie ilości z głogu. Tyle co na zdjęciu. Mam również suszoną dziką różę(...)głóg. W tym roku nie mam przetworów z owoców czarnego bzu, pilnowałam swoje miejsca nie zrywając ich bo były jeszcze mało dojrzałe. Ubiegły mnie ptaki zjadły do okruszka :) Może ktoś chciałby się wymienić ze mną? Za sok z czarnego bzu proponuję wybór lub każdego po słoiczku: dżem z róży, czeremchy, mirabelki czy głogu a może coś z suszonych
Leśny Zakątekoprócz soli i łyżki octu polecam dodać na przykład: bazylia czosnek oregano rozmaryn pieprz zioła prowansalskie Dokładny przepis na suszone pomidory znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy na przetwory z warzyw: Najsmaczniejsze ogórki kanapkowe w occie na ostro Najprostszy przepis na kiszone pomidory w 5 minut! PRZEPIS – suszone pomidory w oleju lub oliwie Suszone pomidory w oliwie i/lub(...)dobę. Następnie możesz przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Gotowe pomidory w oliwie i oleju możesz jeść od razu, jednak polecam odczekać przynajmniej 2 tygodnie, aby pomidory nabrały smaku. Przetwory spokojnie wytrzymają nawet kilka lat od przygotowania. Sprawdź inne przepisy na przetwory – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/salatki/ Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy
Via Gustowyjdą miękkie, soczyste i pełne aromatów, a dodatkowo podkreślicie ich smak pysznym i prostym sosem ziołowym, którym polewa się całe danie. Do przygotowania potrawy użyjcie gotowej passaty pomidorowej Polskie Przetwory. Możecie wybrać wersję z dodatkami (z czosnkiem i ziołami czy z bazylią), lub postawić na klasyczną wersję passaty, która w tym przypadku też będzie idealna. A w sosie na dnie(...)tylko w tym dniu do wybierania polskich, lokalnych produktów, które tak dobrze sprawdzają się w naszej kuchni. Stawiajcie na sezonowe owoce i warzywa, w zimie sięgajcie po mrożonki i przetwory. Uzupełniajmy naszą dietę kaszami, roślinami strączkowymi czy dobrej jakości mięsem i rybami. W sezonie sierpniowym mamy doskonały wybór, dlatego tym razem mój wybór padł na dojrzałe i pyszne bakłażany oraz
nietylkopasta.pl