przepisy na wielkanoc - 10514 przepisów (strona:156/701)

Buraki ćwikłowe z chrzanem-zimowe zapasy 119

Jak co roku jednorazowo musze zagospodarowac wieksza ilosc burakow i jak co roku robie po prostu buraczki cwiklowe z chrzanem.Swietny dodatek do dan obiadowych lub na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tostowe muffinki z przepiorczymi jajkami i szpinakiem-Czym kusza perlicze jajka? 113

Handel bombarduje nas zewszad kolorowymi jajkami i zajacami- Wielkanoc zbliza sie wielkimi krokami.Coraz czesciej tez w naszym menu pojawiaja sie jajka.Jesli spojrzymy na nie z perpektywy wiosny i zblizajacych sie swiat nic dziwnego ,ze nabieraja nowego smaku.A jesli beda to jeszcze przepiorcze  jajeczka ?Czy wiecie ,ze przepiorcze jaja sa duzo zdrowsze i smaczniejsze od naszych kurzych codziennych? Moze wlasnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik chałwowy z tahini-nowa ulepszona wersja 160

Sernik to krol wszystkich wypiekow w naszym domu.Niezalezmie od pory roku ,serniki pieke namietnie.Zmieniaja sie tylko dodatki.Ani Boze Narodzenie ani Wielkanoc bez sernika nie moga sie obyc.Na pytanie ,co upiec na niedziele maz niezmiennie odpowiada:sernik.Dzis najlepszy ze wszystkich sernikow jakie ostatnio upieklam.Po zakupieniu ogromnego sloika tahini w tureckim sklepie ,zrobieniu hummusu ,musialam do czegos go jeszcze spozytkowac.Tak wyladowal

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto cynamonowe kringel estoński 116

tego, że już po Wielkanocy jak temperatury wciąż przypominają Boże Narodzenie…  Mam dość tej zimnicy… Obiecuję sobie, że – o ile będzie w tym roku ciepło – to ani razu nie będę marudzić, że jest za ciepło Tylko niech już się ociepli! Jakiś promyczek nadziei się pojawił, bo mimo zimna już kilka godzin dzisiaj świeci słońce i gdybym

UgotujmyTo.pl
Bułeczki maślane z szafranem. Lussekatter. Wypiekanie na śniadanie 212

żeby bułki nie były specjalnie słodkie a poza tym zamiast części mleka dodałam twarożek dzięki czemu lussekatter są delikatniejsze i dłużej utrzymują świeżość. Z bardzo podobnego ciasta piekłam na Wielkanoc bułeczki Zajączki, pamiętacie ?  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
KUCHNIA DOMOWA – SYNOWA KONTRA TEŚCIOWA / RECENZJA 122

Jakiś czas temu otrzymałam od wydawnictwa PUBLICAT S.A. książkę Doroty Dardzińskiej pt. ” Synowa kontra teściowa” ( koleżanka na pierwszy rzut oka zobaczyła ” Sylwia konta

Ostra na Słodko
Bananowa manna 150

chwilowe deszcze :). To coś mi się wydaje, że małymi kroczkami zbliża się do nas wiosna, no mam taką dzieję. Choć zima potrafi zaskakiwać, ale choć ją lubię to Wielkanoc wolałabym zieloną :), to bardziej do niej pasuje. A dzisiaj mam więcej czasu na śniadanko, więc i taki wpis wam dzisiaj zaproponuję, a w nim moja kochana i pyszna manna. Dzisiaj

Moje pyszne gotowanie
Duet serowo-makowy, czyli seromakowiec 504

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które jadłam na Wielkanoc. I ciasto, które widać na zdjęciach, i przepis na nie otrzymałam od Ani - którą pozdrawiam :) Seromakowiec chyba wszyscy mieli okazję jeść. Jest to przepyszne połączenie sernika i makowca na delikatnym kruchym spodzie. Z podanego przepisu wychodzi aromatyczne i wilgotne ciasto, które - niestety - w mig znika

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami 141

Wielkanoc dostałam zestaw książek z przepisami, chwaliłam się tym jakiś czas temu :) Sukcesywnie przeglądam je i wyłapuję co ciekawsze (według mnie) propozycje. A jest z czego wybierać :) Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto rozetkowe  z książki "Tradycyjne ciasta. Domowe wypieki" wydanej przez Wydawnictwo Olesiejuk w 2013 r. Książka jest wydana w formie sporego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowa babka budyniowa 182

ciasto karmelowe? Proste i szybkie, gdzie zamiast mąki dodajemy suche budynie. Tym razem przypomnę je Wam w wersji mega czekoladowej ;) Piekłam to ciasto w formie od babki na Wielkanoc. Szybko zostało zjedzone, chyba nawet jako pierwsze zniknęło ;) Jeśli nie macie pomysłu na coś do kawy, ani chęci na długie przygotowywanie, to jest to przepis dla Was.Sk

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepszy Piernik 362

rodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota

Made By Mom And Son
Wielkanocne babeczki 153

Wielkanoc już tuż tuż, więc przyszedł i czas na świąteczne przepisy. Jako pierwszy proponuję proste babeczki, które mogą zarówno stanowić ozdobę stołu jak i być wspaniałym dodatkiem do koszyczka. Puszyste, wilgotne i mocno cytrynowe, takie są właśnie te babeczki. Na ich wykonanie wystarczy 30 minut, a później tylko udekorować po swojemu i gotowe! Składniki (na 12 sztuk mini-babeczek

Food Square
Dulces de Semana Santa 148

Wielkanoc w Hiszpanii pachnie cytryną i cynamonem. Zewsząd unoszą się wspaniałe zapachy, miasta przystrojone są kwiatami i jest niezwykle głośno, gdyż po ulicach spacerują bębniarze. Przez cały Wielki Tydzień czuć narastającą atmosferę Świąt. Większość prywatnych biznesów jest pozamykana na trzy spusty, a ludzie wychodzą na ulice. Jest gwarno i gorąco.Bębniarze na ulicach WalencjiKażdego wieczora podczas Semana Santa wychodziliśmy

Food Square
Leche frita (smażone mleko) 332

Deser szczególnie uwielbiany przez dzieci. Jest niczym smażony budyń obtoczony w cukrze. Zazwyczaj kupuje się go na ulicy i jada rękoma, oblizując przy tym palce - bardzo popularny widok przed Wielkanocą :).Składniki (na 12 kawałków):0,5 l pełnotłustego mleka4 jajka125 g cukru80 g mąki kukurydzianej (lub skrobi, którą polecam, wtedy są bardziej zwarte i zachowują kaształt; z powodzeniem można użyć

Food Square
Pestiños 145

zaś to, że smaży je się w oliwie z oliwek, nadaje im niepowtarzalny aromat. Tradycyjnie, po upieczeniu obtacza się je w cukrze lub miodzie. Polecam wykonać nie tylko przed Wielkanocą, ale także w innych okolicznościach. Są na prawdę pyszne!Składniki:250 ml oliwy z oliwek250 ml białego wina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne)1 laska cynamonuskórka z cytryny (w kawałku

Food Square