 Zupa rybna 261
Zupa rybna 261bardzo daleko, dlatego mało prawdopodobne by mięsne przepisy pojawiły się na tym blogu ;) Jeśli chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka
pyszne zdrowości Zestawienie - zimna płyta na świąteczny lub sylwestrowy stół (12 propozycji) 876
Zestawienie - zimna płyta na świąteczny lub sylwestrowy stół (12 propozycji) 876Okres Świąt Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilijne, postne dania. To również ciasta, sałatki, pieczone mięsa i wędliny oraz przystawki serwowane w dwa pozostałe dni. To stoły uginające się od pyszności i niepohamowana chęć niejednej gospodyni/gospodarza do zaskoczenia i oczarowania bliskich nowym daniem, które jest nie tylko smaczne, ale także efektownie wyglądające! W dzisiejszym zestawieniu chcę pokazać jak prosto możemy
Kolorowy Przepisownik WIGILIA – CZEGO NIE MOŻE NA NIEJ ZABRAKNĄĆ? 7252
WIGILIA – CZEGO NIE MOŻE NA NIEJ ZABRAKNĄĆ? 7252Mimo iż każdy region polski dorobił się własnego wigilijnego menu, to istnieje kilka składników i potraw, z których nie obejdzie się żadna wigilia. Artykuł WIGILIA – CZEGO NIE MOŻE NA NIEJ ZABRAKNĄĆ? pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE Śledź z jabłkiem pod śmietanową pierzynką 571
Śledź z jabłkiem pod śmietanową pierzynką 571Wyśmienity sposób na wigilijnego śledzia Przepis na tego śledzia zapożyczyłam z książki "Polskie Jabłka" autorstwa Joanny Tołłoczko wydanej przez Wydawnictwo REA-SJ . Zainteresowanych bardziej detaliczną opinią odsyłam do mojego wcześniejszego posta: Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta . Oryginalna receptura przewiduje użycie 6 filetów śledziowych, ale ja wolę zwykle mieć na świątecznym stole kilka
Grunt to przepis! Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci 33802
Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci 33802Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! :) Jeśli szukacie więcej przepisów na świąteczne dania to zapraszam tutaj: Potrawy wigilijne – przepisy. Zaś przekąski i inne dania na Sylwestra znajdziecie tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – Składniki: ok. […] The post Ryba
Kulinarne Przeboje Słoikowa sałatka śledziowa w ketchupie 493
Słoikowa sałatka śledziowa w ketchupie 493słoiku na przemian. Zalewa + śledzie + zalewa + śledzie - aż do wyczerpania składników. Tak przygotowaną potrawę zrobiłam wczoraj. Na wigilię wyciągnę ze słoika i podam na wigilijnym stole
W Moim Magicznym Domu aromatyczny śledź po litewsku 269
aromatyczny śledź po litewsku 269śledź po litewsku Śledź, to obowiązkowy gość na wigilijnym stole. Dlatego dziś, pragnę podzielić się jeszcze jednym sposobem na przyrządzenie tej pysznej ryby. składniki 350-400 g filetów śledziowych z zalewy 1 spora cebula dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ok 20 g) 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki
Miód i pieprz Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem 252
Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem 252sokiem z cytryny. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, zielem angielskim i cynamonem. Sałatkę wygładzamy łyżką, dekorujemy szczypiorem i wstawiamy do lodówki. Sałatkę śledziową z ziemniakami, cebulą i szczypiorem podajemy podczas wigilijnej kolacji lub w świąteczne dni. Śledzie są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki temu pozytywnie wpływają na prawidłową prace naszego mózgu, serca oraz wzroku. Pomagają obniżyć ciśnienie
My Chcemy Jeść wigilijna kapusta z suszonymi grzybami 238
wigilijna kapusta z suszonymi grzybami 238kapusta z suszonymi grzybami W bardzo wielu domach na wieczerzy wigilijnej zagości kapusta z grzybami. Tak będzie również i u mnie, dlatego dziś pragnę podzielić się swoim przepisem na to danie. Potrawa ta jest wyjątkowo prosta, a cały sekret smaku polega na użyciu składników o jak najwyższej jakości
Miód i pieprz Pieczone jabłka faszerowane masą makową 203
Pieczone jabłka faszerowane masą makową 203Została Wam masa makowa i nie chcecie już piec następnego makowca? Albo nie macie pomysłu na deser? Polecam pieczone jabłka nafaszerowane masą makową. Deser ma bardzo wigilijny charakter, pachnie i smakuje świętami. Nadaję się do podania na co dzień i od święta. A jaki zapach rozsiewa w domu podczas pieczenia
To co kocham Świąteczne porządki 178
Świąteczne porządki 178sprzątać, bo nikt mnie nie odwiedzał akurat w te dni. W tym roku robię u siebie i Wigilię, i Drugi Dzień Świąt. Mam prawdziwą choinkę w doniczce. I gwiazdę wigilijną zrobioną na warsztatach z Kasią z DIY, i kalendarz adwentowy. Nie mówiąc o wielkiej skarpecie na prezenty. Byłam chyba na 100 warsztatach dla blogerów o tym, co ugotować na Wigilię
Ugotowane pozamiatane Sałatka śledziowa 374
Sałatka śledziowa 374Typowo świąteczna sałatka, która zdecydowanie wyróżnia się smakiem i zostaje w pamięci na długo! Jedna z lepszych sałatek śledziowych jakie jadłam, w tym roku obowiązkowo na wigilijnym stole. Składniki: 500g ziemniaków 400g śledzi matjasów z solanki 3 duże ogórki kiszone (ok. 300g) 4 jajka 1 cebula szalotka 1 duże jabłko lub dwa średnie (ok. 300g) sos 200g majonezu 200g
Gotowanie i blogowanie Pierogi z kaczką, kaszą gryczaną i żurawiną. 282
Pierogi z kaczką, kaszą gryczaną i żurawiną. 282więc pozwólcie, że podążę za trendami i podzielę się z Wami przepisem na pierogi, które ostatnio przygotowałam. Może nie jest to propozycja potrawy na stół wigilijny, przynajmniej nie dla tradycjonalistów. Polecam jednak wypróbować to danie, bo nadzienie z mięsa kaczki, kaszy gryczanej oraz żurawiny jest bardzo dobre. Zostały nam już ostatnie sztuki, ukryte w czeluściach zamrażarki. Mam nadzieję, że pozostaną
zadanie-gotowanie Kruche babeczki z nadzieniem makowym 200
Kruche babeczki z nadzieniem makowym 200też za sprawą gotowej masy makowej w puszcze (nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać ją samemu). Najlepiej przygotować je max. 1 dzień przed Wigilią (lub w wigilijny poranek), aby cieszyć się ich smakiem i świeżością przez wszystkie świąteczne dni. Do ich wykonania nie potrzeba specjalnych umiejętności, a efekt murowany :) Jedynym warunkiem ich wykonania jest posiadanie metalowych foremek
MyCookBook.pl