Wielkanoc to jajeczne święta. Co nie znaczy , że muszą to być połówki jajek z majonezem. Postanowiłam, że w tym roku będą to bardzo małe porcje ( tzn. po 1-2 sztuki z każdego rodzaju) na osobę , ale za to nie tradycyjne. I takimi są te ruloniki. Zawsze smakowało mi połączenie smaku ogórka z jajkiem. Mało pracy - smak idealny- wygląd super. Czytaj
Buniabaje w kuchniWielkanoc to powód do eksperymentów z białą kiełbasą. Musi zawsze być na wielkanocnym stole co nie znaczy, że zawsze musi być w takiej samej formie. Robię parzoną ( taką najprostszą uwielbia moja Mama), pieczoną wg starych receptur ( w miodzie , rozmarynie ,pierniku, piwie).Sprawdziłam, ze dawno- dawno temu dzikie wiśnie były również przyprawą do mięs. Dzikich nie mam - mam ładne mrożone -sprawdzimy
Buniabaje w kuchniMYKITCHEN, tutaj znajdziecie kilka ciekawych nowości. Zapraszam Was do sklepu oraz na FB. Tutaj znajdziecie foremki do tych ciasteczek oraz całą ofertę na Wielkanoc
Magiczne Życie MartyWitam ponownie! :-)Dzisiaj tak jak obiecałam drugi przepis, żeby zdążyć ze wszystkimi przed Świętami!Ostatnio było bardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja śledzika z niewielką ilością miodu
Pora coś zjeśćDzień dobry! Już wkrótce Wielkanoc, więc pora pomyśleć o wielkanocnych smakołykach. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez drożdżowej baby na stole, sądzę, że Wy również, więc bardzo zachęcam do przygotowania jej na świąteczny stół. Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem inna
Pora coś zjeśćDzień dobry! Ten przepis już gościł na blogu w grudniu 2012. Jak ten czas szybko leci! Z okazji nadchodzącej Wielkanocy postanowiłam go odświeżyć specjalnie dla Was. Prezentuję Wam przepyszną, puszystą, wilgotną i delikatną babkę z advocaatem. Zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Dotychczas to ciasto wykańczałam lukrem z soku z cytryny, jednak teraz postanowiłam zaszaleć i lukier przygotowałam również
Pora coś zjeśćbudzi się do życia, kwitną forsycje, drzewa wypuszczają liście, a ptaki już od dłuższego czasu od rana do zmroku uskuteczniają swoje trele. Rozpoczął się kwiecień, a w tym roku Wielkanoc przypada właśnie w tym miesiącu, więc najwyższy czas zaprosić Was na przepisy związane z tymi świętami.W każdym domu zazwyczaj inne ciasta piecze się tradycyjnie na święta wielkanocne, nikt jednak
Smakołyki BerenikiGdybyśmy się już nie spotkali :Wielkanoc już puka do wypucowanych okien.Delikatnie stuka w szybę kolorową palmą.W lewej dłoni kosz do święcenia trzyma,baranek miota się między jej nogami.Bo On już wstał, zbudził się.Radości czas nastał więc!Wszystkim, ale to wszystkim bez wyjątku - WESOŁEGO ALLELUJA! ZIOŁOWA PIECZEŃ RZYMSKA. (musiała, po prostu musiała coś w niej zmienic)500g mięsa mielonego6
W kuchni Karmel-itkiręce pod boki i śmiała się do rozpuku.Jak dobrze, że te chwile nadal się trafiają. Brakowałoby ich, a wtedy wdarłaby się nikczemna pustka.Nie, nie! Na razie to nie grozi. Wielkanocą właśnie nie mogło zabraknąć drożdżowego wypieku. Nie, i już! Nie mau mnie paschy - nie znam jej smaku. Nie występują mazurki. Zawsze, natomiast,króluje babka ucierana, sernik "pokoleniowy
W kuchni Karmel-itkitężeje. W kuchni ruch. Pisanek koszyk stoi na stole, pachnie zielona rzeżucha.Para z żelazka bucha - prasuje się śnieżnobiały obrus. Dzieciaki klejąkartki, wyjadają z miseczki resztki lukru, podkradają jajka. Wielkanoc, już niedługo, już prawie! Cierpliwie czeka za rogiem, kukai wychyla się, sprawdzając jak daleko z przygotowaniami.Okna błyszczące? Mieszkanie pachnące? Gotowi już wszyscy?Nie? Poczeka, ale już przestępuje z nogi
W kuchni Karmel-itkipełni, zupełnie jakby to był styczeń.Śnieg po łydki, na poboczach zaspy do pasa. Termometr wskazuje minusową temperaturę,a na to wszystko śniegu zamiast ubyć, przybywa!Zbliżając się Wielkanoc będzie w tym roku nietypowa. Ze święconką pojedziemy na sankach,a w Lany Poniedziałek woda w wiadrach pozamarza!Nie, nie, nie! Stanowczo mówię nie takiej wiośnie.Pragnę słońca, kwiatów, zieleni! Śniegu
W kuchni Karmel-itkipocie czoła, dokonując ostatnichpoprawek. Okna już umyte, obrusy wyprasowane, baby i serniki upieczone, galarety tężeją, żurstygnie... Jeszcze tylko kilka pozycji ze świątecznego menu i koniec. Można zacząć już ucztować.Wielkanoc, w tym roku, nie rozpieszcza nas pogodą. Zimno, śnieżyce, silny i przeszywający wiatr.Trudno, nie mieliśmy zimy na Gwiazdkę, przyszła więc teraz.Nie, nie będę się dołować paskudną pogodą!Zapraszam na kolejną
W kuchni Karmel-itkiszynka w galarecie, sałatka jarzynowa... A mazurek? O kurrczaczki,a mazurek gdzie?Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc!Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa strucla, tak w te święta obowiązująserniki, babki i mazurki. Jednak zdarza się, że w natłoku obowiązków, po prostu coś wypada z głowy,o czymś
W kuchni Karmel-itkiJakiś czas temu od sklepu internetowego Garneczki otrzymałam formę do masła Kurczak do przetestowania. Długo się zbierałam, ale zawsze coś pilniejszego było do zrobienia. Zrobiłam! Na Wielkanoc jak znalazł, ale nie tylko. W tym roku zimy jako takiej nie było, wirusy szaleją na całego, kolejki w przychodniach, masa ludzi chorych. Czosnek jest niezawodny zarówno w leczeniu przeziębień
Blondynka GotujeNiedługo Wielkanoc, będziemy piec i lukrować babki i ciasteczka, więc tak sobie pomyślałam, że przyda się Nam ten post. Nigdy nie lubiłam robić lukru, jednak w okresie świąt Bożego Narodzenia nie miałam wyjścia jak tylko wziąć byka za rogi i robić lukier i lukrować pierniczki, a pierniczków w sumie upiekłam około tysiąc, więc z lukrem się zaprzyjaźniłam :) Lukier królewski
Blondynka Gotuje