przepisy na wielkanoc - 10514 przepisów (strona:158/701)

Chleb ze słonecznikiem i sokiem jabłkowym 155

ciekawiej, bo do mojego pieczenia dojdzie C. gotujący obiad, a i posprzątać trzeba... Damy radę (grunt to optymizm).Dzisiaj mam dla Was chleb nietypowy, który upiekłam jeszcze przed Wielkanocą.Przepis znalazłam w Brød: 100 lækre opskrifter, i zaintrygował mnie od samego początku: po pierwsze fantazyjnym kształtem (który tak dobrze mi nie wyszedł, ale ponieważ chleb ten powtórzę z pewnością

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort dla Natalki 172

Jeszcze zanim pojechaliśmy do Polski na Wielkanoc, umówiłam się z Karoliną na urodzinki jej córeczki. Co prawda były już niemal dwa tygodnie temu, ale spóźniona impreza była bardzo udana. Były prezenty (które do gustu przypadły bardziej chyba starszemu bratu jubilatki - nic nie szkodzi; ważne, że jakieś dziecko chce się nimi bawić), dużo śmiechu, dobre jedzonko i tort. Ten ostatni przygotowałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielki powrót, czyli najnowsza powieść Carrolla 120

porywa mnie ze sobą; opowiadania, jak dla mnie, są po prostu za krótkie. Czekałam więc nadal. Pod koniec zeszłego roku wydano w Polsce Kąpiąc lwa. Dopiero na Wielkanoc trafiła w moje ręce. Po powrocie do Danii zatopiłam się w lekturze, i po trzech dniach skończyłam ją z szerokim uśmiechem na twarzy. To jest Carroll, jakiego znam, na jakiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 205

Piec w 220 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!I znów weekend... Ja ten czas szybko leci...Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się wiosenne porządki. Czas zakasać rękawy, i zabrać się do roboty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kolorowe tagliolini z cukrem fiołkowym 177

Pomysł na taki kolorowy makaron chodził za mną od dawna a że zbliża się Wielkanoc i czas kolorowania nadchodzi nie mogłam sobie odmówić tej przyjemności :) Połączyłam go wersje bardzo kolorową i wiosenną. Listki pachnących fiołków w połączeniu z cukrem fiołkowym i ten kolorowy makaron ... mniam. Danie pełne pozytywnej energii dla oczu i ducha.Stworzenie kolorowego  makaronu to całkiem fajna zabawa

Basia w kuchni
Życzenia Wielkanocne 131

Serdeczne życzenia Wesołego Alleluja oraz dużo zdrowia i pogody ducha dla wszystkich odwiedzających mój blog. Niech radość Wielkanocy napełni nasze serca nadzieją i obfitością łask od Chrystusa Zmartwychwstałego.Dużo pysznych dań wam życzę

Basia w kuchni
Babka łaciata 364

Prosta babka łaciata, która dosyć często gości na naszych stołach. Puszysta, delikatna, idealna na Wielkanoc Składniki:1 szklanka mąki tortowej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej5 jajek250 g margaryny1 szklanka cukru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 czubata łyżka kakao (ciemnego)kilka kropli aromatu waniliowegoszczypta soliPrzygotowanie:Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę tortową, szczyptę soli, proszek do pieczenia

Oryginalny smak
Jajka faszerowane tuńczykiem i twarogiem 169

Jajka faszerowane możemy zrobić jako przystawkę na imprezę lub ozdobić nimi świąteczny stół. Wielkanoc jest doskonałą okazją, aby przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka i twarożku. Pięknie się prezentują i wyjątkowo smakują Składniki:6 jajek1 puszka tuńczyka130 g twarogu1 łyżka majonezusólpieprzPrzygotowanie:Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół (wzdłuż) i wyjąć żółtka. Tuńczyka odsączyć, dodać żółtka, twaróg, majonez

Oryginalny smak
Przepiórki w boczku 193

goszczą na naszych stołach i nie wszędzie można je dostać, a szkoda… Dania przyrządzone z przepiórek wyglądają i smakują wykwintnie, idealnie pasują na przyjęcia lub udekorowane rzeżuchą na Wielkanoc Składniki:4 przepiórki (tuszki)8 cienkich plasterków surowego boczku8 ziarenek jałowca1 płaska łyżeczka rozmarynu20 g masłaoliwa1/4 szklanki białego wytrawnego winasólpieprzPrzygotowanie:Tuszki przepiórek umyć i osuszyć. Ziarenka jałowca rozgnieść i zmieszać

Oryginalny smak
Tartaletki „Ptasie gniazdka” 166

Wielkanoc tuż, tuż… Moją propozycją na świąteczne wypieki są tartaletki z kremem budyniowym, czekoladowym. Kruche, smaczne, udekorowane karmelowym gniazdkiem i jajeczkami z masy cukrowej. Składniki:Ciasto (na około 11 tartaletek):1 szklanka mąki120 g masła2 żółtka2 łyżki cukru pudruszczypta soliKrem budyniowy czekoladowy (kremu trochę zostanie):2,5 szklanki mleka3/4 szklanki cukru4 żółtka3/4 szklanki mąki1 tabliczka czekolady deserowej

Oryginalny smak
Miodownik z kremem budyniowym. 290

Trudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis

Kuchnia Łukasza
PASCHA - bakaliowy sernik na zimno. 128

wypowiedziałyśmy to samo słowo, czytając sobie w myślach, to odwrotu nie było. Klimat świąteczny (w którym się ostatnio poruszamy, nie wiedzieć czemu) został zachowany, ale z Wigilii przeskoczyłyśmy na Wielkanoc. Przynajmniej nam właśnie tak kojarzy się Pascha. W sumie... czas leci tak szybko. Dzień po dniu mija... i nawet nie wiemy kiedy... Chwila, moment i będziemy ubierać choinkę, a całkiem

Wypisz Wymaluj
ŻYCZENIA WIELKANOCNE 127

WIELKANOC - JAN LECHOŃ Droga- wierzba sadzona wśród zielonej łąki Na której pierwsze jaskry żółcieją i mlecze, Pośród wierzb po kamieniach wąska struga ciecze, A pod niebem wysoko śpiewają skowronki. Wśród tej łąki wilgotnej od porannej rosy, Droga, którą co święto szli ludzie ze śpiewką, Idzie sobie Pan Jezus, wpółnagi i bosy Z wielkanocną w przebitej dłoni chorągiewką. Naprzeciw idzie chłopka

Walijskie Pichcenie
z żurawiną babka z kisieli wiśniowych... 160

smaczną, kisielową babkę upiekłam w ramach wydarzenia które utworzyła Piernikowa Chata -"TUTAJ" "Ciasta na Wielkanoc" Składniki:1 kostka 200 gram margaryny, 1 szklanka cukru, 5 jajek "L", 1 szklanka mąka tortowa, 5 opakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka pianę z białek ubić na sztywnożółtka, cukier, miękki tłuszcz

W Mojej Kuchni Lubię
Jarski pasztet 167

masy wg. kolejności; marchwiowa, selerowa, groszkowa. Pieczemy w kąpieli wodnej ok.70 minut w temperaturze 180 stopni. Pasztet ostudź i włóż na kilka godzin do lodówki.     Źródło "Wielkanoc przy rodzinnym stole

Anioły w kuchni