roku po raz pierwszy na obóz. Już teraz emocji mamy z tego powodu co nie miara!!! Dzisiejsza propozycja to rewelacyjna przystawka lub lekki obiad, także od święta. W sam raz dla miłośników wypieków i ciepłych przekąsek. Proste w przygotowaniu i BARDZO smaczne trio ryby z twarogiem i koperkiem :) Kulebiak z wędzonym pstrągiem i twarogiem
Dzieje kuchennej Wiewiórydrodzy czytelnicy: Gdy nadejdą święta niech nadzieja i radość zastukają do Państwa drzwi, a Wielkanoc przyniesie pomyślność, szczęście i piękny uśmiech każdego dnia. Poniżej mój wielkanocny wianek zrobiony w jakieś 15-20 min. Trochę wstążki, drewniane jajka pomalowane na biało, reszta kupiona w markecie, klej i pinezki, no i oczywiście odrobinę chęci i taka to ozdoba zawisła
IMPRESJA SMAKUZapraszam Was do spróbowania (i pieczenia) nakrapianych jajeczek. Takie urocze babeczki są idealne do zabrania w świąteczne odwiedziny. Ja moje wieczorem niosę do koleżanki, która właśnie wróciła na Święta Wielkanocne zza granicy. Babeczki można udekorować polewą lub cukrem pudrem, a nawet lukrem. Ale żebyście mogli zobaczyć ich nakrapiany charakter postanowiła tego nie robić. Smakują dobrze zarówno same
Słodkie okruszkiKaszubsku to nic innego jak śledzie w pomidorach z nutką słodyczy. Ciekawy smak w troszkę innej odsłonie niż tradycyjne filety śledziowe w oleju z cebulką - przekąska idealna na święta, przyjęcia. Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler - Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Słodka Stronadomowe są bardzo zbliżone w smaku do tych zakupionych w sklepie, a na pewno zdrowsze i co najważniejsze - wiemy co jemy. Śledzie w śmietanie to idealny zakąska na święta, przyjęcia lub zwyczajna przekąska podczas dnia. Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) - Składniki: ok. 500 g śledzi typu matjas 2 łyżki oleju 2 cebule 2 średnie ogórki konserwowe
Słodka Stronadolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru. Smacznego :-). Piekłam w prodiżu z kominem w środku. Inspiracja stąd Na Święta upiekłam w prodiżu z półtorej porcji składników. Też wygląda świetnie
Proste PotrawyDziś chciałam zaprezentować aż trzy świąteczne przepisy. Na śniadanie - jajka schowane w terrinie, na obiad - faszerowane piersi z kurczaka, a na deser - ciekawy mazurek z mnóstwem bakalii. Zapraszam! Święta to czas, kiedy cała rodzina spotyka się przy stole i wszyscy chcą zjeść coś dobrego. Jednak zwykle oznacza to dla jednej osoby cały dzień lub nawet dni spędzone
Ratunku obiadskórkę i miękki, wilgotny środek. Do tego ten cytrynowy lukier. To był strzał w 10! Nie dziwię się więc, że dostałam polecenie przygotowania takiej samej babki na święta, bo choć jest mało urodziwa zdobyła serca wszystkich domowników. Babka gryczana z cytrynową nutą składniki: 2 jajka 125 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 120 ml mleka
Przysmaki KarolkiSuper szybkie ciasto (i pyszne!), akurat w sam raz na święta. Wykorzystałam świetny przepis Jadłonomii, a od siebie dodałam 2 garście płatków migdałowych (posypujemy nimi ciasto przed pieczeniem) i pestki granatu z połowy owocu (po upieczeniu ciasta). Przepis podstawowy S kładniki na małą blachę (20 cm x 20 cm): 3 łyżki wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Qlinarnie i QlinarnieDzień dobry! Każde święta to okazja do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Świąteczna atmosfera jest niepowtarzalna. I chociaż na początku towarzyszy nam pośpiech, stanie w kolejkach w sklepach i spędzenie kilku godzin w kuchni, aby przygotować wiele smakołyków, to czas spędzony z naszymi bliskimi przy świątecznym stole wynagradza nam te wszelkie trudy. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćPasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną Pasztet nie tylko na Wielkanoc, choć zapewne w wielu domach właśnie na te święta wyrabia się domowe pasztety. Dziś zapraszam do wypróbowania pasztetu wegetariańskiego (wiem, wiem, znajdzie się wielu oponentów takiego nazewnictwa!) - składającego się z kaszy gryczanej i dużej ilości warzyw! Jest delikatny w smaku, lekko słodki dzięki dużej ilości selera
Moje QulinariaSzukacie nowych smaków i pragniecie urozmaicić swoją kuchnię na święta? Mam coś w sam raz! Winny comber jagnięcy z ziemniaczanym puree i marynowanym burakiem. Składniki proste - smak wspaniały. Zajakwę na combry złapałam od Magdy Klimczak po ostatnim wspólnym gotowaniu w Book&Cook. To co, gotowi na małe kulinarne wyzwanie? ;) Składniki: żeberka jagnięce, porcjowane po 2 kostki ziemniaki
Spektrum SmakuZbliżają się Święta, więc i pasztet musi być. Pierwotnie miałam robić z fasoli i batatów, ale nie miałam ani jednego ani drugiego. W kuchennej szafce znalazłam natomiast całe opakowanie ciecierzycy, a w lodówce marchewki. Składniki: - 1 szklanka surowej ciecierzycy - 1 marchew - 1 cebula - garść żurawiny - 4 łyżki odtłuszczonego mielonego lnu - 2 łyżki oleju kokosowego - 1,5 łyżeczki soli
Smakuje zdrowokażdej strony otaczają nas przepisy na święta, więc pomyślałam, że warto jest mieć też jakiś smaczny przepis na zwykłe śniadanie. Placki jak zwykle górą :) Wy także lubicie ciepłe, pachnące pomarańczą i cytryną placuszki? Spróbujcie :) Składniki: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 300ml jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
ChilliJemyPisanki skradły słońcu kilka złotych promieni, teraz ich jasny blask niech Wasz dom rozpromieni. Niech nadchodzące święta wielkanocne przyniosą pogodę ducha, wiele szczęścia i radości … Bożena z rodziną
Moje domowe kucharzenie