Jeśli tak jak ja lubicie mleko w proszku, to ciasto na pewno będzie Wam smakowało. "Górę lodową" pierwszy raz spotkałam w Święta u cioci, jednak wtedy jej nie spróbowałam. Moja babcia tak je zachwalała, że skoro mam przepis, to postanowiłam spróbować. Ciasto jest dość pracochłonne i do szybkich nie należy, ale warto poświecić mu czas, bo ma bardzo
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWielokrotnie pisałam o tym, że serniki gotowane to jedne z naszych ulubionych serników. Bez takiego ciasta nie mogą się obejść żadne święta ani większe rodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o bakalie namoczone w alkoholu i zalane czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatemu, ale z myślą o dzisiejszej jego publikacji, bo zwyczajnie nie dam rady upiec dziś świeżego... Z zeszłorocznego byłam zdecydowanie bardziej dumna, bo upiekłam właśnie w dniu "święta chleba" po raz pierwszy w życiu, eksperymentalnie - udanie :) ale zapewniam, że ten także Wam posmakuje! Składniki: 4 szkl. mąki (może być więcej jeśli płyny będą tego wymagały) 15 g świeżych
Kolorowy Przepisowniksama nazwa wskazuje.. królewski, czyli naprawdę godny polecenia! Elegancko wygląda i wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Doskonały na wszelkiego rodzaju święta, imprezy czy przyjęcia. Po prostu niezawodny, niezastąpiony! Gorąco polecam. Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 szkl cukru (dałam 3/4) 3 łyżki
Nastoletnie WypiekanieTort był prezentem dla pań przedszkolanek. Motyw ołówków pojawił się również przy bukietach jako symbol. Niespodzianka była wielkim zaskoczeniem i osłodą tego święta. Składniki Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 … Czytaj dalej Tort- niespodzianka na Dzień Nauczyciela
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPostanowiłam i ja przyłączyć się do tego szaleństwa ;) Ponieważ uwielbiam suszone pomidory, postanowiłam nimi nafaszerować jajka - efekt? Fantastyczny! Jestem pewna, że je pokochacie. Gorąco polecam, nie tylko na święta, ale na każdą inną okazję:) Wraz ze mną jajka faszerowane na wszelkie możliwe ;sposoby postanowiły przygotować: Mirabelka , Mops , Siankoo i Pela . Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo
Codzienne Gotowaniezwiązku z obchodzonym dziś Dniem Pizzy postanowiliśmy przyłączyć się do tego "święta" i zrobić ten wspaniały placek, który można przygotować na milion różnych sposobów. Ja dziś postanowiłam wypróbować nowy przepis, który wyglądał bardzo smakowicie i taki też się okazał. Jest to pizza dedykowana fanom suszonych pomidorów, ale sądzę że każdy ją polubi. Wraz ze mną pizzę przygotowali: Chantel
Codzienne Gotowanieprzeminie? Oby tak było! W dodatku bez zbędnego śniegu i innych rewelacji. Śnieg może być jedynie tam, gdzie pojadę na narty, byle daleko stąd! (ewentualnie może popadać na święta) :) Dzisiejszy i jutrzejszy dzień będę ostro kuć, ciężko tak szybko przeskoczyć w tryb uczenia się po długich (4-miesięcznych) wakacjach. Ale kiedyś trzeba to zrobić, w końcu później będzie
Be Fit Be StrongJajko w koszulce z okazji święta jajka..to moje pierwsze podejście do takiego jajka..bardzo prosto je się robi..polecam wypróbować.. 1 jajko 1 l wody 2 łyżki octu Wodę zagotować i dodać ocet. Przy pomocy łyżki zamieszać wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir i do środka tego wiru wlać jajko, gotować na wolnym
Moje domowe kucharzeniesmalec u nas jest zawsze. Smalcu nie unikamy, smalec lubimy. Jak chcemy coś w pubie do piwa zjeść - zamawiamy smalec. Jak chcemy zrobić komuś prezent na urodziny/święta/awans/bar micwę - dajemy słoiczek smalcu. Czekamy już tylko momentu, gdy w kinie zamiast popcornu będą sprzedawać chleb ze smalcem. Ostatni Madzia przygotowała dwa smaki smalcu: ten tytułowy śliwkowo-rozmarynowy
Marder&Marder Manufacturesię czy wydać kasę na kolejna książkę kulinarną? Warto, nie warto? W dobie, kiedy wszystko mamy w internecie a kolejna książka "o niczym" wylądowała w zeszłoroczne Święta pod choinką. Są dwa wyjścia, albo przeczytasz tą recenzję i podejmiesz decyzję, albo będziesz żałować! Kevin sam w kuchni Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytciasto zrobiłam dla moich chłopaków z okazji ich święta. Przygotowuje się je banalnie, nie wymaga pieczenia, a smakuje rewelacyjnie. Moim zdaniem lepiej niż oryginalna wersja , która jest zdecydowanie za słodka. Przepis pochodzi od erVegan . Składniki: spód: 1 ½ – 2 szklanki orzechów (dałam włoskie, laskowe i migdały) 10 – 15 sztuk namoczonych daktyli
Sto kolorów kuchninalewkową :)) Tzn. nie piję tylko ... nastawiam, sporządzam, filtruję i odstawiam, aby w szafce, w garażu nabierały mocy. Fajnie będzie spożyć kieliszek takiej domowej nalewki w Święta Bożego Narodzenia albo po prostu zimą, kiedy sypnie śniegiem i mrozem - tak dla kurażu i na rozgrzewkę :) Ostatnio "pod nóż" poszły brzoskwinie ... Składniki: brzo skwinie cukier (do smaku
Walijskie Pichcenierazem proponuję Wam niezawodne francuskie ciasto, z którego zawsze można wyczarować coś smacznego. Smakowita przekąska w sam raz na Święta, pyszna i szybka alternatywa dla pierogów. Dzisiejsza propozycja pierożków to wersja last minute dla zapracowanych, nie mających zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę
Podróż w kulinaria