przepisy - 15596 przepisów (strona:30/1040)

Pyszny dżem z borówek. 103

Składniki : 2 kg borówek 1 kg cukru 3 dżemixy  (2:1) kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Z kilograma cukru odsypujemy 20 dkg na papier, dodajemy Dżemixy

Przepisy i porady kulinarne
Dżem z leśnych jagód (borówek). 131

Składniki :                      na 7 małych słoiczków

Przepisy i porady kulinarne
Kompot z wiśni na zimę. 128

Składniki : 3 kg dojrzałych wiśni cukier woda Sposób wykonania : Wiśnie oczyścić, opłukać, wsypać do litrowych słoików do 2/3 wysokości. Do każdego słoika wsypać po 6 łyżek

Przepisy i porady kulinarne
Likier bananowy - o łagodnym smaku,dobry dla Pań. 159

Składniki : 4 dojrzałe banany 4 żółtka 1 szklanka cukru 400 ml skondensowanego mleka (np. z puszki) 0,5 litra wódki 45% (2 szklanki) 3 krople olejku

Przepisy i porady kulinarne
Kompot ze świeżych owoców na upalne dni. 102

Składniki : 5 l wody około 1 kg świeżych owoców np. :    czerwone porzeczki    czarne porzeczki    zielony agrest    dojrzałe wiśnie

Przepisy i porady kulinarne
Mizeria z ogórków na zimę. 87

Składniki : 3 kg świeżych niezbyt dużych ogórków 3 gałązki zielonej natki pietruszki Zalewa :   3 szklanki wody 20 ml (2/3 szklanki) octu 10 % 2 łyżki soli

Przepisy i porady kulinarne
Mizeria ze świeżych ogórków do obiadu. 146

Ogórki powinny być średniej wielkości. Składniki : 70 dkg świeżych ogórków 2 łyżki śmietany 2 gałązki zielonej natki pietruszki sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Ogórki myjemy

Przepisy i porady kulinarne
Ogórki kiszone bez "dziur" w środku. 144

Składniki : Nakłuwamy każdy ogórek 5 kg małych ogórków czosnek korzeń chrzanu koper woda   (najlepiej nie chlorowana) sól Sposób wykonania : Ogórki dokładnie umyć. Chrzan obrać

Przepisy i porady kulinarne
Kruchy jabłecznik z pianką truskawkową. 127

Składniki : Ciasto : 50 dkg mąki 25 dkg margaryny 2 łyżki smalcu 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 1,5 kg

Przepisy i porady kulinarne
Ajerkoniak z brandy lub koniakiem. 117

Składniki : 5 dużych żółtek 30 dkg cukru pudru 0,75 l tłustego mleka 1 szklanka spirytusu  (250ml) 15 ml koniaku lub brandy 1 łyżeczka cukru

Przepisy i porady kulinarne