przepisy na wielkanoc - 10514 przepisów (strona:90/701)

Domowa Masa Marcepanowa 110

Masa marcepanowa jest składnikiem wielu ciast i deserów. Kojarzy się ze świętami, zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. W niektórych sklepach znajdziemy gotowe masy marcepanowe, jednak dlaczego nie zrobić jej w domu skoro proces jej powstawania nie jest skomplikowany. Poza tym domowa masa marcepanowa nie ma konserwantów i z pewnością jest zdrowsza niż ta "kupna".Masa Marcepanowa - Składniki

Słodka Strona
Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży 130

jeden z najlepszych mazurków jakie jadłam. Słodycz marcepanu i konfitury z róży przełamana gorzką czekoladą nadaje ciastu idealnego smaku i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Polecam na Wielkanoc. Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży - Składniki:ciasto:120 g mąki pszennej80 g mąki krupczatki100 g zimnego masła75 g cukru2 żółtkałyżka śmietanypół łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyodrobina soliok

Słodka Strona
Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 170

każdemu wychodzą bez problemów. Ja bardzo często wyciągam z piekarnika wspaniałe zakalce, które doprowadzają mnie do rozpaczy. Nie poddaję się jednak, i dzielnie próbuję od czasu od czasu.Niedługo Wielkanoc, nie można więc nie myśleć o babce. Babcia robiła drożdżową, Mama kisielową, a ja...? Jeszcze nie wiem, nie zdecydowałam się. Może kiedyś uda mi się znaleźć przepis, który wszystkich oczaruje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka budyniowa 279

czekoladą i posypana cukrowymi perełkami - zgodnie z założeniem, synek koleżanki był zachwycony i się zajadał. My zresztą też - tej babce bowiem nie można się oprzeć. Można ją upiec na Wielkanoc, ale idealnie sprawdzi się też jako niedzielne ciasto - taka uniwersalna z niej babka. Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem, nie zmieniałam nic, poza polewą. Babkę można też polać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pascha migdałowa - zupełnie wyjątkowa 195

Paschę przygotowuje się raz do roku, właśnie na Wielkanoc. Tradycja ta pochodzi zza wschodniej granicy, bardzo tam popularna, zdobyła też serca Polaków. U mnie w domu pasch się nie robiło, możliwe, że za bardzo na zachód mieszkamy, żeby i do nas tradycja ta dotarła. Wcześniej gdzieś coś na ten temat słyszałam, ale nie zawracałam sobie tym specjalnie głowy. Dopiero

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Schab ze śliwkami i morelami 223

patelni sprawia, że w mięsie zamykają się soki i schab jest bardziej soczysty.Z dodatku marchewki i szalotek można zrezygnować.Szalotki można zastąpić małymi, białymi cebulami.Źródło przepisu: Pyszna Wielkanoc Tvn Style

Gospodyni Miejska
Jajka w sosie tatarskim 209

Jajka w sosie tatarskim...Gęsty, śmietanowo-majonezowy sos.W nim zatopione: groszek, ogórki i pieczarki konserwowe.A na wierzchu liliowe połówki jajek.Pyszna ozdoba stołu!Polecam nie tylko na Wielkanoc! Składniki:6 jaj ugotowanych na twardo;200 g pieczarek konserwowych (waga netto, po odsączeniu);Puszka groszku konserowego (waga netto, po odsączeniu 240 g);5 średnich ogórków konserwowych;3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany

Gospodyni Miejska
Miseczki chlebowe, chlebki do żurku i innych potraw 208

Zaczyna pachnieć wiosną, święta tuż tuż.Czas kompletowania meni na Wielkanoc. Jedną z tradycyjnych zup jest żurek podawany na talerzu lub w miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :) Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram

Basia w kuchni
Żurek na domowym zakwasie 168

żurek w torebce ale skład jest przerażający. A czy jakiś proszek może wygrać z domową zupą ...? Moim zdaniem nie! Przygotowanie też nie trwa długo. U mnie w domu na Wielkanoc zajada się żurek podany z ugotowanym jajkiem i oczywiście podstawa to biała kiełbasa.SKŁADNIKI :na zupę ok 2,5-3 litrową przepis autorskibiała surowa 4-5 szt marchew

Basia w kuchni
TARTA A'LA MAZUREK 206

Wielkanoc to musi być i mazurek..kajmakowy,słodki, u mnie w domu nie każdy za nim przepada, ale tradycji musi stać się zadość więc wymyśliłam tartę pół na pół  z kajmakiem, każdy znajdzie kawałek dla siebie. Zrobiłam ją a'la mazurek!Składniki:puszka masy makowej Bakallandmorele suszone Bakallandżurawina suszona Bakallandmigdały Bakallandpiana z 3 jajekpól puszki masy kajmakowejspód

Z Majeczką w kuchni
ŻUREK CHRZANOWY 125

Żurek na Wielkanoc być musi, jeśli nie podaję tradycyjnego w chlebie, to robię taki chrzanowy. Aromatyczny, pyszny..Składniki:na 4 osoby:1kg białej kiełbasy surowej20 dag wędzonego boczku3l wody pęczek włoszczyzny5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis750 ml zakwasu na żurekmajeranek3 ząbki czosnku3 cebulekilka łyżek oleju rzepakowegośmietana do zabielenia-ok.2 łyżekpół małego słoiczka chrzanu tartego

Z Majeczką w kuchni
DROŻDŻOWE BABECZKI DO ŚWIĘCONKI 161

Każdego roku przed Wielkanocą, mieszkając jeszcze w PL  ,piekłam małe drożdżowe babeczki do święconki. Babeczek było zawsze tyle, że obdarowywałam nimi rodzinkę i znajomych :)  A, że ostatnio nabyłam fajne, nieduże foremki do takowych babeczek - postanowiłam zrobić "próbę" przed wielkanocną i sprawdzić, czy nie wyszłam z wprawy. Babeczki wyszły pyszne! Puszyste, pachnące cytryną i skórką pomarańczową, której do ciasta

Walijskie Pichcenie
Sernik Wielkanocny 121

Łatwy i puszysty sernik na Wielkanoc od Aniołów;)Składniki na ciasto; 25 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy, 1 budyń waniliowy, 40 dkg cukru, aromat migdałowy, Wykonanie;Margarynę utrzeć

Anioły w kuchni
Ciasto drożdżowe z kruszonką 165

sobą składniki na kruszonkę do momentu aż zrobią się grudki.Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.    źródło; Wielkanoc przy rodzinnym stole

Anioły w kuchni
Kwadratowe jajka - niepowtarzalna okazja dla blogerów. 84

swoim blogu, proszę o kontakt  w komentarzach. Oprócz korzyści materialnych, firma w ramach promocji dostarczy każdemu blogerowi,  trzy  kwadro-wytłoczki takich jajek. Jak znalazł na Wielkanoc. Pozdrawiam,Christopher

Kulinarny karnet Christophera