przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:225/765)

Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą 135

Bardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości. 250 g masła 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki aromatu waniliowego  SKWORCU 1 szklanka mąki pszennej tortowej  MŁNOMAG 100 g orzechów włoskich  HELIO 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 0,5 szklanki

VioletoweKucharzenie
Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników 4112

sernika Delecty – drobniutko pocięta skórka z cytryny, aromatyczna wanilia i mielony kardamon japońskiemu, lekkiemu jak chmurka sernikowi dodają głębi i kolejnego wymiaru. Lekko, szybko, elegancko – nie tylko od święta. Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej lub ćwiczycie, staracie się ograniczyć węglowodany, macie wśród bliskich kogoś, kto próbuje zgubić parę kilogramów – to deser dla Was. Mało cukru, naturalne tłuszcze

Karo in the Kitchen
pieczeń z boczku z natką pietruszki 221

Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne, więc po czterdziestu postnych dniach warto przygotować jakieś danie mięsne. Najlepiej będzie jeśli na Waszym stole zagości coś, co będzie ciekawą alternatywą dla smakujących jednakowo wędlin, których macie za pewne dosyć na co dzień. To danie niezwykle proste do wykonania, więc dajcie się skusić. Składniki : 2kg chudego surowego boczku

zobacz ich smak
Jak zrobić efekt popękanych jajek? 203

już chyba ostatni wpis wielkanocny jaki dla Was przygotowałam, bo na święta wyjeżdżamy :) Chcę Wam pokazać w jaki fajny sposób można podać jajka z efektem popękania. Potrzebujemy tylko sok aroniowy, który zabarwi nam jajka. Kiedyś robiłam takie jajka, barwiąc "popękania" herbatą- możecie zobaczyć tutaj jak mi wyszły. Samo przygotowanie jest bardzo proste, tylko przy obieraniu trzeba być bardzo

Aga w kuchni
Ale jaja cz. 2- ozdoby wielkanocne - decoupage handmade 250

Jajka wielkanocne ozdobione metodą decoupage. Wielkość jajka 12 cm. Takie oto ozdoby zrobiłam na Święta Wielkanocne... najbliżsi dostali swoją porcję jaj:-) Każdego zachęcam do zrobienia własnych ozdób świątecznych... oczywiście jak znajdzie na to czas. Ja zaczęłam jajka robić już w styczniu także miałam bardzo dużo czasu. Ps. Dla zainteresowanych połysk można uzyskać jedynie poprzez wielokrotne lakierowanie. Każde

IMPRESJA SMAKU
Jajka w różowym majonezie 132

ajka w majonezie to absolutny wielkanocny klasyk. Jednak w te Święta nie muszą znów wyglądać tak samo, jak zawsze! Wystarczy, że do majonezu dodamy odrobinę soku z buraka, a nabierze on wspaniałego różowego koloru. Do tego zielone przybranie i od razu chce się sięgnąć po takie jajo! Gorąco zachęcam do ukręcenia majonezu własnoręcznie (nie ma on sobie równych

Food Square
Babka czekoladowa mojej babci 188

Kiedy dwa lata temu przygotowaliśmy z mężem Wielkanoc u siebie w domu upiekłam babkę czekoladową i sernik. Teraz sytuacja się powtarza – święta też będą u nas, ale nie będzie sernika. Babka czekoladowa z przepisu mojej babci – wyszła wspaniała, (przygotowałam ją w ramach testów). Upieczona w starej babcinej, kamionkowej formie pięknie się prezentuje. W ogóle spodobał

Szybko Tanio Smacznie
Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto 238

samo jak Duck Breast Prosciutto ze sklepu za 10 Euro za 100 gramów 6 marca rozpoczęliśmy przygotowanie piersi kaczki, 21 marca została rozkrojona aby sprawdzić, czy na święta będzie idealna. Już dzisiaj mogę stwierdzić, że pierś kacza suszona to wspaniała przekąska, która wybornie smakuje, ma intensywny smak i soczystą teksturę.Według mnie dojrzewająca kaczka jest smaczniejsza od suszonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kolorowa babka kisielowa 976

Święta już za kilka dni. Jeśli jeszcze nie jesteście ostatecznie zdecydowani na to jaką babkę upiec w tym roku – spieszę z pomocą i przedstawiam: kolorową babkę z dodatkiem kisieli oraz kakao :) Jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale również bardzo smaczna, pachnie owocowo i pięknie wygląda. Do zrobienia mojej babki użyłam 3 kisieli w różnych smakach (truskawkowym, pomarańczowym

MyCookBook.pl
Ciasteczka kokosowe orzeszki (bez mąki) 277

Jedną porcją poczęstowałam koleżanki, a drugą blaszkę zrobiłam dla bliskich. Obie porcje znikły równie szybko. Polecam Wam te małe słodkości na co dzień, jak i na zbliżające się święta. Kilka składników, a ile słodkiej przyjemności ;)  Składniki: (na 1 blaszkę ciasteczek) 1 szklanka orzechów włoskich (około 90 g) Helio 1 szklanka wiórków kokosowych Helio 6 łyżek masła

Słodkie okruszki
Żurek 166

żurek z pieczarkami. Wyszedł przepyszny. Kwaśny w smaku a chrzan nadaje mu ostrzejszego smaku. Żurek to zupa, którą od dnia dzisiejszego postanawiam robić częściej, nie tylko od święta. Składniki: 500 ml żurku (naturalny lub w butelce) włoszczyzna 4 kulki ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 40 dag pieczarek 50 dag dobrej wędzonej kiełbasy 2 cebule

Pobite gary Barbary
Babka migdałowa 213

tradycyjnej formie na babkę, ja jednak proponuję Wam, wykorzystanie formy keksowej lub innej podłużnej blaszki. Dzięki temu zyskacie dużo więcej trochę mniejszych kawałków, co nie ukrywajmy, w święta będzie dużą zaletą! Zapraszam na babkę migdałową. Składniki na babkę migdałową: 140 g mielonych migdałów 20 g pokrojonych drobno migdałów łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego 4 jajka (w temp. pokojowej

Słodkie Przyjemności
Jajka w sosie andaluzyjskim. Wielkanocne śniadanie. 239

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami i  jak wiadomo w czasie ich trwania wszystko na stole obraca się wokół jajka :) Podajemy je i na ciepło i na zimno i gotowane i smażone, faszerowane i w sosie i jeszcze inaczej :) Ja dziś proponuję jajka w sosie andaluzyjskim. Sam sos, błyskawiczny w przygotowaniu, w smaku lekko pikantny, świetnie komponuje

Kuchnia z widokiem na ogród
ŚMIETANOWIEC / GALARETKOWIEC - deserowa propozycja ukwiecenia. 185

ielkanoc... dla mnie bardziej "wielka wyżerka", która osładza pół roku (bo... następne pół pachnie mi grudniem). Jako, że na święta wszystko jest ciężkie, ociekające majonezem i pyszne na tyle, że nie sposób się ograniczyć do jednej porcji, to potrzeba czegoś lekkiego, co równocześnie stanie się propozycją wiosennego ukwiecenia. Proponuję więc śmietanowca (lub, jak ktoś woli - galaretkowca). Pyszny, szybki

Wypisz Wymaluj
Zimowy przegląd książek 142

czasem mroźnie i nawet śnieżnie. Z drugiej strony przysłowie mówi "W marcu jak w garncu", więc trzeba to przeczekać mając nadzieję na piękne, ciepłe i słoneczne Święta Wielkanocne. Wkrótce zbliża się data premiery kolejnego numeru Małopolskiego Apetytu , do którego tradycyjnie przygotowuję przegląd literatury kulinarnej. Dzisiaj jednak zapraszam Was na poprzedni - zimowy, który możecie również zobaczyć

Pora coś zjeść