UWAGA!!! Takie galaretki można przygotować z dowolnego soku i dodatków, należy tylko pamiętać o proporcji 100 ML PŁYNU = 1 ŁYŻECZKA ŻELATYNY. Na pewno pyszne będą te zrobione z kompotu wigilijnego!!! * dostępny w sieci sklepów Netto
Malinowo w kuchnikażdej postaci i bardzo często wykorzystuję je przy kucharzeniu. Stąd koniecznie umieściłam je we świątecznym jadłospisie . Rodzina z entuzjazmem zajada się wtedy jabłkowymi specjałami , oczywiście oprócz tradycyjnych potraw wigilijnych typu barszczyk, karp smażony czy pierogi z grzybami. Z jabłkiem w ręku w kuchni nigdy nie pobłądzę, a domownicy jabłkowe wiktuały zawsze z chęcią skosztują. To zasada której trzymam się wiernie
Grunt to przepis!Przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Po czym dodać do śledzi, wymieszać i ułożyć ciasno w słoikach. Wstawić do lodówki na jeden dzień i możemy podawać na stół Wigilijny
Tradycyjna Kuchniawww.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/tort-bezowy-xmas-wreath-meringue2-1170x874.jpg Po ogromnym sukcesie „ Wigilijnego wieńca bezowego „, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do niego świąteczne owoce leśne w żelu (o tej porze używam mrożonych), które zagotowuje w naparze herbacianym właśnie z owoców leśnych. Dzięki temu w sposób naturalny wzmacniam smak samych owoców. Owoce aromatyzuję ciemnym rumem, cynamonem
Moja Delicjaostatni moment aby samodzielnie zakisić buraki do wigilijnego barszczu. Znalazłam w książkach kilka przepisów. Zrobiłam zupełnie inaczej. Brakowało mi w nich przypraw. I tak dzisiaj przedstawiam własnoręcznie wykonany zakwas. Składniki: 1 ½ kg buraków czerwonych ( po obraniu ) 2 jabłka ( kwaśne ) 4 ząbki czosnku Kawałek korzenia chrzanu ( ok. 4 cm ) 1 kromka pumpernikla 3 l wody 3 łyżki soli ( płaskie ) Wykonanie: Buraki
Smaki EwyDziś przybywam do Was z nowym, wypróbowanym na moich domownikach, przepisem na pieczonego łososia. Tym razem uszlachetniłam jego smak panierką orzechową, dzięki czemu jeszcze bardziej zyskał na smaku. Na Wigilijnym stole na pewno zrobi furorę ;) Składniki: 500 g łososia filet sól,pieprz 3 łyżki musztardy miodowej pół kostki masła 1 łyzka soku z cytryny 1 łyżka miodu 5 łyżek bułki
Z Majeczką w kuchnitatarski to chyba najlepszy towarzysz dla różnego rodzaju wypiekanych na świąteczny stół mięs. Idealnie łączy się ze schabem, mięsem z grilla, ale można go też podać na wigilijny stół, bo przecież śledzie w sosie tatarskim to niemalże klasyka. Nie warto sięgać w sklepie po słoik z sosem tatarskim, można zrobić go bardzo szybko w domu, a ten własnoręcznie wykonany
Eat me! Fit me!tego nadzienie jabłkowe o wyraźnie waniliowym aromacie. Jak dla mnie ideał, a dodam, że jabłeczniki wcale nie należą do moich ulubionych wypieków. Ostatnio upiekłam ją na spotkanie wigilijne w przedszkolu i tam też cieszyła się powodzeniem :) Było mi niezwykle miło z tego powodu. Mam nadzieję, że udało mi się Was przekonać do tego deseru. Polecam na święta, nie będziecie żałować
zadanie-gotowanieOpis: Oprócz tradycyjnego barszczu wigilijnego polecam również trochę inną formę, czyli zupę krem z buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKompot z suszu to nie tylko tradycyjny wigilijny napój. Po sycącej kolacji wspomoże trawienie i wspaniale ugasi pragnienie. Niesamowicie pachnie i smakuje. Warto przygotować go nie tylko w święta. Składniki: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych gruszek 100 g suszonych śliwek 2 łyżki miodu 5 goździków laska kory cynamonu 1 pomarańcza sok z cytryny Przygotowanie: Suszone owoce wkładamy
Smakowity Blog Kulinarnysamym kształcie (u mnie akurat kwiatki) w 5 rozmiarach, możecie również zrobić w kształcie gwiazdek. A poszczególne rozmiary połączone lukrem :) Takie choinki stanowią piękną dekorację na każdym wigilijnym stole :) Składniki: 3 szklanki mąki, 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 opakowania lukru klasycznego białego
Aga w kuchniPyszne słodkie danie wigilijne, nie wiem czy takie znacie, ale ja bardzo je lubię. Najlepiej smakuje z domowym makaronem. SKŁADNIKI makaron nitki 1 szkl. maku 4 łyżki miodu 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek WYKONANIE Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Mak płuczemy, przelewamy gorącą wodą. Osączamy i 2 razy mielimy przez maszynkę
słodki bratekOdkąd pamiętam, to właśnie barszcz grzybowy gościł na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Choć część osób (być może nawet zdecydowana większość) przygotowuje na ten uroczysty wieczór barszcz czerwony z uszkami, to u mnie króluje ON. Gotowany na całych kapeluszach borowików i podgrzybków, cebuli oraz z niewielkim udziałem włoszczyzny (w porównaniu do innych zup), zabielany śmietaną. Bardzo esencjonalny. Podczas gotowania
MyCookBook.plkońcu doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić i docukrzyć. W czasie duszenia kapusty ugotować w osolonym wrzątku makaron. Odcedzić i wymieszać z gorącą kapustą. Można również podać do ryby wigilijnej
Czerwień i błękitKażdy, kto lubi rybę po grecku (Grecy wybaczcie), powinien polubić również taką wersję ryby na zimno w pomidorowym sosie. Dla mnie jest to hit wigilijnego stołu. Uwielbiam kluski z makiem i wielkim sentymentem darzę zupę z suszu owocowego (kiedy ostatnio ją jadłem?), ale taką rybę mógłbym zjeść w pojedynkę nie pozostawiając nikomu ani okruszka (czy ryby mają okruszki?). Oczywiście, tylko
zadanie-gotowanie