przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:275/765)

Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze 2585

termometr da sygnał ze temperatura wewnątrz mięsa jest odpowiednia. Tak upieczona wieprzowina nie będzie sucha, będzie soczysta i pyszna. Polecam i na co dzień i od święta! składniki   1 kg szynki wieprzowej ( u mnie tzw myszka) zalewa: 1 l wody 2 listki laurowe 8 - 10 ziarenek pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego dodatkowo

Stare Gary
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 177

Już za kilka dni najważniejsze święto chrześcijańskie - Wielkanoc . A co za tym idzie? Najlepsze dla mnie jedzenie w ciągu całego roku . Czy to żurek czy to barszcz biały - jak zwał, tak zwał - jest wielkanocny. U mnie w domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem(...)dokładamy do zupy albo najpierw przesmażamy talarki na patelni. Podajemy tradycyjnie z jajkiem. Reszta składników wedle zwyczajów rodzinnych. I już za tydzień będę niemalże odliczał dni do kolejnych Świąt Wielkanocnych aby delektować się przepysznym jedzeniem w rodzinnym gronie. Cały rok na to czekać - warto

Right Behind The Kitchen
Bezowe duszki 189

Bezowe duszki to kolejna propozycja na Halloween. Poprzednia – paluchy wiedźmy – zawsze cieszą się dużą popularnością ze względu na swój makabryczny wygląd znakomicie oddający klimat Halloween. Podejdźmy do tego święta z lekkim przymrużeniem oka i bez niepotrzebnych uprzedzeń. Bezowe duszki polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Bezowe duszki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pieczone kasztany jadalne - przekąska doskonała 168

wiele szybciej. Powoli odzyskuję siłę i energię, lecz ciągłe zaliczenia są męczące dla nas wszystkich. Generalnie czekam już na wyjazd wraz z moim mężczyzną do Poznania i na święta. Chyba nieco się rozleniwiłam.. :) Muszę się Wam do czegoś przyznać. Nigdy wcześniej w życiu nie miałam okazji jeść pieczonych kasztanów, a nawet kiedy widziałam je w sklepach

Be Fit Be Strong
Halloween: kruche kosteczki 119

Halloween- wyjątkowo kontrowersyjne święto, które obchodzone jest w wielu krajach noc przed dniem Wszystkich Świętych (czyli 31 października). Jedni je kochają inni nie widzą sensu zapożyczania obcych zwyczajów (spotkałam się również z opinią, że to kult szatana). Dla mnie to okazja do świetnej zabawy w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Cukierek, albo psikus- moje dzieci czekają na te słowa cały

Wielki apetyt
Babka korzenna czekoladowa 140

Dzisiaj na specjalne życzenie babka korzenna czekoladowa. Tak się złożyło, że w moim domu lubimy korzenne ciasta nie tylko na święta. Ponieważ często piekę czekoladowe ciasta, więc lubię je doprawiać różnymi przyprawami w tym korzennymi. Korzenne przyprawy dodaję również do ciasta z dynią czy ciasta marchewkowego . Ciasto czekoladowe upieczone w formie z kominkiem, które również można upiec

codojedzenia
Pani Walewska 428

taki czas, gdy przynajmniej dwa razy w roku Pani Walewska gościła na naszym stole. Potem jej długo nie było, bo ileż można jeść to samo ciasto w każde święta :). Ale teraz z powrotem wraca do łask. Ma ponadczasowy smak, który mimo wszystko się nie nudzi. Jeśli ktoś jej jeszcze nie próbował to koniecznie musi to nadrobić! Nasza dzisiejsza

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kokosanki - pyszna klasyka 133

temu prosiła jedna z moich koleżanek. Trochę co prawda to trwało ale w końcu są :) Kiedyś były częstym gościem w moim rodzinnym domu i obowiązkowym ciastkiem na wszystkie święta, ale chyba się wszystkim znudziły, dlatego nie mogłam sobie przypomnieć kiedy to je ostatnio zrobiłam. Jednakże w końcu są i wiecie co? Były tak pyszne, że jak już sobie

Cynamonowe szczęście
Pieczona dynia z occie 181

piekę ją w piekarniku. Smak dyni jest wtedy ewidentny. Dynia w occie to idealny dodatek do mięsa na gorąco jak i na zimno. Jeden słoiczek schowałam oczywiście na święta. Pieczona dynia z occie Składniki: 1 kg dyni, Crown prince ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki kolendry 2 łyżki oliwy sól Zalewa octowa ½ l wody 100 ml winnego octu 5 łyżek

codojedzenia
Pomysł na aranżację ogrodu (nie tylko letnią)* 163

zdjęcia to widzę siebie leżącą w tych miękkich poduchach  z filiżanką herbaty ... .... mmmm... aż się rozmarzyłam.... A teraz schodzimy na ziemię:-) Jako, że za 2 miesiące święta, czas pomyśleć o ozdobach świątecznych... Jak jesteście jedną z tych osób, które nie czerpią przyjemności z ubierania choinki (a później mozolnego jej rozbierania)... znalazłam rzecz która ulży wam w tych

IMPRESJA SMAKU
Ciemny snickers wg Siostry Anastazji 7060

ciasto s. Anastazji. Wszystkim smakowało. Jest ciekawe. Lubię ten biszkopt z orzechami od siostry Anastazji, który używam także w innych ciastach. Ciasto idealne na imieniny, a nawet na święta, gdy poszukujemy czegoś bardziej wystawnego. Dla kogo: dla fanów ciast Siostry Anastazji dla lubiących ciasta z toffi dla szukających przepis na bardziej wyszukane ciasto Składniki na biszkopt kakaowy

Mania Wypiekania
Kostki nadziane 180

Prawdę mówiąc ciasto zarobiłam na pizzę, ale jakoś plany się zmieniły i zrobiłam takie oto kostki.. Coś na Halloween..my w sumie takiego święta nie obchodzimy, ale takie bułeczki można zrobić , na blogu są podobne  bułeczki  ..ale te dodatkowo są z nadzieniem..Przepis na ciasto -nocną pizzę pochodzi  z książki Chleb domowa piekarnia Piotra

Moje domowe kucharzenie
RYBA PO GRECKU 117

Rybę po grecku   można jeść na ciepło lub na zimno. Na co dzień lub od święta. 8 płatów filetów z mintaja usmażyłam na patelni. Można je obtoczyć w mące lub w bułce tartej z jajkiem. Starłam dwie cebule i białą część pora i podsmażyłam na patelni. Dodałam parę ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Na tarce

potrawyregionalne
RYBA FASZEROWANA W GALARECIE 140

Ryba faszerowana raczej rzadko pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj tylko od święta. Dziś naszło mnie na tę pyszną, ale niestety trochę pracochłonną rybkę. Obrałam parę marchewek, pietruszek, selera i pora. Pokroiłam je na drobne kawałki,żeby oddały smak podczas gotowania. Wrzuciłam je do większego garnka gdzie dorzuciłam jeszcze cebulkę,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz i sól

potrawyregionalne