rodzinę w Polsce, prawda?! ;-) Na dane adresowe będę czekać na fanpagu bloga, proszę je wysłać w wiadomości prywatnej. Miłej zabawy! no i wszystkiego najlepszego kobietki w dniu naszego święta
Radość kipiąca uśmiechem.Drogie Panie z okazji naszego wspólnego święta życzę nam samych słonecznych i radosnych dni. A dla tych osób, które tak jak ja jeszcze dzisiaj obchodzą urodzinki przesyłam życzenia razy dwa :) Składniki: ciasto - 12 jajek - 300 g orzechów włoskich - 1 paczka biszkoptów - 12 łyżek cukru - 1 łyżka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 4 jajka
Zainspirowana w kuchnisię przyjemnie złożyło, że obchodzimy w marcu aż trzy bardzo przyjemne święta: naszą rocznicę, irlandzki Dzień Matki oraz dzisiejszy Światowy Dzień Kobiet, więc od soboty nic, tylko świętujemy ;) Dawno już nie dostałam tyle kwiatów na raz i powiem Wam szczerze, że mogłabym przywyknąć ;) Na naszą rocznicę upiekłam tort kawowy z bananami z… Continue reading Tort czekoladowo-cynamonowy
brunetkawkuchniŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, na wielu blogach królują już świąteczne potrawy to i ja nie pozostanę dłużna i pozwolę sobie dziś zaprosić Was na faszerowane jajeczka, których nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. U mnie dziś jajka po duńsku, tak je nazwałam bo nafaszerowałam je remuladą duńską :) Wyszły bardzo, bardzo smaczne. Polecam :) Składniki - 4 jajka ugotowane
Kuchnia z widokiem na ogródMazurki piekę tylko raz w roku na święta. Ponieważ mój mąż je uwielbia to staram się robić je mniejsze, ale różne. Jednak obowiązkowo musi być kajmakowy , a potem wszystkie inne. Dzisiaj mam dla Was mazurek czekoladowy. Bardzo prosty, ale smaczny. Dekorację ciasta możecie zrobić według własnego pomysłu. Ja akurat wymyśliłam sobie taką wiosenną z motylkami. Ciasto
O kuchni z uczuciemUwielbiam bezy - któż ich nie uwielbia ? - dlatego bardzo przypadł mi do gustu mój przydział . Mistrz zdradził nam kilka sekretów związanych z upieczeniem idealnej bezy. Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc to będzie dobry moment, aby upiec bezę w domu, a tym sprawdzić czy byłam uważną uczennicą... ? Nasze bezy prezentowały się rewelacyjnie, były pełne kolorowych
Kulinarne przygody GatityWielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Dzisiaj mam dla Was doskonałą propozycję na śniadanie wielkanocne, czyli wytrawne ptysie z pastą jajeczno- chrzanową. Ptysie są szybkie i łatwe do przygotowania. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody, 50g masła, 100g mąki, 3 jajka, szczypta soli, Pasta: 5 jajek, 1/2 cebuli, 2 łyżki
Tradycyjna kuchnia Kasipracy ;-) Dziś zapraszam Was na sernik z rosą. Ciasto bardzo popularne i przepisów na nie jest mnóstwo. To moja wersja - ciężko podać źródło gdyż posiłkowałam się kilkoma przepisami. Święta za pasem więc może akurat się komuś przyda ;-) Składniki na spód; 30 dag mąki pszennej 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru ( z górką ) 125 g zimnego masła
Radość kipiąca uśmiechem.Witajcie :) Nie długo święta więc kolejna propozycja pysznych babeczek z makiem i Wiśnią w czekoladzie od Eterno . Do upieczenia babeczek użyłam papilotek od PapilArt . Zapraszam do wypróbowania bo są pyszne :) Składniki : 200 g mąki tortowej 200 g cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 g masła 1 kopiasta łyżka maku
Sama słodycz i szczypta chiliMazurki goszczą na naszych stołach tylko raz w roku- w Święta Wielkanocne. A szkoda, bo są naprawdę wyjątkowe! Co je charakteryzuję? Zazwyczaj to, że są bardzo słodkie i dosyć niskie. I tak jest również w tym przypadku. Dzisiaj zapraszam Was na mazurka czekoladowego z nutą porzeczkową, która doskonale przełamuje słodycz ganache. Zobaczycie...jako ten mazurek jako
Nastoletnie Wypiekaniesałatki były odpowiednie na świąteczny stół. Dzisiaj proponuję Wam sałatkę śledziową z jabłkiem, fasolą i kaparami. Smaki te doskonale się komponują, tworząc smaczną, niebanalną sałatkę. Może w najbliższe Święta Wielkanocne podacie bliskim coś nowego? Polecam :) Przepis pochodzi z książki „Kuchnia kresowa”. Składniki: kilka śledzi w occie 1 puszka czerwonej lub białej fasoli 1 kwaśne jabłko (jeśli nie macie
Trzeci talerzmagazyn nadal powstaje, czego dowodem jest jego trzeci numer, który Wam dzisiaj udostępniam :) Z dziewczynami postarałyśmy się, aby i ten egzemplarz był wyjątkowy :) Zawartość publikacji tematycznie obejmuje nadchodzące święta Wielkanocy oraz wiosnę. Mam nadzieję, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie a magazyn będzie miłą lekturą :) Przygotowałyśmy dwie wersje - do obejrzenia i do pobrania
My simple kitchenSernik ma konsystencję bardzo kremową, bardzo wilgotną masę. Smakuje super, idealny na zbliżające się święta wielkanocne Konsystencja inna jak nasze pieczone serniczki, pyszny. Przygotowanie masy z ciastek – ciasta pokruszyć, orzechy potłuc na drobno. Ciastka i orzechy wymieszać razem. Masło roztopić i wlać do ciastek i orzechów, wymieszać i wyłożyć nimi dno formy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika
Kuchnia PokoleńKochani, dziś mam dla Was piękne babeczki na mące bezglutenowej. Doskonałe dla alergików, świetnie sprawdzą się jako słodkie małe co nie co podczas naszego kobiecego święta. Ozdobione kwiatami z masy cukrowej wyglądają jak słodki bukiecik. Potrzebne nam: - 200 g mąki bezglutenowej - 2 jajka - 60 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 120 ml oleju - 50 ml likieru kokosowego
W poszukiwaniu inspiracjiSeromakowiec to ciasto, które piekę na każde święta. Nie zabraknie go również na tegorocznym wielkanocnym stole. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 100g margaryny, 1,5 łyżki cukru, 3 żółtka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa makowa: 400g maku mielonego MAKAR, 1/2 kostki margaryny, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie
Tradycyjna kuchnia Kasi