 Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1076
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1076Uwielbiam wigilijny barszcz, dlatego podczas planowania świątecznych przepisów musiałam wymyślić jakieś fajnie paszteciki ze śródziemnomorskim twistem. Paszteciki z ciasta filo są proste i szybkie w przygotowaniu. Chrupiące na zewnątrz, w środku kryją pyszny farsz zrobiony z pieczarek, szpinaku i czerwonej soczewicy, który doprawiłam nieco po arabsku. Do przygotowania pasztecików wykorzystałam sprzęt kuchenny, który otrzymałam od marki Ambition . We wpisie
Chilli Czosnek i Oliwa Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 215
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 215bezglutenowym spodzie z mąki kukurydzianej i ryżowej oraz dodałem sporo suszonych śliwek, których słodycz fajnie przełamuje smak. Myślę, że ta tarta z kapustą kiszoną może być świetnym daniem na wigilijny stół, dlatego postanowiłem dłużej nie czekać i już dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem. Może zagości i u Was wśród tradycyjnych 12 potraw? ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy
Food Square ŚLEDZIK POD PIERZYNKĄ 559
ŚLEDZIK POD PIERZYNKĄ 559folią. Oczywiście składniki możemy dowolnie komponować...często dodaje się również buraczki ugotowane i też pysznie wychodzi,jeszcze lepiej wygląda ( niestety do czasu aż buraki nie puszczą soku). Polecam na wigilijny stół,można zrobić dzień wcześniej
Niespełnione zdolności kulinarne Wigilijny bigos z kapusty i soczewicy 213
Wigilijny bigos z kapusty i soczewicy 213patalni 5 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki sosu sojowego (ciemny) po pół łyżeczki wędzonej papryki, majeranku i pieprzu chlust oliwy Jak przygotować kapustę wigilijną z soczewicą? Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3-4 godziny (a najlepiej na noc). Jeśli nie ma w nich ziarenek piasku, możemy je potem ugotować w wodzie, w których się
Ugotowane pozamiatane Samosy z masą makową i śmietankowym dipem 317
Samosy z masą makową i śmietankowym dipem 317Takie pierogi możemy postawić na wigilijnym stole. Aromatyczne i łatwe w przygotowaniu idealnie wpasują się w świąteczny klimat. Składniki ciasto 2 szkl mąki 50 g masła szczypta soli ok. 1/2 szkl masa makowa 100 g maku 400 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny dip 2 łyżki serka mascarpone
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Pierniczki ala norymberskie 187
Pierniczki ala norymberskie 187jeszcze nie do końca ten smak, który chciałam odzwierciedlić. W całym mieszkaniu zapachniało piernikowo, a skoro o zapachach mowa to święta dla mnie oprócz korzennych przypraw, zapach wigilijnych potraw, pomarańczy i choinki. To również aromat dobrej kawy, tak moi drodzy kawy, bo ja bez niej nie wyobrażam sobie świąt. Czas wtedy zwalnia, można usiąść z bliskimi i leniwie delektować
Cynamonowe szczęście Błyskawiczny piątek - Moskole 210
Błyskawiczny piątek - Moskole 210przygotować coś na szybko i będą to moskole czyli placki pieczone na blasze. Moje będą co prawda smażone i podam je z dodatkiem sosu grzybowego. To doskonałe danie na wigilijną kolację. Zapraszam! Składniki : * 500g ugotowanych ziemniaków * 250g mąki pszennej * 1/2 szklanki kefiru * 2 jajko * sól, pieprz * olej do smażenia Przygotowanie : Ziemniaki przecisnąć
Magiczne Życie Marty Sos grzybowy świąteczny z grzybów suszonych 191
Sos grzybowy świąteczny z grzybów suszonych 191grzybowy z leśnych grzybów suszonych to podstawa na moim wigilijnym stole. Idealnie komponuje się z gołąbkami :) Składniki: 5 dag suszonych grzybów sól do smaku 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki gęstej śmietany pieprz do smaku papryka mielona ostra do smaku Wykonanie: Grzyby zalać wodą i zostawić na noc. Następnie dolać 1 szklankę wody, dodać
Tradycyjna Kuchnia Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem 195
Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem 195masie można zastąpić miodem, jednak ma to wpływ na konsystencję masy. Gdzie można wykorzystać masę z maku o ile nam pozostanie? U nas sprawdza się doskonale jako nadzienie pierogów wigilijnych. W męża domu na wigilię jadło się właśnie pierogi z makiem. Sprawdzi się również do klusek z makiem, makiełków, drożdżówek. Hmm ma wiele zastosowań i nie miejcie złudzeń, nie zostanie
Mieszam w Garnku Dorsz w cieście z porem 334
Dorsz w cieście z porem 334Polecam taką rybę na wigilijnym i nie tylko stole. Jest bardzo dobra, a najlepsza na ciepło. Wbrew pozorom robi się ją prosto.Zamiast dorsza można użyć innej ryby. zaczyn: 3 łyżki mąki pszennej typ 500 1/3 szklanki wody letniej szczypta cukru 1 dkg drożdży ciasto: 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej typ 500 zaczyn 1/3 łyżeczki soli farsz
wesoła kuchnia Pierogi z kurkami i fasolą 206
Pierogi z kurkami i fasolą 206Wigilijne pierogi z kapustą, kurkami i fasolą. Pierogi tradycyjnie królują w moim domu na święta. Zajadam się nimi nie tylko w wigilię. Tylko raz w roku tak mi smakują. Ciasto jest cieniutkie, delikatne a farsz jest ich dopełnieniem smacznym. ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki gorącej wody farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 1 szklanka
wesoła kuchnia Babeczki makowe - mini makowce 289
Babeczki makowe - mini makowce 289Przed nami spotkania wigilijne, szkolne i przedszkolne jasełka, "wigilie" w pracy i pytanie - co przygotować na taką imprezę, żeby było smacznie, szybko i wygodnie. W końcu w większości nie są to zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia
Kulinarne Inspiracje Paszteciki z łososiem i jarmużem 353
Paszteciki z łososiem i jarmużem 353alternatywa dla tradycyjnych pasztecików. Myślę, że przekonają się do nich nawet Ci, którzy za rybami specjalnie nie przepadają. W połączeniu z jarmużem paszteciki smakują wyśmienicie i będą świetnym uzupełnieniem wigilijnego stołu. Do tego mam dla Was przepis na IDEALNE CIASTO DROŻDŻOWE, które wykorzystałam w ciągu ostatnich kilku dni przygotowywałam kilkukrotnie. Polecam! Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe: 500 gram mąki pszennej
Mango Papaja Pierogi z kapustą i grzybami 238
Pierogi z kapustą i grzybami 238Przepis na tradycyjne, wigilijne pierogi z kapustką i grzybami. Nie byłabym sobą gdybym nie wspomniała, że uwielbiam święta i już nie mogę się ich doczekać :) Cała rodzina razem, zapach choinki, prezenty i przepyszne jedzenie! Po prostu idealnie :) Składniki: FARSZ kapusta kiszona 0,5 kg suszone grzyby duża garść cebula 4 szt. ziele angielskie 5 szt. liść laurowy 4 szt. sól
Kuchnia Viki Uszka z grzybami wigilijne 195
Uszka z grzybami wigilijne 195wyobrażam sobie wigilijnego menu bez uszek z grzybami! Ciasto: 350 g mąki typ 500 35 g masła 200 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Farsz: 100 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła ½ łyżeczki majeranku Sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie
Tradycyjna Kuchnia