przepisy na wielkanoc - 10514 przepisów (strona:81/701)

MARYNOWANE JAJKA 145

grzyby...marynujemy też ryby, które wspaniale wychodzą z octu...marynujemy warzywa...dlaczego by nie zamarynować jajek? Ja marynuję i polecam każdemu, pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom, polecam wypróbować przy okazji Wielkanocy Składniki: jajka- ilośc wg potrzeby 2   szkl wody 1/2 szkl octu 1 łyżka soli 8 ziaren pieprzu ang 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela ang 2 ostre papryczki- jeśli

Z Majeczką w kuchni
Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy 378

Wielkanoc na talerzach u Nas zawsze pojawiają się klasyczne jajka na twardo z majonezem i jajka faszerowane na różne sposoby. Jajeczne nadzienie to często szynka , żółty ser , wędzony łosoś bądź pieczarki – wszystko bardzo smacznie i efektowne. Tym razem poniosła mnie jednak fantazja, na świąteczne śniadanie postanowiłam przygotować koreczki, trochę niezwykłe: Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowy koszyk Wielkanocny 159

Boże Narodzenie powstał domek z piernika to i na Wielkanoc powstał koszyk drożdżowy. Długi czas przymierzałam się do ozdób na chleb z "martwego ciasta " wykorzystuję się je do ozdabiania chleba, oraz tworzenie wszelkich inspiracji. Ciasto to nie rośnie podczas pieczenia przez co daje nam wiele możliwości twórczych. Dziś nastąpiła jego premiera:)) Do świąt już kilka dni, więc dziś postanowiłam zrobić

Basia w kuchni
Chłodnik rzodkiewkowo-ogórkowy 116

warzyw. Całość zalewamy jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły.  Jeśli chcecie podać taki chłodnik na Wielkanoc, proponuję dodać do niego ugotowane na twardo przepiórcze jaja

W poszukiwaniu inspiracji
Babka zebra 126

Wielkanoc nie może zabraknąć babki Tym razem proponuję nieco lżejszą od tradycyjnej wersję babki na wodzie mineralnej. Składniki (na małą blaszkę albo keksówkę): 3 jajka 260 g mąki tortowej łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 110 ml oleju 180 ml wody gazowanej 2 łyżeczki kakao Przygotowanie Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy

e-PrzepisyKulinarne
MAZUREK KAJMAKOWY 143

MAZUREK KAJMAKOWY Zawsze przed Wielkanocą spotykam kogoś, kto "nie lubi mazurka". I w sumie się nie dziwię, jeśli ktoś miał możliwość skosztowania tylko i wyłącznie kupnych mazurków. Zupełnie zaś nie rozumiem jak można nie lubić pysznego, kruchutkiego, DOMOWEGO mazurka z nadzieniem, które za każdym razem może być inne?:))) Toż to czysta rozkosz!:D Dziś podam Wam przepis na najlepsze kruche

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka pomarańczowa bez masła 162

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Za nami niedziela palmowa, która rozpoczęła Wielki Tydzień. Nic więc dziwnego, że zaczynacie szukać świątecznych propozycji. Na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na serniki, babki czy makowce . Dziś do tej listy dodam znakomitą i aromatyczną babkę pomarańczową. Bez masła i z małą ilością mąki. Do tego wszystkiego bardzo prostą. Jeżeli jeszcze nie wybraliście przepisu

Słodkie Przyjemności
Prawdziwe zimne nóżki - galert, studzienina 245

zawsze kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi. W niektórych rejonach Polski to danie nazywa się galert albo studzienina. W moim rodzinnym domu robiło się je przede wszystkim właśnie na Wielkanoc , w dużej misce, a potem przed podaniem kroiło na trójkątne części. Niewiele w nich było mięsa bo nie w tym tkwi ich urok. Nie dodawano też warzyw - żadnych marchewek

Smaczna Pyza
Babka z ajerkoniakiem (advocaatem) 233

Babka z ajerkoniakiem (advocaatem) Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc najwyższy czas pomyśleć nad wypiekami, które pojawią się na świątecznym stole. Tegoroczne propozycje rozpoczynam od prezentacji niezwykle dobranej pary - Babki z Advocaatem. Babka z dodatkiem likieru jajecznego wyszła bardzo delikatna. W jej składzie nie ma masła, jest olej. Dzięki temu jest bardzo puszysta i lekka, a do tego dłużej zachowuje

Pełny talerz
Śledzie z truskawkami i sosem koperkowym 429

roku na Wielkanoc mamy dla Was niecodzienne połączenie: słony śledzik ze słodkimi truskawkami :) Inspiracją były dla nas śledzie serwowane przez Ambasadę Śledzia podczas karnawałowego festiwalu Najedzeni Fest , który odbył się 8 lutego w Krakowie. Samodzielnie spróbowaliśmy odtworzyć smak, który tamtego dnia podbił nasze podniebienia :) Zapraszamy Was do spróbowania - naprawdę warto! SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 300 g filetów

W kuchni Katie
Babka cytrynowa 139

Babka cytrynowa jest łatwa do zrobienia, bardzo aromatyczna i rozpływa się w ustach. Idealna na Wielkanoc. Babkę pieczemy w formie z kominem (średnica 22 — 25 cm). Nowy post Babka cytrynowa pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Żur na domowym zakwasie 207

Żaden żur nie smakuje jak ten na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Do Wielkanocy zostało jeszcze wystarczająco dużo czasu, by zrobić domowy zakwas. Nie wymaga to zbyt wielu składników, a jedynie czekania, ale wystarczą 3-4 dni. Nie ma uniwersalnego przepisu na żur. W Polsce można znaleźć różne jego odmiany regionalne, jak na przykład żur stryszewski, do którego dodaje się... pieczarki

W SMAK
Babka kokosowa 190

cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach i smak kokosa. Uwielbiam ciasta ucierane, ale babki przygotowuję właściwie tylko i wyłączeni w okresie Wielkanocy, tak mam, nie wiem, czy kiedyś się to zmieni Może z tego powodu, że tak rzadko je przyrządzam, tak bardzo mi smakują. Polecam do wypróbowania, bo jest pyszna.   Składniki

dom-agi.pl
Marmurkowe i marynowane jajka wielkanocne 130

Wiem, że w niektórych domach takie jajka są znane, ale w większości królują pisanki czy kraszanki malowane w tradycyjny sposób. W moim domu po raz pierwszy przygotuję ja na Wielkanoc. Jajka marmurkowe i marynowane to naprawdę ciekawa i smaczna odmiana na świątecznych stołach, bo kto powiedział, że malować można tylko skorupki jajek? :) Zalewa buraczkowa: 3 średnie buraki , 1,5 litra

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy chrzan z cytryną 139

Wielkanoc jednoznacznie łączy się z chrzanem bo i zupę chrzanową trzeba ugotować i ćwikłę zrobić. Jakże jednak lepiej smakuje chrzan własnej roboty niż ten ze sklepu. Wcale nie potrzeba aż tyle pracy, wystarczy mieć teraz dobry blender lub tak jak ja dobrą maszynkę do mielenia mięsa z przystawka do tarcia. Fakt jest taki że wszyscy domownicy płaczą bo olejki eteryczne

Moje Małe Czarowanie