Wiosna i Wielkanoc to czas bab, mazurków, serników i nie może ich zabraknąć na naszych stołach. Dziś moja propozycja to lekka, jogurtowa baba z lukrem pachnącym latem i ogrodem różanym. Zachęcam do wykorzystania na wielkanocnym stole. Baba jogurtowa z różanym lukrem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje
Kulinarne przygody Gatitysmakuje ta babka a co najlepsze jest bezglutenowa i bardzo zdrowa! Dzięki mące z kaszy gryczanej skorupka jest chrupiąca, a środek wilgotny od buraków. Naprawdę gorąco polecam ją na Wielkanoc! *Opis* nawet nie czuje, że rymuje! :) Cykl przepisów słodzonych stewią! Składniki: 4 buraki 265 g mąki gryczanej 4 jajka 6 łyżkek kakao 70 g oliwy z oliwek
CzarnawisienkaIdąc tropem Wielkanocy przedstawiam Wam zapiekanki z jajkiem. Można dodatkowo dodać szynkę, pieczarki, suszone pomidory oraz to wszystko na co tylko macie ochotę. Ja minimalistka wybieram jajo z żółtym serem i szczypiorkiem. Fantastyczne śniadanie, uwierzcie. Składniki: kajzerki ( tyle ile zjemy lub ile mamy gości ) odrobina masła żółty ser jajka szczypiorek Sposób przyrządzenia: Z każdej
pieprzny smaczekŁatwy i puszysty sernik na Wielkanoc od Aniołów;) Składniki na ciasto; 25 dkg mąki, 20 dkg margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, Składniki na masę serową; 1 i 1/2 kg sera mielonego, 15 dkg margaryny, 15 jajek, 1 cukier waniliowy, 1 budyń waniliowy, 40 dkg cukru, aromat migdałowy, Wykonanie; Margarynę utrzeć
Anioły w kuchniwyobraża sobie Wielkanoc bez jajek? A czy ktoś jeszcze pamięta o naszej polskiej tradycyjnej zabawie, gdzie dwie osoby stukają się jajkami trzymanymi w dłoni i wygrywa ten, kogo jajko nie pękło? ;-) W dzieciństwie to uwielbiałam! Teraz tego nie praktykujemy, bo na naszym stole nie ma już ugotowanych jajek w skorupkach. Zastąpiły je jajka faszerowane w różnych odsłonach. Dziś prezentuję jedną
Szefowa kuchnizimno (pikantny) Szybka sałatka buraczana Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną Wielkanocna sałatka z kukurydzy i jajka Sałatka z selera Domowy sos tatarski na Wielkanoc Wiejska kiełbasa gotowana w piwie Pasta z twarożku i czosnku niedźwiedziego
Szybko Tanio SmacznieBiała kiełbasa pieczona na kaszy gryczanej z musem jabłkowo-chrzanowym Na Wielkanoc biała kiełbasa musi pojawić się na stole. Najczęściej podczas śniadania, w żurku lub białym barszczu. Ja proponuję dzisiaj prostą i niezbyt wyszukaną wersję obiadową, ale na pewno smaczną. A smak tego dania jest zależny od jakości białej kiełbasy. Jeżeli kiełbasa będzie prawdziwa, doprawiona majerankiem i świeża, to już
Pełny talerzKrakowa wiele koronowanych głów." Od tamtej pory zaczęła się wieloletnia kariera sękacza w Polsce. Jego pojawienie się na wystawach warszawskich cukierni w otoczce cukrowych kwiatów oznaczało zbliżającą się Wielkanoc. Tradycja ta została przerwana przez II wojnę światową, jednak na Suwalszczyźnie sękacz jest specjalnością do dziś. Sękacz domowy Sękacz jest na pewno ciastem niezwykłym. Prawdziwy pieczony jest na wielkim rożnie. Kolejne
Pełny talerzWielkanoc tuż tuż...i z tej okazji koszyczek ..drożdżowy..piekłam go w zeszłą niedzielę...ale znów będę piekła..polecam..warto poświęcić trochę czasu, a efekt jak widać fajny..Przepis na koszyczek pochodzi z bloga Babeczki Zuzy , która prowadzi akcję wspólnego pieczenia koszyczków wielkanocnych . 4 szkl.mąki 25 g świeżych drożdży 1 szkl. mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru
Moje domowe kucharzenieJuż za tydzień Wielkanoc. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w końcu święta Wielkanocne to radosny czas! Ja upiekłam zielona babkę, która w kulinarnym ujęciu ma być zwiastunem wiosny. Upieczcie koniecznie, by zaskoczyć najbliższych, gdy będą chcieli ukroić sobie kawałek, a zamiast piaskowej barwy, ujrzą
Sajkofanka smakuJest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość...nasz jest marchewkowy. Chcemy Was zachęcić do przygotowanie tego keksu... ...a co na Wielkanoc tez może być; ) Składniki; 4 jajka, 1 szklanka cukru, 4 szklanki startej marchewki, 2 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 1/2 łyżeczki soli, przyprawa do piernika, 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
Anioły w kuchniĆwikła to nieodzowny element polskiej Wielkanocy do jajek, kiełbasy, czy mięsa. A dobra ćwikła to oczywiście przygotowana samodzielnie, domowym sposobem najlepiej takim sprzed 100 lat. A gdzie znaleźć takie przepisy? Oczywiście u prekursorki polskich książek kulinarnych, czyli Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Zapraszam na taki przepis lekko zmodyfikowany. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCoś prostego... coś uroczego... coś co smakuje Świętami Wielkanocy i zaklęte jest w lampce od wina. Taka sałatka wspaniale ozdobi wielkanocny stół jak i będzie smacznym i zdrowym dodatkiem który polecam dla młodszych uczestników śniadania wielkanocnego :). Małe przepiórcza jajka pełne wartości odżywczych wraz z rzodkiewką, kukurydzą, tuńczykiem, roszponką, rzeżuchą i szczypiorkowym majonezem zasmakują każdemu! Dla 1 osoby Czas przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaprzepada za żurkiem czy białym barszczem na Wielkanoc może przygotować taką kremową zupkę chrzanową. Zupkę można podać z ulubionymi dodatkami, u mnie jajko oraz plasterki podsmażonej dobrej wiejskiej kiełbasy. składniki: 1 l bulionu 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki tartego chrzanu, u mnie chrzan luksusowy ze słoiczka Społem 4 łyżki
Monia miesza i gotuje