Ciasteczka owsiane z korzennym aromatem to kolejny przepis z płatkami owsianymi, niewielką ilością mąki, a także dodatkami - tym razem z myślą o nadchodzących świętach (i nie tylko, bo przecież jemy takie ciasteczka cały rok) wyruszyłam w kulinarną przygodę z przyprawami korzennymi. Kojarzą się nam one głównie z piernikiem lub pierniczkami świątecznymi, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można śmiało wykorzystać(...)być lekko miękkie z wierzchu, ale stwardnieją po wystygnięciu Owsiane ciastka korzenne mają delikatny korzenny smak, więc amatorzy ciastek z przyprawami korzennymi mogą śmiało urozmaicić swoje menu o powyższy przepis
Smakołyki Berenikiserii ciasteczek i ciast z piekarnika zachciało mi się czegoś bez pieczenia, co wymaga po przygotowaniu leżakowania w lodówce. Sięgnęłam po przepis, który kiedyś gościł kilkakrotnie w mojej kuchni - ciasto cappuccino. Zmieniłam go trochę i zamiast kremu karpatkowego, zrobiłam masę budyniową, gdyż niedawno przygotowywałam karpatkę i potrzebna mi była jakaś lekka odmiana. Do tej masy wykorzystałam budyń w proszku(...)chcących przygotować go w domu, polecam masę z przepisu na karpatkę, zaznaczając, że warto zmniejszyć ilość składników, żeby warstwa budyniowa nie była za gruba.Moje ciasto cappuccino to dwie warstwy ciasteczkowe, wspomniana już masa budyniowa i krem cappuccino zrobiony na bazie Śnieżki i serka mascarpone. Ciasto cappuccino bez pieczeniaSkładniki:masa budyniowa2 budynie w proszku bez cukru0,5l mleka8dag margaryny4 łyżki cukru
Smakołyki BerenikiPora rozpocząć przygotowania do słodkich Świąt, każdy z nas ma swoje ulubione przepisy na bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka, mam i ja ;)Cykl świątecznych przepisów rozpoczną ciasteczka korzenne, czyli to, co każdy mniejszy lub większy łasuch i fan przypraw korzennych lubi podjadać nie tylko w okresie świątecznym. Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość słodkie
Smakołyki Berenikiświątecznego makowca. Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim stole nie tylko w okresie świątecznym.Z podanego przepisu wychodzi około 30 rożków. Kruche rożki z makiemSkładniki:ciasto 230-240g mąki pszennej120g masła2 żółtka7-8 łyżek cukru2 łyżki gęstej śmietany 18% masa makowa100g maku30g masła2-3 łyżki mioducukier(...)jajko szczypta solicukier puder i białko jajka jako składniki lukru Wykonanie:- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne- ciasto schłodzić w lodówce- masę makową wykonać jak w przepisie na struclę makową- ciasto rozwałkować cienko, dość mocno podsypując mąką - z ciasta wykrawać kwadraty, na środek każdego nakładać trochę masy makowej, składać na pół i sklejać rogi tworząc
Smakołyki Berenikirodziny czy przyjaciół.Moje przygotowania do Wigilii rozpocznę już jutro, choć jeśli chodzi o słodkości, zbliżające się święta sprawiają, że od kilku tygodni ciągle coś piekę i ustalam przepisy, które wykorzystam. Wczoraj piekłam trzecią turę pierniczków, tym razem obdaruję nimi najbliższych.Nie byłabym jednak sobą, gdybym przy okazji "pierniczkowania" nie upiekła jeszcze jakichś ciasteczek. Oto przepis na ciasteczka migdałowo-czekoladowe
Smakołyki BerenikiPierwszy post w nowym roku będzie powrotem do tego starego, gdyż pozostał mi przepis na sernik czekoladowy, który zagościł na moim świątecznym stole, a którego nie zdążyłam dodać w okresie poświątecznym. Jest to sernik mocno czekoladowy, lekko gorzki, zalicza się do tych wilgotnych, ciężkich, choć akurat to zależy od twarogu, jaki wykorzystamy. Ja najbardziej lubię serniki z tradycyjnego twarogu trzykrotnie(...)mielonego i taki też jest ten, który Wam dziś przedstawię.Przepis jest na tortownicę o średnicy 21cm. Sernik czekoladowySkładniki:ciasto1 szklanka mąki pszennej7dag margaryny 3 łyżki cukru1 jajkoszczypta soli1 łyżeczka kakao masa serowa 1kg twarogu trzykrotnie mielonego15dag cukru4 jajka10dag margaryny3 łyżki mąki ziemniaczanej16dag czekolady deserowej Wykonanie:- składniki na ciasto przełożyć do miski lub na stolnicę, zagnieść gładkie ciasto, schłodzić 30minut
Smakołyki Berenikiłyżka masła)20-30 sztuk herbatników na blachę o wymiarach15x28cm lub 2 blaty miodowe Ambitnym polecam wykonanie tego ciasta z blatami miodowymi zamiast herbatników, sposób ich wykonania znajdziecie w przepisie na miodownik z orzechami (należy wykonać 2 blaty z połowy składników). Będą smakować wybornie w połączeniu z masami z ciasta jogurtowo-grysikowego, pamiętać należy tylko, że po przełożeniu spodów masą(...)pierw cukier, musimy jednak zmienić trochę proporcje, gdyż pierwsza masa jest bardzo gęsta, typowa dla ciast takich jak mazurek, a druga - rzadsza, warto więc zmniejszyć ilość cukru w pierwszym przepisie i np. na 150ml płynów dać 0,5 szklanki cukru a nie całą.Trzeba też pamiętać, że masa z czasem gęstnieje, więc jeśli nie wykonujemy obu mas równocześnie, warto część
Smakołyki BerenikiCiast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów. Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy(...)ładnie udekorowany, może śmiało posłużyć jako tort na specjalną okazję. Przepis jest na tortownicę o średnicy 18cm. Torcik makowy Składniki: biszkopt 4 jajka 60g cukru pudru 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody 3 łyżki suchego maku masa budyniowa 500ml mleka kilka kropel aromatu migdałowego opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki cukru 2 łyżki
Smakołyki BerenikiSmażenie karnawałowe rozpoczęłam od przepisu na oponki serowe. Tłusty Czwartek zbliża się jednak dużymi krokami, więc najwyższy czas przedstawić na blogu pączki. Są to tradycyjne pączki z nadzieniem różanym, smażone na oleju rzepakowym, wielkością zbliżone do tych kupowanych w cukierni.Choć pączek zawiera około 300 kalorii, w czwartek, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, zazwyczaj nie możemy oprzeć się zjedzeniu choć(...)należy ją regulować- jeszcze ciepłe pączki nadziewać marmoladą lub konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania lub dużej strzykawki- pączki po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem Pączki z przepisu są bardzo ładnie wyrośnięte, jasna obrączka jest szeroka, nadziewanie po smażeniu ma wiele zalet - unikamy ryzyka wypłynięcia nadzienia podczas smażenia, ale też możemy znacznie zwiększyć ilość marmolady czy konfitury
Smakołyki Berenikiwykonaniu ciasto ucierane, wiórki kokosowe są lekko wyczuwalne w strukturze babki oraz jej smaku, a ciemna polewa czekoladowa pięknie komponuje się z jej jasnym wnętrzem.Babkę z poniższego przepisu najlepiej wykonać w keksówce o wymiarach 200x110x75 lub 260x110x75, ja upiekłam ją w małej foremce z połowy składników. Zamiast polewy czekoladowej możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem, dla wzmocnienia smaku kokosu możemy(...)pozostawić do zastygnięcia czekolady, można schłodzić w lodówce Babka kokosowa z białek to delikatne ciasto, które mogę zaproponować nie tylko wielbicielom kokosowych smaków (dla nich zamieściłam w poprzednim poście przepis na biszkopt z masą kokosową), ale przede wszystkim osobom, które nie mają dużo czasu na przygotowanie ciasta. Babki ucierane są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ładnie udekorowane będą bardzo dobrze
Smakołyki BerenikiTych, którzy odwiedzają mój blog, nie zdziwi dzisiejszy przepis na babkę krówkową, gdyż ostatnio mam "fazę" na wszystko, co ma w sobie krówki lub masę z nich powstałą. Jest to babka szybka w przygotowaniu, jak większość ciast ucieranych. Wystarczy trochę wcześniej rozpuścić krówki, potrzebują bowiem czasu na wystygnięcie. Później proces przygotowania ciasta za pomocą miksera trwa kilka minut. Do dekoracji(...)ciasta sos. Jest to jedno z mniej słodkich ciast, gdyż poza cukierkami, nie zawiera w sobie cukru. Jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki, możemy wzbogacić skład ciasta o dodatkowy cukier. Przepis jest do wykorzystania w keksówce o wymiarach 200x110x75
Smakołyki Berenikiinnych, czasem bardzo słodkich wypieków.Mazurek można przygotować w dowolnej formie, ten, który prezentuję na zdjęciach, upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm i na taką blachę podaję proporcje w przepisie. Mazurek pomarańczowySkładniki:ciasto kruche200g mąki pszennej120g masła50g cukru pudru 1 żółtkoszczypta solimasa pomarańczowa 1 duża pomarańcza1/4 cytryny150g cukru50ml wody50g płatków migdałowychdo dekoracji garść płatków migdałowychkilka cienkich plasterków obranej ze skórki(...)ostudzone ciasto nałożyć masę, wyrównać- wierzch udekorować kawałkami pomarańczy i płatkami migdałów Mazurek pomarańczowy można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni. Ciasto kruche zawiera więcej cukru niż w przepisie na mazurek czekoladowy, gdyż masa pomarańczowa jest zdecydowanie mniej słodka niż czekolada i słodycz ciasta równoważy jej gorzki smak
Smakołyki BerenikiMleczna kanapka jest bardzo popularna wśród mniejszych i większych łasuchów, istnieje wiele przepisów na ciasta przypominające smakiem lub wyglądem ten smakołyk. Śmietankowa kanapka należy do tej drugiej kategorii, gdyż pomijając wygląd, różni się znacznie od dostępnej w sklepach przekąski.Masa, którą przełożyłam kanapkę, to połączenie śmietanki 30% oraz piany z białek. Po schłodzeniu ma ona lekką, piankową konsystencję.Kakaowy biszkopt(...)lodówce, już po 1-1,5 godz. masa tężeje i nadaje się do krojenia- kroić ostrym nożem, by uniknąć kruszenia się biszkoptu- ciasto należy przechowywać w lodówce Z podanego przepisu wychodzi 10-12 kanapek, w zależności od tego, jakiej wielkości kawałki będziemy kroić. Masa jest delikatna w smaku, dobrze harmonizuje z kakaowym biszkoptem. Można wzbogacić ją o dodatkowy składnik (owoce
Smakołyki BerenikiCiągle powiększającą się grupę serników na moim blogu poszerzę dziś o przepis na sernik brzoskwiniowy. Jest to sernik ciężki i bardzo wilgotny. Z racji, że do większości ciast staram się dawać niezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej(...)oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik brzoskwiniowy Składniki:ciasto kruche80g mąki pszennej40g masła lub margaryny40g cukru pudru1 żółtkomasa serowa400g twarogu 3-krotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka300g brzoskwiń z puszki60g masła3 jajka100g cukru pudruskórka otarta z niedużej cytryny2 łyżki mąki ziemniaczanejmus brzoskwiniowy2 łyżki masła6 łyżek syropu brzoskwiniowego
Smakołyki Berenikipory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie pozostaje nic innego, tylko skusić się, a później delektować smakiem.Deser przyrządziłam w dwóch pucharkach dla mojej dwuosobowej rodzinki, więc(...)jeśli u Was jest ona liczniejsza, należy zwiększyć ilość składników w przepisie. Deser truskawkowySkładniki:7 sztuk okrągłych biszkoptów180g truskawek + cukier do smaku (u mnie bez cukru)250g mascarpone50g białej czekolady100g śmietanki 30%1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie:- na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek)- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę
Smakołyki Bereniki