Święta już tuż(...)tuż.... zapewne i u Was czuć już ich namiastkę i przygotowania ruszają pełna parą. Wyglądam za okno, jedynie ogromu białego puchu brak by poczuć, że za kilka dni nadejdą święta .... Pewnie w każdym domu jest inna tradycja co do pyszności obowiązujących na świątecznym stole. W moim domu nie ma świąt bez bigosu :) Dlatego już dzisiaj zapraszam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicoś słodkiego. Z racji, że święta zbliżają się wielkimi krokami i za miesiąc będziemy przygotowywać składniki do wypieków postanowiłyśmy przygotować ciasto, które w moim domu gości w święta Bożego Narodzenia obowiązkowo. Być może u Was też taka tradycja, że miodownik przy pachnącej choince nadaje uroku tym świętom. Tym razem przygotowałam to ciasto z nutą pachnącej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkichcieć nic w zamian - zasiadając do stołu mamy już to co najcenniejsze - dom, Bliskich i serca bijące najpiękniejszym rytmem spełnienia. Jest taki czas. Są takie Święta. Jesteście Wy i jestem ja. I mam takie jedno życzenie, aby to wszystko się spełniło(...)Abyśmy dotarli tam, dokąd zmierzamy. Spotkali tych, za którymi tęsknimy. Dzielili radość i dobre słowo. Wsłuchali się w chwile, których magia nigdy nie słabnie. Cudownych Świąt Wam życzę. Cieszcie się każdą chwilą, słowem, gestem. To bezcenny dar. Tak wielki, że nie zmieści się nawet pod największą choinką. A na choince bliskich
KUCHARNIAŚwięta... Czym są dla Ciebie, czym dla mnie? Podróżą w nieznane czy powrotem? Pachną nowością czy babciną kuchnią? Słychać je w dźwiękach radiowych kolęd czy w opowieściach splecionych przy(...)stole? Smakują jak zawsze czy zaskakują jak nigdy? Są magią prawdziwą czy zwyczajnym przesytem? Czy potrafisz powiedzieć czym są dla Ciebie? Nazwać je prosto i przeżywać prawdziwie? Prawdziwie dobrych Świąt Wam życzę. Chwile, tak długo wyczekiwane, niech nie będą stracone. Niech dają nam siłę, myśli i słowa, które naprawdę zamienią ten czas w wyjątkowe Święta. Takie
KUCHARNIAŚwięta, święta i po świętach... Może trochę spóźniony, ale przedstawiam pyszny przepis na typowo wigilijną potrawę, jaką jest kulebiak z kapustą i grzybami. Niestety nie udało mi się z uwagi na natłok zajęć zamieścić przepisu wcześniej, ale można wypróbować go z każdej innej okazji. Albo za rok... Do przygotowania kulebiaka potrzebowałem: 1,2 kg kapusty
Wyprawy kulinarneŚwięta, święta i po świętach... prawie... a w temacie pozostając nie wiem jak u was ale na moim stole królują śledziki, szczególnie te w śmietanie są moimi ulubionymi. Wystarczy trochę śmietany, majonez, jogurt i nie ma nic lepszego. Na blogu możecie znaleźć także inne śledzie w oleju , z kawiorem , po kaszubsku , rolmopsy . Do wyboru
Bernika - moj kulinarny pamietnikwypieki, ponieważ w ten sposób pokazuję innym, że mi na nich zależy. Co prawda to prawda, że przez żołądek do serca.... Nie ma nic piękniejszego jak usiąść w Święta z najbliższymi, wsłuchać się(...)kolędy, zapatrzeć na uśmiechy dzieci i blask choinki, popatrzeć sobie w oczy - bez słów - tak po prostu, zjeść kawałek przygotowanego od serca tortu... Taki magiczny czas ogromnego szczęścia... Święta powinny być przynajmniej cztery razy w roku! Za to, że tak kocham Święta dziękuję mojej Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem
VioletoweKucharzenieŚwięta, święta, święta... uwielbiamy ten czas w roku, kiedy wszystko pachnie piernikami, a w radiu rozbrzmiewają świąteczne hity. Targ Świąteczny już w nadchodzący weekend w Katowicach! Artykuł 17-18 grudnia – Targ Świąteczny – Katowice pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEchodzi ;) Chodzi przecież o radość związaną z nadchodzącymi Świętami, a nie o to ile ciast i ciasteczek będziemy mieli na Święta J SKŁADNIKI: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru (opcjonalnie brązowego) 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) WYKONANIE: Piekarnik nagrzać do temperatury
Calzonella.comprostu miałam mało czasu na jego wykonanie, a spodziewałam się gości. Sernik wyszedł ciężki, tłusty, bardzo sycący i smaczny. Polecam tym, którzy lubią ciężkie serniki i kokos. Święta tuż tuż i już zastanawiam się jakie ciasta przygotować, co roku robię kilka ciast, ponieważ mam dużą rodzinę i wszyscy uwielbiają słodkości(...)Jest tylko jeden problem, każdy ma swoje ulubione ciasto i co tu zrobić. W to szczególne rodzinne Święto, żeby zrobić każdemu przyjemność piekę około 6-7 ciast, wymaga to dużo pracy, ale czego się nie robi dla uśmiechu rodziny. Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika, więc co roku są dwa lub trzy rodzaje: tradycyjny i co roku jakiś nowy
talerz przyjemnościŚwięta, święta…już niedługo. Obecnie trwa Adwent, więc w Szwecji świętujemy już od pierwszej adwentowej niedzieli. Tym razem zapalimy trzecią świeczkę adwentową. Na tą okazję przygotowałam między innymi świąteczne karmelki domowej roboty. Świąteczne słodycze własnoręcznie przyrządzone są bardzo popularne w Szwecji. Muszę przyznać, że sama załapałam bakcyla na domowe słodycze . Co roku przyrządzam między innymi(...)świąteczne karmelki. Na tegoroczne święta proponuję śmietankowe karmelki. Karmelki to również świetny prezent. Jak co roku obdarzam przyjaciół tak zwanymi goodie bags, które napełniam drobnymi upominkami w postaci świątecznych wypieków i słodyczy. Ot taki świąteczny gest! Świąteczne karmelki cieszą się dużą popularnością. Są bardzo łatwe do przyrządzenia. Część karmelków owijam celofanem i wieszam na choinkę. Lubimy “objadać
codojedzeniaPrzyzwyczailiśmy się, że święta to karp, barszcz i pierogi z kapustą... a może by tak zastawić wigilijny stół wege potrawami? Artykuł 18 grudnia – WEGE BAZAR Święta bez karpia vol. 3 – Warszawa pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpoczątek parę słów na temat halibuta :), którego możemy podać na święta. A potem będzie przepis. Nie robię karpia na święta, bo go po prostu nie lubię. W zasadzie od kilku już lat nie robi się w mojej rodzinie karpia. Osobiście męczę się, gdy go jem, bo nie znoszę ości. Dlatego, dla osób, które również(...)jedzą karpia w święta, mam alternatywę: halibut w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compoczątek parę słów na temat halibuta :), którego możemy podać na święta. A potem będzie przepis. Nie robię karpia na święta, bo go po prostu nie lubię. W zasadzie od kilku już lat nie robi się w mojej rodzinie karpia. Osobiście męczę się, gdy go jem, bo nie znoszę ości. Dlatego, dla osób, które również(...)jedzą karpia w święta, mam alternatywę: halibut w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka
Szczęśliwa kuchniaŚwięta już tuż tuż, więc pora przygotować zakwas buraczany na barszcz. No cóż nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji(...)pysznego, rozgrzewającego barszczu. Dziś podzielę się z Wami przepisem na zakwas buraczany (bez soli). Przygotowanie jest proste. Potem już tylko trzeba spokojnie czekać, przelać do butelek i w święta przygotować na nim pyszny barszcz dla swoich bliskich Oczywiście co dom i kucharka, to inny przepis. A Wy jak robicie swój zakwas na świąteczny barszcz? Składniki
Słodkie okruszki