przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:271/765)

ZAWIJANIEC Z GRILLOWANEJ BIAŁEJ KIEŁBASY 173

Dziś wariacja z grillowaną białą kiełbasą. Zazwyczaj jemy ją na Święta w żurku. Można ją też upiec lub ugotować. Proponuję trochę inne i efektowne jej podanie. Przygotowałam do niej przepyszny sos żurkowy . Zestawienie rewelacyjne;-) Polecam. Składniki: 6 szt. białych kiełbasek świeże listki tymianku 3 ząbki czosnku ostra czerwona papryka 5 łyżek oliwy Składniki na sos żurkowy: szklanka bulionu

potrawyregionalne
BATONY BA! OD BAKALLAND 275

niezwykle sycące połączenie suszonej śliwki i zbóż.Idealna, pełnowartościowa przekąska, która pozwoli każdemu smakoszowi cieszyć się bogactwem doznań, i wyrazistym smakiem na co dzień, a nie tylko od święta. Batoniki Ba! występują również w innych smakach: banan i podlewa czekoladowa baton będący połączeniem energetycznego banana z czekoladą jabłko, rodzynki  – kompozycja słodkich rodzynek i aromatycznych jabłek żurawina

potrawyregionalne
DOMOWY ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY 242

wtedy zrobi się biały i  nie wydobędziemy z warzyw i mięsa całego aromatu. Idzie zima, tak więc polecam tę aromatyczną, domową zupkę nie tylko od święta.    Składniki: cała lub połowa wiejskiej kury 3 litry zimnej wody 2-3 szt. marchewki 2 szt.pietruszki 1 średniej wielkości seler gałązki natki pietruszki zielone części pora liść kapusty

potrawyregionalne
STEFANKA 201

Stefanka to pyszne miodowe ciasto z lekką masą z kaszy manny. Jest idealne na święta, kiedy trzeba przygotować wiele wypieków naraz. Masa jest lekka, nie zawiera typowego dla ciast kremu. Ja przełamałam jej słodycz, smarując jeden placek powidłami śliwkowymi . Można do kremu dodać wiórek kokosowych lub pokruszonych płatków migdałowych. Za każdym razem mamy więc inne pyszne ciasto. Można

potrawyregionalne
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW LEŚNYCH Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI 173

grzyby w zimie?  Może nie zebrane dzisiaj rano ale tej jesieni. Zamroziłam je i teraz jak znalazł. Stwierdziłam ,że zupa będzie fajną propozycją nawet na zbliżające się Święta. Zazwyczaj przygotowuje się tradycyjną zupę grzybową z suszonych grzybów. Jest oczywiście pyszna. Ale zapewniam, że moja dzisiejsza    zupa krem ze świeżych grzybów    jest wyśmienita. Można

potrawyregionalne
Ciasto makowe z orzechami i jabłkami 280

Uwielbiam ciasta które mają dużo bakalii, te ciasto jest rewelacyjne, piekę je zawsze na święta Bożego Narodzenia.  Przepis zaczerpnięty ze strony internetowej Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji   JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE                                      Ciasto

Kuchnia Danusi
Marlenka- ciasto karmelowe 229

sześciu cienkich miodowych placków i sześciu warstw kajmakowej masy najlepiej smakuje trzeciego dnia po upieczeniu, kiedy placki zmiękną. Można je długo przechowywać, dlatego idealnie nadaje się na święta. Nie jest trudne, ale dość czasochłonne.  Składniki: 600 g mąki 120 g masła 200 g cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 1 łyżka sody 1 łyżka octu na krem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik gotowany mojej babci 208

Przepis na ten sernik mam od mojej babci. Jest w mojej rodzinie bardzo lubiany, obowiązkowo pieczemy go na święta. Możecie dodać do niego rodzynki lub skórkę kandyzowaną. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże ciasto w blaszce o wymiarach 29*40 cm. Najlepiej kroić je na drugi dzień, wtedy placki odmiękną i nie będą się kruszyć. Jest długo świeże

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pierniczki alpejskie z powidłami 166

Jesienią i zimą często piekę pierniczki, bo mam na nie wiele pomysłów, a nie jestem w stanie ich wszystkich zrealizować na Święta. A poza tym moja córeczka uwielbia pierniczki, zwłaszcza nadziewane i do tych dobrała się, kiedy jeszcze były ciepłe. Z tego przepisu ciasteczka wychodzą od razu miękkie, bardzo pulchne wiec nie wymagają leżakowania. Przygotowanie ich należy rozłożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
korzenny przekładaniec 138

Święta zbliżają się wielkimi krokami, na blogu będą pojawiać się więc przepisy w świątecznym klimacie. Dziś prezentuję wilgotne ciasto korzenne przełożone marmoladą i budyniem. Ja bardzo lubię takie ciasta, zwłaszcza kiedy są mocno nasączone. Jako ponczu użyłam przywiezionego ze Słowacji syropu rumowego, ale można go zastąpić wystudzoną herbatą z rumem. To ciasto długo pozostaje świeże i jest bardzo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wigilijny barszcz z fasolą 154

dodaje się dużą białą fasolę. Taki barszcz moja mama robi zawsze na Wigilię, dlatego do wywaru nie dodaje mięsa. Ja robię go przez cały rok, ale tylko w święta smakuje wyjątkowo.  Składniki: 2 litry wywaru warzywnego szklanka białej fasoli 3-4 buraczki czerwone marchewka ( z wywaru) liście laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka octu 1 łyżka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kruche słoneczka z kokosem 193

piekłam ciasteczka z dodatkiem octu i przypuszczam, że to jego dodatek sprawia, że są takie kruchutkie. Poczęstowałam nimi kilka osób i już mam na nie zamówienie na święta. Bardzo polecam, na pewno się nie zawiedziecie.  Składniki na około 60 podwójnych ciasteczek: 500 g mąki 250 g masła 125 g cukru pudru (nie cukru!) 3 żółtka 2 łyżeczki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto "góra lodowa" 308

Jeśli tak jak ja lubicie mleko w proszku, to ciasto na pewno będzie Wam smakowało. "Górę lodową" pierwszy raz spotkałam w Święta u cioci, jednak wtedy jej nie spróbowałam. Moja babcia tak je zachwalała, że skoro mam przepis, to postanowiłam spróbować. Ciasto jest dość pracochłonne i do szybkich nie należy, ale warto poświecić mu czas, bo ma bardzo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik miodownik z bakaliową polewą 183

Wielokrotnie pisałam o tym, że serniki gotowane to jedne z naszych ulubionych serników. Bez takiego ciasta nie mogą się obejść żadne święta ani większe rodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o bakalie namoczone w alkoholu i zalane czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb z pestkami dyni i płatkami owsianymi 118

temu, ale z myślą o dzisiejszej jego publikacji, bo zwyczajnie nie dam rady upiec dziś świeżego... Z zeszłorocznego byłam zdecydowanie bardziej dumna, bo upiekłam właśnie w dniu "święta chleba" po raz pierwszy w życiu, eksperymentalnie - udanie :) ale zapewniam, że ten także Wam posmakuje! Składniki: 4 szkl. mąki (może być więcej jeśli płyny będą tego wymagały) 15 g świeżych

Kolorowy Przepisownik